Eskiden vazgeçin

1. Amatör Kümede mücadele eden 44 Tepehanspor Teknik Direktör Burak Dönmez, antrenmanlarda görülen eksiklikler ve yapılması gerekenlerle ilgili olarak, 'Takımlar, antrenörler ve kondisyonerler eski programlarını rafa kaldırıp günümüz futboluna uygun programlar geliştirmeli' dedi.

Eskiden vazgeçin

1.Amatör Kümede mücadele eden 44 Tepehanspor sezon çalışmalarına başladı. Antrenman sonrası açıklamalarda bulunan Teknik Direktör Burak Dönmez, hafta sonu başlayan. 1.Amatör Küme U18 müsabakalarını değerlendirdi.  Ligde üst sıralar için şampiyonluk mücadelesi vereceklerini belirten Dönmez, antrenmanlarda görülen eksiklikler ve yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi. 1.Amatör Küme U18 müsabakalarında görülen eksikliklerden bahseden Dönmez, "1.Amatör küme müsabakaları yakın zamanda başladı. Bazı şeyleri eskisi gibi görüyoruz ve bu hafta oynanmaya başlayan U-18 müsabakalarında da gördük. Antrenman planlamalarında futbolda sezon öncesi koşular artık yoktur. Sezon öncesi koşular deyince hepimizin aklına gelen, hocalarımızın büyük çoğunluğunun sezona başlangıç gününden itibaren 7 ila 10 gün boyunca yaptırdıkları, 3*10'larla başlayıp, aynı tempoda aralıksız 30-40 dakika hatta 60 dakikalarla finalinin yapıldığı, sahanın etrafında ya da uzun süre koşulacağı için oyuncu sıkılmasın diye ormanlar da, koşu parkurlarında yapılan koşular aklımıza geliyor. Bazı antrenörlerin bu koşular tamamlanıncaya kadar yani; 10 gün boyunca oyuncularına sahayı ve topu göstermiyorlar ve halende bunu uyguluyorlar" dedi. 

Günümüz futboluna uygun programlar geliştirin

Koşular ile ilgili tavsiyelerde bulunan Dönmez, ”Biraz daha açarsak, bu koşular oyunun temelini oluşturan koşulardır, bunları iyi yapmazsak sezon içerisinde problem yaşıyorlar, temel koşuları bitirmeden, sahaya geçip topla çalışırsak da müsabaka döneminde sorun yaşarız diye düşünüyor, doğrunun bu olduğunu zannediyorduk. Bir takım, tüm bu koşuları eksiksiz yaptıktan sonra ancak diğer antrenmanlara başlayabilir, oyuncular, ancak bu koşular bittikten sonra topla buluşabilirlerdi. Halen böyle yaptıran teknik adamlar, antrenörler, kondisyonerler olduğunu da hepimiz biliyoruz. Burada olan yine oyuncuya oluyor zorlu, meşakkatli, aynı tempoda 10dakikalarla başlayıp aralıksız 45/ 60dakika süren koşuları bitirmeleri, tamamlamaları gerekiyor ki. Top ile çalışmaları başlasınlar. Peki, artık neler değişti futbolda? Şimdi bu koşular olmayacak mı? Bu koşular onca gün sürüyordu herkes rahattı peki şimdi o koşular yoksa bu süre zarfında ne yapacak bu takımlar, antrenörler, kondisyonerler.  Artık oturup antrenman planlaması için kafa yoracaklar, düşünecekler, eski programlarını rafa kaldırıp yeni programlar yapmak için sanatını konuşturacak ve günümüz futboluna uygun programlar geliştireceklerdir. Bunu başarabilenlerle başaramayanlar, eskiye devam edenler ve etmeyenler arasındaki fark ilerleyen zamanlarda kendini çok net bir şekilde gösterecektir diye düşünüyorum. Peki, sezon başı bu koşular yok mu? Evet yok. Yukarda belirttiğim gibi sezon öncesi sahanın etrafında, ormanda, kros parkurlarında yapılan ve futbola özgü olmayan uzun süreli aynı tek tempo koşular yok artık. Çünkü futbolda aynı tempoda oyun yok, nabzın defalarca değişkenlik gösterdiği bir oyunda nabzı kontrol etmenin mantıkla açıklanır bir yanı da yok" ifadelerine yer verdi.