Esnaf tabela indiriyor

Malatya Attarlar Odası Başkanı Sinan Cavlak, pandemi döneminde işleri düşen, gelirleri azalan, elektrik, su, doğalgaz, SGK ve vergileri her geçen gün artan küçük esnafın nefes alamaz duruma geldiğini belirterek, Artık esnafımız tabela vergilerini bile ödeyemez duruma geldi. Malatya'da onlarca yüzlerce esnafımız belediyelere borçlanmamak için tabelalarını indirmeye başladı. Belediyelerimiz bu tabloyu görmeli' dedi.

Esnaf tabela indiriyor

Pandemi döneminin faturasını en çok esnaf ödedi. , İşleri düşen, gelirleri azalan, elektrik, su, doğalgaz, SGK ve vergileri her geçen gün artan küçük esnaf ve sanatkarlar nefes alamaz duruma geldi. Malatya Attarlar Odası Başkanı Sinan Cavlak, gazetemize yaptığı açıklamada, Malatya'da yüzlerce esnafın özellikle ışıklı tabela vergi tarifelerinin yüksekliği nedeniyle tabela vergilerini ödeyemez duruma geldiğini, belediyelere borçlanmamak için tabelalarını indirmeye başladığını, belediyelerin bu tabloyu görmesi gerektiğini söyledi.

Esnaf borçlanmamak için tabela indiriyor

Cavlak, pandemi döneminde işleri düşen, gelirleri azalan, elektrik, su, doğalgaz, SGK ve vergileri her geçen gün artan küçük esnafın nefes alamaz duruma geldiğini vurgulayarak, "Pandemi döneminin faturasını en çok esnaf ödedi. Küçük esnaf ve sanatkarlarımız nefes alamaz duruma geldi. Artık esnafımız tabela vergilerini bile ödeyemez duruma geldi. Artık esnafımız tabela vergilerini bile ödeyemez duruma geldi. Malatya'da onlarca yüzlerce esnafımız belediyelere borçlanmamak için tabelalarını indirmeye başladı. Özellikle ışıklı tabela vergi tarifelerinin yüksekliği nedeniyle caddelerimizi sokaklarımızı aydınlatan esnaf tabelaları bir bir sökülüyor, şehir karanlığa bürünüyor. Belediyelerimiz bu tabloyu görmeli. Tabelasını indirerek belediyelere bildirimde bulunan esnaf sayımız belediyelerin ilan reklam servislerince bilinmektedir" diye konuştu. 

İndirim sözü almak istiyoruz

Büyükşehir Belediyesinin,  tabela vergileriyle ilgili 2018 yılı sonunda 2019 yılı için yeniden değerlendirmeyi yansıtmadığı gibi yüzde 20 indirime gittiğini anımsatan Cavlak, "Benzer bir uygulamayı yeni yılda da bekliyoruz. Elbette içinde bulunduğumuz takvim yılı için vergiler tahakkuk ettirildiği için talep edemeyiz. Ancak esnaflarımızı mağdur edecek bir işlem yapılmamasını da özellikle Malatya Büyükşehir, Yeşilyurt ve Battalgazi Belediyelerimizden bekliyoruz. Tabela vergilerinin yüksekliği bir yandan da yeni tabelaların yapılmasını, yapılan tabelaların ise daha küçük yapılmasına sebep oluyor. Buda özellikle reklamcı ve tabelacı esnafımızın işlerini olumsuz etkiliyor. Son ziyaret ettiğim esnaflarımızdan Meltem Petshop'tan İlhan Kösem söktüğü tabelanın yerine cama küçücük bir yazı asacağını ifade etti. Burada 4 farklı olumsuz tablo var. Birincisi esnafın müşteriye görünürlüğü ve fark edilebilirliği azalıyor. İkincisi tabelacı esnafımız buradaki tabelayı yenilemek yerine çok daha küçüğünü yaparak kazancı düşüyor. Üçüncüsü caddenin ışığı sönüyor. Dördüncüsü ise belediyeler alacağı vergiden oluyor. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda belediyelerin ilan reklam ve tabela vergilerini yeniden değerlendirmeleri ve beklentilerimiz doğrultusunda adım atmaları gerekiyor. Belediye başkanlarımızdan 2022 yılı için şimdiden indirim sözü almak istiyoruz. Aksi halde tabelalar inmeye, Malatya çirkinleşmeye devam edecek" şeklinde konuştu.