Esnaf nefes alacak

24 Ocak'ta Sivrice'de meydana gelen depremin ardından Malatya'daki şöför esnafının işlerinde bir düşüş yaşandığını belirten Malatya Umumi Servis Araçları ve Minibüsçüler Odası Başkanı Mesut İnce, 50 bin faizsiz kredi verilmesi sonrasında Malatya ve Elazığ ekonomisi canlanacak esnafımız rahat bir nefes alacak' dedi.

Esnaf nefes alacak

Oda binasında esnaflara verilecek faizsiz kredi ile ilgili değerlendirmede bulunan Malatya Umumi Servis Araçları ve Minibüsçüler Odası Başkanı Mesut İnce,  50 bin faizsiz kredi verilmesi ile esnafın rahat bir nefes alacağını söyledi.

Malatya ekonomisine canlılık katacak

Depremin ardından Malatya ve Elazığ'da ekonomik olarak bir durgunluğun yaşandığına dikkat çeken İnce,  "Bu noktada esnafımızın sorunlarını gerek Sayın Cumhurbaşkanımıza, gerek Hazine ve Maliye Bakan'ımıza, gerekse de Ticaret Bakan'ımıza sorunlarımızı anlattıktan sonra da çözüm noktasında desteklerini istemiştik.  Bu noktada Ticaret Bakan'ımızın Malatya ziyaretinde esnaflarımızın sorunları ve çözüm noktasında özellikle Malatya ve Elazığ'daki deprem sonrası ekonomi daha da kötü olacağı durumunu kendilerine ileterek, kamu bankalarına kalan bütün borçlarımızı en aşağı 1 yıl ertelenmesi noktasında destek istemiştik. Bu noktada Ticaret Bakan'ımızın talebimize olumlu karşıladıktan birkaç gün sonra  50 bin TL faizsiz krediyi ve 1 yıl ödemesiz 50 bin TL faizsiz kredi noktasında onay almıştır.  Özellikle bu noktada Bendevi Palandöken’e teşekkür ediyorum. Esnaflarımızın sorunları ve çözüm noktasında bizlere destek vermiştir. 50 bin faizsiz kredi verilmesi sonrasında Malatya ve Elazığ ekonomi canlanacak esnafımıza rahat bir nefes alacaktır. Gerçekten depremden sonra Malatya şu an işlerimizin yüzde 40-50 durdurmuş vaziyettedir. Biz kendi alanımız olarak şoför esnaflarımızı iş noktasında ortalama yüzde 50 oranında azalmıştır. Bu noktada ilerleyen aylarda ise işlerimizin daha da ekonomik olarak durgunluk olacağı ve sıkıntı yaşayacağımızı görmekteydik. Bu noktada 50 bin TL faizsiz kredi verilmesi Malatya ve Elazığ ekonomisine bir canlılık katacaktır" diye konuştu.

Ertelemeleri özel bankalardan da bekliyoruz

50 bin TL faizsiz kredilerde 2 kefil veya ipotek istenmesinin esnaf için sıkıntı olduğunu anımsatan İnce, "Esnaflarımızdan bir kefil olarak kredi verilmesini Halk bankamızdan talep ediyoruz. Bu noktada bunu da Ticaret bakanımız desteklerini bekliyoruz. Özellikle esnaflarımızın en büyük sorunu ise kamu bankalarının erteleme yapmaması. Vakıfbank, Ziraat Bankası gibi kamu bankalarında Halk Bankası gibi esnaflarımızın kredilerinin 1 yıl ödemesiz erteleyerek devam edilmesini talep ediyoruz. Çünkü esnafımız sadece Halk Bankası'na borçlu değildir. Diğer kamu bankalarında kredilerimiz mevcuttur.  Diğer özel bankalarında depremden sonra yaşanacak krizin önüne geçmek ekonomiyi canlandırmak amacıyla onlarında En aşağı 6 aylık bir yıllık ertelemelerini özel bankalardan da bekliyoruz. Çünkü bugün esnafın yanında olmayanlar, rahatladığımız zaman bu bankaların yanında olmayacağımızı bir kez daha dile getirmek istiyorum" şeklinde konuştu.