Esnaf yine unutuldu

Malatya'da, 32. Ahilik Haftası Kutlamaları 17-23 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirildi. Ahilik Haftası Kutlamalarını değerlendiren Malatya Attarlar Esnaf Odası Başkanı Sinan Cavlak, 'Bu yılda Ahilik Kutlamalarında esnaf yoktu ve yine bu yılda geçen yıl olduğu gibi törende esnafın olması gereken salonu öğrencilerle doldurdular ve öğrencileri dolgu malzemesi yaptılar' dedi.

Esnaf yine unutuldu

Malatya Attarlar Esnaf Odası Başkanı Sinan Cavlak, yaptığı yazılı açıklamada, “Teşkilatımızın başı Ahi Evran tarafından 32 çeşit esnafı teşkilatlandıran bir yapının 32.kutlamasını yapmış olmamız ayrı bir önem taşımaktadır. Geçen yıl yaptığımız ‘Ahilik Kutlamalarında Esnaf Yok’ başlıklı açıklamamızdan belli ki kimse ders almamış. Bildiklerini okumaya devam ediyorlar. Bu yılda Ahilik Kutlamalarında esnaf yoktu ve yine bu yılda geçen yıl olduğu gibi törende esnafın olması gereken salonu öğrencilerle doldurdular ve öğrencileri dolgu malzemesi yaptılar. Her geçen gün Malatya’da esnaf kan kaybediyor. Kutlamalar gösterişten öteye geçemiyor. Protokol, esnafı değil birbirini ağırlıyor. 2019 yılının ilk 6 ayında Türkiye’de en fazla esnaf sayısında düşüş 211 ile Malatya üçüncü sırada yer alıyor. Hal böyleyken esnafın sorunlarına odaklanması gereken esnafın Malatya’daki tepe yöneticileri bir günde iki kutlama programı ve iki idareci ziyareti ile süreci tamamlayıp koşa koşa Kıbrıs’a tatile gidiyor. Yerelde esnafımızın yaşadığı sorunlardan habersiz ve duyarsız bir ESOB’umuz var. Önceden Sayın Cumhurbaşkanımıza 5 yılda bir verilen mavi dosya vardı. Eleştirilerimiz sonucu dosya verme aralığını azaltarak iki üç defaya çıkardılar. Ama artık ayaküstü dosya merasimi görüntülerini de göremez olduk. Sayın Cumhurbaşkanımızın Malatya’ya gelişinde yine bir dosya verildiği iddia ediliyor. Verildiği iddia edilen dosyada ise yine klişeleşmiş talepler var. Madem dosya verildi ise verilen dosyanın hangi makamın gelen evrakına kaydedildiği de açıklanmalıdır. Açıklayamazlar. Çünkü bu dosya verme seremonisinin bir ciddiyeti yok” dedi.

Kimin parasıyla tatil yapıyorsunuz

Herkesin tatil yapma hakkının olduğunu söyleyen Cavlak, “İmkanı, zamanı ve parası olan herkes istediği yerde tatil yapabilir. Buna Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin ve Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Evren’de dahildir. Ancak bu tatili kimin parasıyla yaptıkları önemlidir. İthamda bulunmak istemem ama esnafım adına soruyorum. Kıbrıs’ta çok yıldızlı otelde yaptığınız 5 günlük tatili kimin parası ile yapıyorsunuz. Kamuoyuna açıklamalısınız. Üstelik bu tatilin bir bölümü Ahilik Haftası kutlamalarına denk geliyor. Ahilik Haftası kutlamalarını Kıbrıs’ta ne gibi temaslarda bulunarak gerçekleştiriyorsunuz” dedi.

Temsil sorunu var

Temsilde ciddi bir sorun yaşandığını dile getiren Cavlak, “Ahilik Haftasında ziyaretler yapılacaksa esnafa yapılır. Ahilik Haftasında esnafın en tepedeki temsilcisi şehrin idarecilerine ziyaretler gerçekleştirmez. Gerçekleştiriyorsa esnafı yeterince temsil edemiyor, ahiliği bilmiyor demektir. Ahilik Haftası Kutlama Komitesinin başı en yetkili mülki idare amiridir. İllerde en yetkili mülki idare amiri ise validir. ESOB Başkanı Şevket Keskin ve ESKKK Başkanı Ali Evren, Esnaf ve Sanatkarların temsilcileri olarak Ahilik Haftasında belediye başkanımıza ziyaret gerçekleştiriyor ve ziyarette Komite Başkanının Valimiz ve Belediye Başkanımız olduğunu söylüyor. Şevket Keskin, Ahilik Haftası Kutlamaları Yönetmeliğinin 10.Maddesine bi baksın. Komite başkanının bile kim olduğu konusunda tereddütleri var. Eğer Belediye Başkanımız Selahattin Gürkan Ahilik Haftası kutlamalarına katkı sunduysa bu teşekkürü kutlama takvimi sonunda yaparsınız. Ama belli ki aceleleri var, Kıbrıs’a tatile gidecekler” ifadelerini kullandı.