Faizsiz krediden çiftçi de istiyor

Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Yunus Kılıç, esnafa verilen 50 bin lira faizsiz kredinin çiftçilere de verilmesini gerektiğini belirterek, 'Burada esas mağdur olan, evi, köyü yıkılan, hayvanları telef olanlar çiftçiler. Biz, esnaf kardeşlerimize verilmesin demiyoruz. Ama aynı 50 bin liralık sıfır faizli kredi yardımının Ziraat Bankaları tarafından bizlere de verilmesini istiyoruz' dedi.

Faizsiz krediden çiftçi de istiyor

Ziraat Odaları İl Koordinasyon toplantısında basın mensuplarına değerlendirmelerde bulunan Koordinasyon Başkanı Yunus Kılıç, Tarım Kredi Kooperatifleri'nin Ziraat Bankası'nın  bakanlığın borçların ertelenmesi açıklamasını dikkate almayarak, üreticinin üstüne geldiğini iddia etti.

Tüm Türkiye bu acıya ortak oldu

24 Ocak tarihinde Merkezi Elazığ Sivrice olan ve Malatya’mızı da aynı şiddette etkileyen bir deprem yaşandığını anımsatan Kılıç, "Bu depremde Doğanyol ilçemiz de, Pütürge ilçemiz de ağır hasar gördü. İlimizde de çoğu binalarımızda hasar oluştu. Rabbim böyle bir afeti bir daha milletimize yaşatmasın diyorum. Bu depremde 41 canımızı kaybettik. 45 vatandaşımız da AFAD ekiplerinin çalışması sonucu göçük altından sağ olarak çıkartıldı. Bundan sonra devletimizin 4 tane Bakanı 20 gün boyunca Affet bölgesini terk etmediler. Bakanlarımızın,  buradaki performansına bir millet olarak müteşekkiriz. 4 bakanımız afet bölgesini 20 gün süreyle terk etmediler. Biz burada Malatya milletvekillerimizin de olayı çok iyi takip ettiklerini gördük. Böyle afetlerde mutlaka Devlet babadır, anadır. Devlet olmazsa insanlarımızın çekmiş oldukları sıkıntılara acıları telafi etmeye her ne kadar Türkiye'nin dört bir yanında yardımlar yağsa da bu yeterli de olmuyor. Bu depremde Türkiye'de bir ilk yaşandı. Tüm Türkiye bu acıya ortak oldu. Herkes elinden geleni yaptı. Bu arada Allah devlete zeval vermesin. Devletimizin çok büyük katkıları oldu. Bakanlarımız ne yapabiliriz diye geldiler. Çiftçi ile çiftinin kaybolan mallarını hayvanlarda dahil olmak üzere Tarım İl Müdürlüğü tarafından getirip dağıtıldı.Devletin, Ahırı yıkılanlara ahır çadır, evi yıkılanlara oturma çadırı verdiler. Her yönüyle yaraları sarmak için elinden gelen tüm gayretler sarf edildi. Biz bu manada tüm Türkiye kamuoyuna ve bizi idare edenlere teşekkür ediyoruz" diye konuştu. 

Üreticinin yakasına yapışmışlar

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın 5 Şubat tarihinde deprem bölgesini ziyaretinde esnafın, çiftçinin devlet bankalarına olan borçlarını bir yıl faizsiz erteleyeceği sözünü verdiğini hatırlatan Kılıç, "Bunun yanında esnaflara 50 bin lira 1 yıl faizsiz olarak destek verdiler. Bunları tüm kamuoyu gördü. Akabinde Halk Bankası esnafın borcunu erteledi. 50 bin lira faizsiz para vermeye dağıtmaya başladı. Maalesef Ziraat Bankaları ve Tarım Kredi Kooperatifleri sanki Maliye Bakanı bu açıklamayı yapmamış, sanki bu işin akıbeti yalan çıkacakmış gibi bir tavır sergilediler. Değerli arkadaşlar milletin çiftçinin makamlarında oturup, çiftçinin el emeği göz nuruyla çiftçinin ürettiği ile de karnını doyuranları sanki bu deprem bin sefer salladı. Malatya ile Elazığ binden fazla kez sallandı. Sanki insanları ölecekmiş bu kurumlar parasını alamayacakmış gibi üreticinin yakasına yapışmışlar. Biz ne kadar desek ki ‘Maliye Bakanımız bu açıklamayı yaptı bu borçları ertelendi’ desek de adamlar bu afet arasında bu psikolojinin bozulduğunu bir dönemde üreticiyi adeta telefon yağmuruna tuttular. Hem Ziraat Bankası hem de Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından ‘halen bize herhangi bir yazı gelmedi’ diye bakanın açıklamasını doğru olmadığını, akabinde bir şeyin olmadığını, yazının gelmediğini söylemektedirler. Biz buradan yetkililere sesleniyoruz. Bu tarımla iştigal eden bazı kurumlardan bahsediyorum. İnsan Allah'tan korkar. Bir deprem ve deprem yaşamış insanlar ne yapacağını bilmiyor. Esnaf bir şey satamıyor. Köylünün eli ayağı tutmuyor. Herkesin evi yıkılmış veya hasar görmüş. 1600 kişi insanımız yaralanmış. Bu arada borç peşinde koşmanın tarifi söyle gerekir. Bu insanlar bu kurumlar sabah şafak vakti ile hayvanların içine girip ineklerini sağıp yemleyen kişilere saygı duymuyor. Kurumun başındakiler, çocuklarına sabah içerdikleri sütten utansınlar. Eğer bu çiftçiye bu kadar zulmü reva görenler, çiftçinin emeğine karşı bir saygı göstermiyorlarsa günde 3 öğün yedikleri ekmeğe saygı göstersinler" dedi.

50 bin lira faizsiz kredinin çiftçilere de verilmesini istiyoruz

Türkiye'nin deprem yaralarını sarmak için tek vücut olduğunu dile getirerek, "Maalesef Tarım Kredi Kooperatifleri, Ziraat Bankası Sayın Bakanın açıklamasını dikkate almayarak bu üreticinin üstüne gelmesini Ziraat Odaları olarak kabul etmiyoruz. Bunu yapanları kınıyoruz. Bu konuda değerli bakanımızdan da bir an önce bu kişilere birer yazı gönderip çiftçilerimizin borçlarının ertelenmesini talep ediyoruz. Aynen esnafa verilen 50 bin lira faizsiz kredinin çiftçilere de verilmesini istiyoruz. Burada esas mağdur olan, evi, köyü yıkılan çiftçiler. Esas hayvanları telef olanlar çiftçiler. Biz burada esnaf kardeşlerimize de verilmesin demiyoruz. Ama aynı 50 bin liralık sıfır faizli kredinin yardımının Ziraat Bankaları tarafından bizlere de verilmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.