Farklılık olsun istedik

Malatya Turgut Özal Üniversitesi 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla program düzenlendi. Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, engelliler ile ilgili günü 3 Aralık'ta yapmadıklarını, farklılık olsun diye bugün yaptıklarını söyledi.

Farklılık olsun istedik

Turgut Özal Üniversitesi Konferans Salonunda düzenlenen programa, Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Aysun Bay Karabulut, Vali Yardımcısı Ali Deniz Sürmen, 22.dönem AK Parti İstanbul Milletvekili Lokman Ayva, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın eşi Hafize Gürkan, özel okul öğrencileri, engelliler ve aileleri katıldı. Programda konuşan Karabulut, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla Beyazay derneğinin açılışını gerçekleştirdiklerini belirterek, “Bugün, Beyazay hala var. Engelliler ile ilgili günü hep 3 Aralık’ta yapmayalım, farklılık olsun diye de bugün yaptık. Zaman zaman bu tür farkındalıkları yapacağız. Sadece engelliler ile ilgili değil, başka konuları da gündeme getireceğiz. Üç aydır kurulmuş yeni bir üniversiteyiz. Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nin hem tarım hem teknik hem de yeni kurulacak yerleşkede şehir üniversitesi, araştırma ve projeler geliştireceğiz ve bu projeleri hep birlikte meslek edindirmelere dönüştüreceğiz’’ dedi.

Gerçekten hepimiz farklıyız

Türkiye’nin ilk görme engelli Milletvekili Lokman Ayva ise, Malatya’nın gözbebeği şehirlerden olduğunu, İstanbul’da daha çok Malatyalı arkadaşlarla çalıştıklarını belirtti. Ayva, “Onun için de buranın ne anlama geldiğini de çok iyi biliyorum. Buradaki ortam, değişim, gelişen, değişmek isteyen, geliştiren, gelişmeyi sevenlerin olduğu bir ortam. Ben çocuklarımın da böyle bir ortamda gelişen, gelişmeyi seven insanların olduğu ortamlarda yetişmelerini seviyorum. Önce ezberden kurtulmak lazım, hepimizin ezberleri var. Öncelikle şu noktalara dikkat çekmek istiyorum. Mehterde iki geri bir dur vardır, oysa hep iki geri bir ileri derler ama ezber görmemizi engellemiş oldu. Aynı şey pek çok alanda da var, coğrafyalarda da var. Güneşin ve dünyanın birbiri etrafında döndüğünü düşünmek gibi! Engellilerle ilgili de ezberler var. Farklılık nedir? Avrupa Konseyinin bir sloganı var, hepimiz farklıyız, hepimiz eşitiz. Gerçekten de hepimiz farklıyız. Yeryüzündeki her insanın el ve parmak izleri farklıdır. İnsanlar iç dünyası olarak da birbirinde farklı. Sadece bizler farklı değiliz, bizim attığımız imzalar da farklı. İki kişi evleniyor, doğan çocuk ne anneye ne babaya benziyor. Bu kadar farklılık da kategori var. Her engelli aynı değildir. Dışarıdaki engelli ile, evinden çıkmayan engelliler arasında fark var. Aslında farklılıklarımız doğal olmakla beraber, böyle kategorilerle aynılaştırıldığımızı düşünüyoruz’’ şeklinde konuştu. Özel öğrenciler tarafından, halk oyunları gösterisi ve müzik dinletisi gerçekleştirildi.