Esnaf yalnız bırakıldı

CHP Genel Başkan Yardımcısı, Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, pandemi sürecinde esnafın yalnız bırakıldığını ve çaresizliğe mahkûm edildiğini söyledi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Esnaf yalnız bırakıldı

Esnafa verilen desteğin son derece yetersiz olduğuna dikkat çeken Ağbaba, “Ülkenin bekası ülkedeki esnafın var olmasıdır. Esnaf devlete 40 yıldır vergi veriyorsa devletin esnafa 40 gün bakması lazım. BAĞKUR primlerinin en azından 2020 yılı sonuna kadar devlet tarafından ödenmesi, kira desteği verilmesi gerekiyor” dedi.

Ağbaba, Malatya Kahveciler Odası Başkanı Hacı Karanfil ile birlikte pandemi sürecinde kahvecilerin yaşadığı sıkıntılarla ilgili Emekliler Parkında ortak bir basın açıklaması yaptı. Ağbaba, kahvecilerin sorunlarının çözüme ulaştırılması sürecinin yakın takipçisi olacağını belirtti.

Devlet bize sahip çıksın

Basın açıklamasında ilk olarak konuşan Malatya Kahveciler Odası Başkanı Hacı Karanfil, yaklaşık 6 aydır kapalı olan esnafın ekmeğe muhtaç duruma düştüğünü söyleyerek, "Kimse evine ekmek götürecek durumda değil.  Açtık dediler ama oyun yasak olunca kimse gelmiyor. Açan siftahsız kapatıyor. Yüzde 90'ı hiç açmıyor. Dolayısıyla esnaf büyük bir sıkıntı içerisinde.  Hastalık var. Biz bunu kabul ediyoruz. Biz sosyal mesafemizi ayarlayalım, müşterilerimize maske taktıralım, oyunu verin. Ama ne acı bir durum ki, ülkenin her tarafında herkes işini takır takır yürütüyor maalesef kahveciler kapalı. Ben soruyorum; mart, nisan aylarındaki vakaları baktığımız zaman hat safhaya çıkmışız. Demek ki,  korona kahvelere bulaşmıyor. Nerede bulaşıyor?  Bankalarda, kamu kurumlarında virüs kol geziyor. Aynı şekilde fabrikalar çalışıyor. Korona başını almış gidiyor. AVM'ler kapalı alanda, herkes alış veriş yapıyor, virüs orada had safhada. Uçağa biniyorsunuz 3 koltuğun 3'üde dolu. 300 kişi aynı anda uçağa biniyor virüs yok. Plajlarda, turizm bölgesinde virüs yok.  Ama kahveci esnafına gelince, açmayalım oyunda temas var. Bugün en iyi kahveye gitseniz 50 kişi bulamazsınız. 2, 3 masa masrafını çıkarıyor. Önce insan sağlığı diyoruz. Maden sağlığımız bu kadar önemli, o zaman devletimizin bize sahip çıkması lazım" diye konuştu.

Kapalı olan iş yerinden vergi alınıyor

Esnafın taleplerini sıralayan Karanfil, "BAĞKUR çalışıyor, devletimiz karşılasın. Her ay bin lira 6 aydır 6 bin lira BAĞKUR birikti. Kapalı olan bir iş yerinde vergi alıyorsun. Belediyeler, çevre temizlik, ilan vergisi vermemiz için mesaj üstüne mesaj atıyor. Devlet taşın altına elini koysun devlet o zaman.  2020 yılı için devlet vergi muafiyeti getirsin. BAĞKUR'u devlet ödesin kapalı olduğumuz sürece. Kiracıyız, mal sahipleri diyor ki, haziran ayından itibaren açılmaya başladın kiranı öde. İcralar başladı. Esnaf iflas ediyor. Kira desteği versinler. Evini geçindirecek bir ücret ödesin. 50 bin lira destekten faydalandık ama 100 kişiden ancak 10 kişi alabildi. Vermemek için kefil istediler. Puanın yeterli değil dediler. SSK, BAĞKUR borcun olmayacak dediler" şeklinde konuştu.

Devlet kirayı, vergiyi ve BAĞKUR primlerini ödemeli

CHP Malatya milletvekili Veli Ağbaba ise pandemi sürecinde esnafın yalnız bırakıldığını ve çaresizliğe mahkûm edildiğini söyledi.  900’ü Malatya’da olmak üzere Türkiye’de 130 bin kahveci esnafı olduğunu ve neredeyse tamamının çok zor şartlarda yaşamak zorunda kaldığını belirten Ağbaba, “Yaklaşık 1 milyon nüfus buradan ekmek yiyor. Türkiye ekonomisini esnaf ayakta tutuyor. Esnafa yalnızca yüzde 4 destek verildi. Esnafa verilen bu destek son derece yetersizdir. Ülkenin bekası ülkedeki esnafın var olmasıdır. Lokanta açıp mutfağı yasaklamak neyse kahvehaneyi açıp oyun oynamayı yasaklamak da odur. Esnaf devlete 40 yıldır vergi veriyorsa devletin esnafa 40 gün bakması lazım. BAĞKUR primlerinin en azından 2020 yılı sonuna kadar devlet tarafından ödenmesi gerekiyor. Kira desteği verilmesi gerekiyor. Öte yandan, Belediyeler halen çevre temizlik vergisi istiyor. Belediyelerin bu vergileri almaması lazım. Eğer en kısa zamanda gerekli destekler yapılmazsa kahveci esnafının yüzde 90’ı batacak” dedi.

Sorunları çözmek boynumuzun borcu

Bilim Kurulu’nun kararlarına saygı duyduklarının altını çizen Ağbaba, “Açık olup çalışmayan tek esnaf kahveciler. Hiçbir yerde bulaşmayan korona kahvede bulaşır demek sağlıklı bir yaklaşım değil. Bilim Kurulu illa ki oyun yasağını sürdürmekte kararlıysa da devletin bu noktada devreye girmesi ve gerekli destekleri vermesi gerekiyor. Hem yasaklamak hem yalnız bırakmak çözüm değil. Kahvehanelerin bizim kültürümüzde önemli bir yeri var. Söz veriyoruz. Ankara'da esnaf temsilcileri ile görüşeceğiz. Bu bir siyasi mesele değil, ekmek aş meselesi. Buradan siyasi rant devşirmek istemiyoruz. Amacımız bağcıyı dövmek değil; amacımız üzüm yemek. Yapıcı eleştirilerimizi, Grup Başkanvekillerimizin imzasıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı’na ilettik. Esnaftan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olarak her zaman sizlerin yanınızda olacağız. İyi günde kötü yanınızda olacağız. Bu süreçte 6 milyonu aşkın kişi gelir kaybına uğradı. Sosyal devletin yapması gereken de bu mağduriyetlerin giderilmesini sağlamaktır. Tüm bu mağduriyetlerin giderilmesi için biz de elimizden gelen mücadeleyi vermeye devam edeceğiz. Bu sorunları çözmek bizim boynumuzun borcudur” ifadelerini kullandı.