Esnaf tepkili

Covid-19 salgını nedeniyle bir yılı aşkın bir süredir siftah yapamadan dükkânlarını kapatan ve iflasın eşiğine gelen esnaf, önceki gün açıklanan 21 gün tam kapanma kararına tepki gösterdi. Tam kapanmanın ekonomik bedelinin ağır olacağını dile getiren esnaflar, 'Bedel ödeyen hep küçük esnaf. Tam kapanma mağduriyet değil esnafın bitmesi demektir' diye konuştular.

Esnaf tepkili

Geçtiğimiz yıldan beri hayatı olumsuz anlamda etkileyen ve günlük yaşamı ise adeta durma noktasına getiren küresel Covid-19 salgını en çok küçük esnafı olumsuz etkiledi. Salgının etkisi nedeniyle zor bir dönemden geçen esnaf, normalleşme ile beklediği rağbeti görmezken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Kabine Toplantısı'nda alınan tam kapanma kararı ile esnaf hayal kırıklığına uğradı. Tam kapanmanın kendilerini ciddi şekilde etkileyeceğine dikkat çeken esnaf, bir yılı aşkın süredir çok ciddi maddi sıkıntılar yaşadıklarını ve tam kapanmanın esnafın iflası anlamına geldiğini vurguladı.

Esnafın umudu bayram alış verişiydi

Biriken kiralarını, faturaları ve çalıştırdıkları personelin maaşlarını bile ödemekte zorluk çeken ve bir ay boyunca umudunu Ramazan Bayramı’nda yapılacak alışverişe bağlayan esnaf, Ramazan Bayramı öncesi alınan tam kapanma kararına tepki göstererek kararın tekrar gözden geçirilmesini istiyor.

Değil esnaf hiç kimse dayanamaz

Esnafın tam kapanmayı kaldıramayacağını söyleyen esnaflar, "21 gün eve kapanıyoruz, Bu süreçte temel ihtiyaçlarımızı nasıl karşılayacağız. Çek, senet ve kredi kartlarını kim nasıl yatıracak. Anayasanın 173. maddesinde: "Devlet, esnaf ve sanatkarı koruyucu ve destekleyici tedbirleri alır" Hükmünün uygulanmasını ve çalıştırılmasını istiyoruz. Esnaflarımızın dayayacak gücü kalmadı. Özellikle küçük esnafın en azından gıda, enerji, su, temel ihtiyaçların karşılanması için tüm esnafların BAĞKUR, SSK, kira giderleri için gelir desteği sağlansın. Kredi kart ödemeleri, çek, senet ödemelerinin faizsiz ötelenmesini bekliyoruz. Zor durumda olan esnaflarımız için 1 yıl ertelemeli 0 faizli can suyu kredisi verilsin ki esnaf nefes alsın. Bu kadar sıkıntıya değil esnaf hiç kimse dayanamaz" şeklinde konuştular. 

Esnafa sahip çıkılmasını istiyoruz

Tam kapanmanın bütün esnafı ve vatandaşı mağdur edeceğine dikkat çeken esnaflar, "Devlet yetkililerinden esnafa sahip çıkmasını istiyoruz. Bizim borçlarımıza bir öteleme getirilmesini talep ediyoruz. Esnafa sahip çıkılmasını arzu ediyoruz. Sağlık için bu kapanma gerekli ise esnafa da sahip çıkılmasını istiyoruz. Esnaf bayram için hazırlık yaptı, hatta herkesin ödemesi, borcu var. Devlet yetkililerinin esnafa sahip çıkması lazım" ifadesini kullandılar.