Festival başladı

Malatya Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 23'üncüsü gerçekleştirilen Uluslararası Malatya Kültür Sanat Etkinlikleri ve Kayısı Festivali önceki gün kortej yürüyüşü ile başladı. Dün ise, 'Güneşin Altın Yumurtası' Kayısı Festivali Mişmişpark Fuar alanında düzenlenen törenle start aldı.

Festival başladı

Tanıtım için fuarlar önemli

Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın Ankara’da olması nedeniyle katılmadığı açılışta Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Demez yaptığı konuşmada, “Bir ilin sosyal, kültürel ekonomik ve turizm potansiyelinin daha geniş kitlilere tanıtılması ve pazar payının artırılması noktasında fuarların büyük önemi bulunmakta” dedi.

Malatya dünyanın kayısı başkenti 

Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç açılış programı sırasında yapmış olduğu konuşmada, “Yalnız Türkiye’nin değil dünyanın kayısı başkenti Malatya’da bulunmaktan duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Bu sene 23’ncüsünü düzenlediğimiz Malatya Kayısı festivalinin tüm üreticilerimize ve Malatyalı hemşerilerime bereketler getirmesini temenni ediyorum” dedi.

Malatya’ya Allah’ın bir lütfu

Malatya Valisi Aydın Baruş ise, Kayısının Malatya’ya Allah’ın bir lütfu olduğunu belirterek, “Kayısı Malatya'dan dünyaya yayılan doğal bir lezzet. Malatya ikliminin suyunun ve güneşinin hediyesi, kayısı Malatya'nın rengidir, kayısı Malatya'nın kültürüdür, Malatya'nın simgesidir, Malatya ekonomisinin bel kemiği ve markasıdır. Kısacası kayısı Malatya insanının hayat değerdir. Bu nedenle kayısı ile ilgili her mesele Malatyalıyı ilgilendirir” şeklinde konuştu. 

Kimler katıldı

Açılış törenine, Malatya Valisi Aydın Baruş, Gümrük ve Ticaret eski Bakanı AK Parti MKYK Üyesi Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci, AK Parti MKYK Üyesi Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Demez, Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Aysun Bay Karabulut, İlçe Belediye Başkanları, Siyasi Parti İl Başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, vakıf, dernek ve oda başkanları ile çok sayıda vatandaş katıldı.

En iyi yaş kayısılar seçildi

Yapılan protokol konuşmalarının ardından En İyi Yaş Kayısı Yarışmasında dereceye giren üreticiler açıklandı.  Yarışma sonucunda Hacıhaliloğlu Kategorisinde; Kale ilçesinden Ekrem Kıraç birinci, Darende ilçesinden Murat Özdemir ikinci, Doğanşehir ilçesinden Fikret Mete ise üçüncü oldu. Kabaaşı Kategorisinde de, Yeşilyurt ilçesinde Mustafa Doğan birinci, Darende ilçesinden İsmail Özdemir ikinci, Yeşilyurt ilçesinden Mehmet Koç ise üçüncü oldu. Daha sonra yarışmada dereceye girenlere protokol tarafından ödülleri takdim edildi.