Fanlar bezdiriyor!

Battalgazi ilçesinde yapımı tamamlanan Battalgazi Devlet Hastanesi'nin ısıtma, soğutma ve havalandırma sistemi için kurulan fanlar, projedeki yerine değil de istek üzerine vatandaşların yaşadığı sokağın yaklaşık 8 metre yakınına kurulduğu iddia edildi. Fanlardan çıkan aşırı sesle canından bezen vatandaşlar, 'Sesten evlerimizde duramıyoruz. Hastaneler şifa vermek için yapılırken, bu tesis insanların hasta olması için yapıldı. Mağdur edildik, umursayan yok' serzenişinde bulundu.

Fanlar bezdiriyor!

Birileri istedi fanların yeri değişti

2019 yılında Malatya'nın Battalgazi ilçesinde yapımına başlanan ve geçtiğimiz günlerde geçici kabulü gerçekleştirilen ve önümüzdeki günlerde hizmete girmesi beklenen 300 yatak kapasiteli ve tam teşekküllü Battalgazi Devlet Hastanesi’nin ısıtma, soğutma ve havalandırma sistemi için kurulan fanlarla ilgili çarpıcı iddialar ortaya atıldı. İddialara göre, yüklenici firma tarafından hastanenin etrafında boş alanlar varken ve fanlar projenin yerinde olmayan, hemen hastanenin alt tarafında bulunan Fırat Mahallesi Talat Bey Sokağı’ndaki evlerin yaklaşık 8 metre yakınına kuruldu.

Vatandaş sesten bunalıyor

Fanların sadece 3’te birlik kısmı çalıştırılmasıyla birlikte Talat Bey Sokağı’nda bulunan evlerde yaşayan vatandaşlar çıkan sesten bunaldı. İlgili yerlere başvuran vatandaşların evlerinde ses ölçümü yapıldı, yapılan ses ölçümlerinde ise ses ortalamanın çok üstünde 25 desibel olarak çıktı. Bunun üzerine yüklenici firmaya yüz bin TL para cezası kesildi. Cezadan başka hiçbir şey yapılmadığını kendilerinin geri plana atıldığını dile getiren vatandaşlar, hastanenin hizmete girmesiyle birlikte fanların tamamının aktif edileceği, sesin yaklaşık 3 kat daha artacağı artan sesle birlikte evlerini boşaltmak zorunda kalacaklarını ifade ettiler. 

Ses ortalamanın üstünde 

Konuyla ilgili gazetecilere açıklamada bulunan Fırat Mahallesi Muhtarı Nihat Biner, şikayet üzerine ses ölçümünü yapıldığını anlatarak, “Sonuç 25 desibel yani ortalamanın çok üstünde çıktı. Yüklenici firmaya 22 Haziran’a kadar müsaade verildi. Gerekli çalışmaların başlamaması halinde cezai müeyyidenin uygulanacağı söylendi. Ben rahatsızlıklarını dile getiren vatandaşların evlerine gittim ve hakikaten durulacak gibi değil. Herhalde projeyi yanlış yapmışlar başka illerde bu fanları çatılara yapıyorlarmış ama buradaki tam evlerin dibine yapıldı. Yapılan bu fanın pervaneleri çok fazla olduğu için çevreyi inanılmaz derecede rahatsız eden bir gürültüsü var. Bir de salı veya çarşamba günü hasta kabulü başlayacak, o zaman da jeneratörlerin devreye girme durumu var. Fanla beraber jeneratörün çalışması durumu akıl almaz bir hale getirir. Tamam, belki jeneratör çok çalışmıyor ama zaman zaman beraber çalışacaklar ve bunların aynı anda çalıştığını düşündüğünüzde çok yüksek sesler getirir. O da vatandaşı büyük sıkıntıya sokar ki zaten sıkıntıdalar. Yüklenici firma eğer çarşamba günü gelip durumu düzeltmezlerse Büyükşehir Belediyesi 800 bin TL tekrar ceza yazacak” dedi.

Vatandaşı umursayan yok

Hastanenin ısıtma, soğutma ve havalandırması yaklaşık 8 fan kurulduğunu ifade eden vatandaşlar da, “Bundan yaklaşık 2 hafta önce fanlar sadece gündüzleri çalıştırıyorlardı, son 2 haftadır 24 saat çalıştırmaya başladılar. Gündüz evin içinde konuşma gece uyuma gibi bir şansımız yok. Uyumayı geçtik birbirimizi duyma şansımız yok. Evlerimizi terk etmişiz. Şuanda fanların sadece 3’te biri çalışıyor. Biz bunu yetkililere ilettiğimizde diyorlar ki, ‘bu daha üçte biri çalışıyor, yüklenici firmaya 100 bin lira para cezası kestik, yapabileceğimiz şey, sizin binalarınızın olduğu yere 8 metrelik duvar çekmek’ bunu da biz kabul etmiyoruz. Sonuçta hapishanede yaşamıyoruz. Çözüm duvar çekmek değildir. Duvar çekmek sesi de kesmeyecek. Ne yapabilirler bizde bilmiyoruz. Sadece mağduruz, yardımcı olmalarını istiyoruz ancak umursayan yok. Geceleri uyuyamıyoruz, konuşurken evin içinde sesimiz karşıdaki kişiye gitmiyor. Bizi geri planı aldılar. Sağlık İl Müdürlüğünden gelen arkadaşlar bakanlık onay vermiş diyorlar. Normalde ilk başta askeriyenin olduğu tarafa koyacaklardı, askeriye kabul etmeyince, hastanenin önünde kafenin bulunduğu yere koyacaklardı, bura belediyeye ait olduğundan belediye izin vermeyince getirip tam evlerin sıfır noktasına yaptılar. O kadar boşluk alan varken, sırf birileri istemedi diye getirip vatandaşın kapısının önüne koydular” diye konuştular.