Eşit davranılsın

Malatya Kahveciler Esnaf Odası Başkanı Hacı Karanfil, koronavirüs önlemleri kapsamında işletmelerin kapatılması kararını desteklediklerini, ancak bir çelişkinin olduğunu söyledi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Eşit davranılsın

Malatya Kahveciler Esnaf Odası Başkanı Hacı Karanfil, koronavirüs önlemleri kapsamında işletmelerin kapatılması kararını desteklediklerini, ancak bir çelişkinin olduğunu söyledi. Bazı esnafların kendisini arayarak, ''Bizim verdiğimizle lokantanın verdiği aynı. Niye bizimkini kapatıyorlar da lokantalar açık? Diye sorduğunu kaydeden Karanfil, "AVM'ler ve lokantaların açık olmasına tepki gösteren esnafımız var. Onlar da kapalı olursa herkese eşit davranıldığı görülür" dedi.

Destek bekliyoruz

İçişleri Bakanlığı, 'koronavirüs tedbirleri' kapsamında 16 Mart Pazartesi günü 81 il valiliğine genelge göndererek, tiyatro, sinema, gösteri merkezi, konser salonu, nişan/düğün salonu, çalgılı/müzikli lokanta/kafe, gazino, birahane, taverna, kahvehane, kıraathane, kafeterya, kır bahçesi, nargile salonu, nargile kafe, internet salonu, internet kafe, her türlü oyun salonu, her türlü kapalı çocuk oyun alanları (AVM ve lokanta içindekiler dahil), çay bahçesi, dernek lokalleri, lunapark, yüzme havuzu, hamam, sauna, kaplıca, masaj salonu, SPA ve spor merkezlerinin faaliyetleri geçici süreliğine durdurulduğunu açıklamıştı. Koronavirüs önlemleri kapsamında işletmelerin kapatılması kararıyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Malatya Kahveciler Esnaf Odası Başkanı Hacı Karanfil, kepenk kapatan esnafın maddi zorluk çektiğini ve bu konuda destek beklediklerini söyledi.

Lokantalarla kafeler arasındaki fark nedir?

Karanfil,  koronavirüsün bulaşıcı bir hastalık olduğun için bütün insanları ilgilendirdiğini vurguladı. Karanfil,  işletmelerin kapatma sürecinde esnafın mağdur olacağını ifade ederek, "Bunun BAĞKUR'u, SSK'sı, çalışan işçisi var sonuçta herkes mağdur olacak ama sonuçta sağlık ön planda. Burada bir çelişki var. Çay ocaklarına kapatma veriyorsun, öbür tarafta lokantalara kapatma vermiyorsun. Lokantada 4 kişi oturup bir masada yemek yiyor, virüs bulaşıcı olmayacak, öbür taraftan esnafa çay veren yeri kapatacaksın. Bulaşıcı hastalıksa birçok işletmenin kapanması gerekir. Tabi ki insan sağlığı her şeyin önündedir. Ama öbür taraftan esnaf bizi arıyor, biz kapattık lokantalarda şu kadar insan var diyor. Lokantalar yemeğini de, çayını da, servisini de yapıyor orada hastalık yok da bizde mi var. Bunlar sıkıntı. Şimdi soruyorum; Lokantalarla kafeler arasındaki fark nedir? Sonuçta ikisi de aynı sektör. Esnaf arıyor diyor ki 'benim verdiğimle lokantanın verdiği aynı. Niye benimkini kapatıyor da lokantalar açık?" diye konuştu.

Kahvehaneler, AVM'lerden daha temiz

Bazı esnafların kendisini arayarak 'Bizim verdiğimizle lokantanın verdiği aynı. Niye bizimkini kapatıyorlar da lokantalar açık'? diye sorduğunu kaydeden Karanfil, "Mesela AVM'ler tamamı kapalı, insanların nefesine kalsa bile insanlar perişan olur. AVM'yi açık tutuyorsun, çay ocaklarını kapatıyorsun. Burada bir çelişki var. İnsanlar açık bir alanda çay ocaklarını kapatıyorsun, AVM'leri kapatmıyorsun buna bir çözüm gelmesi gerekiyor. Malatya'daki AVM'lerde dışarıdan hava sirkülasyonu var mı? Yok. Tamamen kapalı. Orada yüzlerce, binlerce insan dolaşacak hiç bir şey yok. Çay ocağında 3 kişi oturacak bu sıkıntı. Bu nasıl bir çelişki anlamıyorum. Bana göre kahvehaneler, AVM'lerden daha temiz çünkü dışarıda hava sirkülasyonu var. AVM'lerde hava sirkülasyonu varsa biri çıksın desin var. Bizim isteğimiz inşallah ülkemizi teğet geçer. Hiçbir vatandaşımızın burnunun dahi kanamasını istemeyiz. Önce sağlık" ifadesini kullandı.