Esnaf Kurban'ı Bekliyor

Yıllardır AVM'lerle rekabet ederek ayakta kalmaya çalıştıklarını ifade eden Malatya Mısır Çarşısı esnafı, piyasalarda bir hareketliliğin olmadığını ve satışlarının geçen yıllara oranla yarı yarıya düştüğünden dert yanıyor. Esnafın tek umudu ise yaklaşan Kurban Bayramı.

Esnaf Kurban'ı Bekliyor

Kayısı hasadının başlamasıyla birlikte, Malatya’da satışların azaldığından dert yanan Mısır Çarşısı esnafı, tüketicinin alım gücünün düşmesiyle işlerin durma noktasına geldiğini kaydettiler.

Piyasaların genelinde bir durgunluk var

Yarım asırdır Mısır Çarşısında esnaflık yaptığını söyleyen Ayakkabıcı Esnafı Mehmet Karaçelik, piyasalarda yaşanan durgunluğa dikkat çekerek, “Piyasaların genelinde bir durgunluk var. Sadece ayakkabılara mahsus bir durgunluk değil. Artık vatandaşlar, bahçesine, köyüne gitti bununla ilgili mi, alım gücünden kaynaklı mı? Orasını pek bizlerde bilemiyoruz. Bu aylarda zaten herkes şimdi bahçesinde ve kayısı işlerini bitirme telaşında. Ama kayısı dönüşü mutlaka biraz hareketlilik olur.  Üretici Mahsulünü satar yine bir Hareketlilik olur. İşçisine para verir, bir hareketlilik olur. Ama dediğim gibi her sene bu zamanlarda piyasa sakin oluyor. Tabi önümüz bayram bununda etkisi olacak ve muhakkak ki vatandaşlar ihtiyaçlarını alacaklar. En azından zarurisini alacak” dedi.

Fiyatlar arttı satış düştü

Geçen yıllara göre fiyatların arttığını satışları ise düştüğünü vurgulayan Karaçelik, “Ayakkabı alırken vatandaşlara önerimiz ise, Aldığı yerlere dikkat etmesi lazım. Belirli ve güvendiği yerlerden almalı. Aynı ürünlerin benzerleri oluyor örneğin. Bunların fiyatları farklı oluyor ama arada kalite farkı oluyor. Onlara vatandaşlarımızın dikkat etmesi gerek. Ayakkabı fiyatlarımız normal fiyatlar öyle aşırı fiyatlarımız yok. Geçen yıllara göre tabi ki fiyatlarda artış var. Örneğin geçen yıl 10 TL'ye sattığın ayakkabı bu yıl 16 TL'ye satılıyor. Bundan kaynaklı da satışlarda azalmalar oldu. Bu da bizim elimizde olan bir şey değil maliyetler artınca fiyatla doğal olarak artıyor. Buda ister istemez satışlara yansıyor ve yine ister istemez durgunluk yaşanıyor” dedi.

Satışlar tatmin edici değil

Kayısı zamanı işlerin düştüğünü dile getiren Ayakkabıcı Esnafı Fuat Kılıç ise, “Önümüz bayram, bayramda işlerin biraz daha artmasını umut ediyoruz. Genelde de bir durgunluk var ama beklentimiz iyi olacağı yönünde. Geçen yıl arasında bu yıl arasında satışlarda düşüşler var. Geçen yıl satılan ürün ile bu yıl satılan ürün arasında yüzde 50'lik bir fiyat farkı var. Geçen yıl 40 TL'ye sattığımız ürünü bu yıl 60 TL'ye satıyoruz. Ürünü aldığımız yerde de böyle bu da ister isteme müşteriye yansıyor. İşin açıkçası satışlar bizleri tatmin etmiyor. Belirli aylarda gelir gideri karşılarken, belirli aylarda ise karşılamıyor” diye konuştu.

İşler zayıf, esnafın durumu yok 

Konfeksiyon işleri ile uğraşan Esnaf Erdem Gündoğar ise, şoförlerin tabiriyle piyasaların birinci viteste gittiğini ifade etti. İşlerin tamamen durmadığını esnafın giderini kurtarıp kurtarmadığının hesabını yaptığını aktaran Gündoğar, “İşler zayıf, esnafın durumu yok. Vatandaşın alım gücü düşüyor. Bu çarşıya gelen müşteri için giyim öncelik olmaz. Beslenme, eğitim, sağlık öncelikle oluyor. Vatandaş Giyime artık sıra gelmiyor.  Temmuz aylarında kayısının başlamasıyla işlerde bir düşüş oluyor. Ama bugünkü durum düşüş biraz daha zayıfladı. Sonuçta insanların bir geliri var birde gideri var. Gelir gider karşısında çok zayıf kalınca işler de düşüyor. Mısır Çarşısında bayram için bir gelişme yok. Önümüzeki günlerde biraz artacak. Gecen seneye göre fiyatlar yüksek. Bizim sektörde enflasyon daha fazla oluyor. Geçen yıl dolara bağlı fiyatlar arttı ama döviz düşmesine rağmen fiyatlar arttığı kadar düşmedi.  Dolar düştüğü zaman müşteriye yansıyorlar. Nasıl yansıtıyorlar. Vadeleri kısıyorlar. Açık hesap mal vermeyi kısıyorlar” şeklinde konuştu.  

AVM'ler küçük esnafı bitirdi

AVM'lerin küçük esnafı bitirdiğini söyleyen Gündoğar, “AVM’lere karşı esnaf direnemiyor. Esnafın bir birleşip yaptırım gücü yok. Zaten şehrin bütün caddelerine teşbih dizer gibi AVM dizdiler. Bu durum sıkıntı içerinde olan küçük esnafı daha da zor bir duruma soktu” dedi.