Fatura yüzde 80 artacak

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nca (EPDK) elektrik zammı ile ilgili alınan kararın ardından yeni ücret tarifesi 1 Ocak 2022 itibarı ile yürürlüğe girdi. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Malatya Şube Başkanı Baykan Almış, asgari yaşam standartlarında 4 kişilik ailenin tüketimi olan 230 kilowatt saat için faturanın aylık yüzde 80 yükseleceğini söyledi.

Fatura yüzde 80 artacak

1 Ocak 2022 tarihinden itibaren EPDK tarafından onaylanarak yürürlüğe giren elektrik tarifelerine göre; 5 kWh/gün ve altında tüketim için mesken abonelerine yüzde 50; 5 kWh/gün üstü tüketim için de yüzde 125 zam yapıldı. EMO Malatya Şube Başkanı Baykan Almış, 4 kişilik bir ailenin 230 kilowatt saat elektrik tükettiğini, EPDK'nın sınır olarak koyduğu 150 kwh değerini aştığını için yüzde 125 yüksek zamlı tarifeye geçtiğini, bu sınırın 250 kilowatt'a çıkarılması gerektiğini belirtti.

Hangi oranda zam yapıldığı açıklanmalı

Almış, geçmiş yıllarda hükümetlerin, zam uygulamalarını eleştiren iktidarın, bugün aynı sarmala düştüğünü kaydetti.  Günümüzün yaşam koşullarında elektriğin bir temel ihtiyaç olduğu göz ardı edilemez bir gerçek olduğunu ifade eden Almış, "Covid -19 sürecinin en yoğun olduğu 2021 yılında yapılan zamlar yetmezmiş gibi, 2022 yılına da elektriğe yapılan fahiş zam oranları ile güle oynaya girdik. Konutlarda 5 kWh‘e kadar (aylık 150 kWh) %50, üstü için de %125 oranlarında zam yapıldı. Tabii sanayii ve diğer abone grupları da unutulmadı. "Sanayici miyiz kardeşim!  Bize ne." demeyin. Çünkü sanayici de artan maliyetini ürettiği ürüne zam olarak yansıtacaktır.  Elektrik Mühendisleri Odası olarak, 4 kişilik ailenin aylık zaruri elektrik tüketimini 230 kWh olarak hesaplayıp, özellikle ihtiyaç sahiplerine bu kWh`e kadar ücretsiz olarak verilmesi gerektiğini defalarca belirtmiştik. Ancak, bu oran maalesef EPDK tarafından aylık zaruri elektrik tüketimi 150 kWh olarak baz alınmıştır. Kullanılan tüm elektrikli cihazlar; az tüketim yapan A sınıfı, lambalar led bile olsa aylık 150 kWh`in üstünde tüketim olacağı aşikardır. Dolayısıyla yapılan zam %80`in üzerinde olacaktır.  Vatandaşın hangi gelirine bu oranda zam yaptığınızı açıklar mısınız?" diye sordu.

Dar gelirlinin faturasına indirim yapın

Tarifeli uygulamayı ve yapılan zammı dar gelirliyi korumak amacıyla yapıldı söyleminin gerçek dışı olduğunu kaydeden Almış, "Her halükarda %52 zam yapılarak dar gelirli yurttaşların nasıl düşünüldüğünü merak ediyoruz. Ayrıca, dar gelirli yurttaşlarımızın alım gücü düşük olduğundan, satın alıp kullandığı elektrikli cihazların çoğu fazla tüketim yapan cihazlardır. Dar gelirliyi çok düşünecekseniz, faturasına zam değil en azından indirim yapabilirdiniz. Ya da 2020-2021 yıllarında dağıtım şirketlerine yaptığınız %80 indirimi halka yansıtabilirdiniz. Anlaşılan, asgari ücretliye, memur-işçi ve emekliye yapılan zamları, fahiş oranlarda artırılan elektrik ve doğalgaz başta olmak üzere bu kalemlerden vatandaşa yüklenerek karşılanmak istenmektedir. Ay sonunu getirmek için sofraya alınan ekmeğin hesabını yapan vatandaşlarımızın, bu zamlarla daha da yoksullaşacaklarını biliyor ve yapılan bu fahiş zamların kesinlikle geri çekilmesi gerektiğini belirtiyoruz" açıklamasında bulundu.