Erken tanı önemli

Malatya İl Sağlık Müdürü Recep Bentli, geçen yıl 26 bin vatandaşa meme kanseri taraması yaptıklarını belirterek, '27 erken tanı yakaladık. Tüm kanserlerde olduğu gibi meme kanserinde de erken tanı çok önemli. Tam tedavi ile hastalık iyileşebilecek duruma geliyor' dedi.

Erken tanı önemli

Ekim ayının Meme Kanserinde farkındalık ayı olması nedeniyle Malatya Sağlık İl Müdürlüğü tarafından etkinlik gerçekleştirildi. Etkinlikte konuşan Sağlık İl Müdürü Doç. Dr. Recep Bentli, her ay ortalama 600 hastaya mamografi çekimi yaptıklarını belirtti.

Ücretsiz testler yapılmakta

Kanserde erken teşhisin önemine vurgu yapan Bentli, Bilindiği üzere Sağlık Bakanlığının ücretsiz kanser tarama programları 30-65 yaş bayanlara rahim ağzı kanseri, 40-69 yaş bayanlara meme kanseri, 50-70 yaş bayan ve erkeklere kolon kanseri taramalarıdır. Müdürlüğümüze bağlı hizmet veren Beydağı Kampüsü içindeki KETEM' de her ay ortalama 600 hastamıza mamografi çekimi yapılmaktadır. Aile Sağlığı Merkezleri ve KETEM'de rahim ağzı kanseri taraması için smear dediğimiz örnekler alınmaktadır. Kolon kanseri taraması için Gaitada gizli kan testi yapılmaktadır. Yakın zamanda hizmete açacağımız Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesine taşıyarak daha nitelikli hizmet vermesini planladığımız KETEM birimine, ilgili yaş gruplarındaki tüm vatandaşlarımızı bekliyoruz. Bir kaç ay içinde Battalgazi ilçe Sağlık Müdürlüğüne kuracağımız mamografi cihazı ile ilimize ikinci KETEM birimini kazandırmış olacağız. Böylece Battalgazi ilçe sınırları içinde de KETEM birimi kurmuş olacağız ve hastalarımızı yormadan daha hızlı bir şekilde meme kanseri taramalarını gerçekleştirmiş olacağız" dedi.

Ağaçlara pembe kurdele

Bentli, farkındalık oluşturmak amacıyla ağaçlara pembe kurdele taktıklarını dile getirerek, "İl Sağlık Müdürlüğü olarak, kanser tarama programlarının tanıtımını yapmak ve vatandaşlarımızı tarama yaptırmaya yönlendirmek amacıyla; bugünden başlayarak ay sonuna kadar kalacak şekilde, Battalgazi ilçesi Kışla Caddesinden Sıtmapınarı  Polisevi önüne kadar caddenin her iki tarafında bulunan tüm ağaçlara pembe kurdele giydirdik. Cadde üzerinde bulunan bütün esnaflarımızı ziyaret ederek kanser taraması yaptırmaya davet ettik. Vatandaşlarımızı bilgilendirmek ve kanser taramalarını yaptırmaya teşvik etmek amacıyla İl Sağlık Müdürlüğümüz önünde standımızı açtık. Hastanelerimizde ve aile sağlığı merkezlerimizde kanser taramaları ile ilgili bilgi vermek üzere personel eğitimlerimizi tamamladık. Yıl boyu devam eden kanser eğitimlerini bu ay daha da arttırdık. Siz değerli basın mensuplarının da desteği ile 30-65 yaş bayanları rahim ağzı kanseri taraması için, 40-69 yaş bayanları meme kanseri taraması için, 50-70 yaş bayan ve erkekleri kolon kanseri taramaları için Aile Sağlığı Merkezlerine ve KETEM' e davet ediyoruz" diye konuştu.