Engelli istihdamını 51 bine çıkardık

Malatya İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İnönü Üniversitesi iş birliği ile 'Özel Gereksinimle Bireylerin İş İstidamı ve Sosyal Haklar Çalıştayı' düzenlendi. Çalıştayda konuşan AK Parti Malatya Milletvekili ve MKYK Üyesi Öznur Çalık, 2002'de 5 bin olan kamuda engelli istihdamını bugün 51 bine çıkardıklarını söyledi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Engelli istihdamını 51 bine çıkardık

Kentteki bir otelde düzenlenen  çalıştaya, Vali Yardımcısı Güher Sinem Büyüknalçacı, AKP Malatya Milletvekili ve MKYK Üyesi Öznur Çalık, İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı, Malatya İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Recep Bentli, Malatya Çalışma ve İş Kur Müdürü Vahap Toman, İnönü Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve proje koordinatörü Hasan Toman ve öğretmenler katıldı.

Çalıştayın açılışında konuşan Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı, eğitim çağında olan her bir bireyin eğitim alma hakkının sağlanması konusunda devletimizin sunmuş olduğu imkanları vatandaşlarımızın emrine ve ayaklarına götürmekle yükümlü olduklarını vurgulayarak, “Bu çerçevede özel olarak değerlendirdiğimiz, özel eğitime ihtiyaç duyan özel gereksinimli çocuklarımızın eğitiminde sadece özel eğitim okullarımızda değil, aynı zamanda ortaöğretim kurumlarımızda ve temel eğitim kurumlarımızın içerisinde kaynaştırma ve bütünleştirme yoluyla ve özel eğitim alt sınıflarının kaynaştırma ve bütünleştirme bu çocuklarımızın eğitim hizmetlerini sürdürüyoruz” dedi.

Engellilere yönelik çalışmalar hepimizi memnun ediyor

Engellilere yönelik yapılan çalışmalara dikkat çeken Vali Yardımcısı Sinem Güher Büyüknalçacı ise, “Ailelerinin rehabilitasyonuna yönelik çalışmaların yapılması sadece engellilerimizin değil ailenin de rehabilitasyonuna yönelik sırf çocuğu engelli diye çalışamayan ailelere sağlanan maddi imkanlar onun dışında, eğitim öğretim hakkına sahip olup eğitim-öğretime katılmak isteyip de katılmayan hiçbir engellinin kalmaması onların evlerine kadar giden özel servislerin bulunması, bütün gelişmeler gerçekten hepimizi memnun ediyor” şeklinde konuştu.

Engelliler açısından önemli reformlar yaptık

AK Parti Malatya Milletvekili ve MKYK Üyesi Öznur Çalık ise, farkındalık  yaratan programın düzenlenmesinden dolayı mutlu olduğunu belirterek, “Her birimizin kendine has bir hikayesi var. Bende siyaset yaparken 20 yıllık siyasetim de belki de alan bazlı yaptığım çalışmalarda özellikle sosyal politikalar nedeniyle engelli bireylerimizle yakın temasım ve çalışmam oldu. Özel bireylerimizin, özel gereksinimli bireylerimizin, engelli bireylerimizin, daha önce anayasayı değiştirmeden önce birçok kullanılan tabir ve tarif vardı. O özürlü kavramları hafızalarımızda sildik. Toplumsal bir değişim ve dönüşümü yaşadık bu konuda.  Malatya’da birçok insan aile fertlerimi tanır. Bir tanesi de hakkın rahmetine kavuşan zihinsel engelli bir abimiz vardı, yılların üzerinden geçtiği günlere baktığımızda yaklaşık bir 25 sene evvel kaybettik, Allah rahmet eylesin. Ama o dönemlerdeki engellilere sunulan hizmetlerle bugün ki sunulan hizmetlere baktığımız zaman aradaki farkı çok daha iyi irdeleyebilme imkanına sahibiz. Hele de zihinsel engelli bir ağabeyimizin varlığı, Şaban abimin varlığı bize özel gereksinimli bireylerle ilgili olarak çok daha hassasiyet göstermemize vesile oldu, o okuyamadı, o işi bulamadı, o ulaşamadı, o erişemedi ama bugün engelli bireylerimizin ulaşması için, erişmesi için ve istihdama katkıda bulunması için elimizden gelen tüm gayret ve çabayı sarf ediyoruz. Başta Sayın Cumhurbaşkanım Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere 17 yıllık AK Parti iktidarı döneminde en önemli reformları engellilerimiz açısından yaptık" dedi.

Yarım milyon insanımız evde bakım hizmeti alıyor

Bugün Türkiye’de yarım milyon insana evde bakım ücreti verildiğini aktaran Çalık, “Türkiye tarihine AK Parti iktidarları ile birlikte giren evde bakım hizmetleri 2007 yılında başlatıldı.  Evde bakım yaptığımız vatandaşlarımızın sayısı tam 521 bin. Bugün Türkiye’de 521 bin  kişiye evde bakıyoruz. Bu 521 bin insanımıza bakım ücreti olarak da verdiğimiz rakam tam bu sene 2020 yılı rakamıyla 8.2 katrilyon Türk Lirası, sadece evde baktığımız hastalarımıza verdiğimiz rakamdan bahsediyorum. Bunu niye söylüyorum Türkiye Cumhuriyeti, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletidir. Bu kavramların hepsinin içerisini anlamlı bir şekilde doldurmamız gerekir. Her kavram çok önemlidir ve bu kavramların içerisinde de sosyal devlet anlayışı Türkiye Cumhuriyeti devletinin vazgeçilmezidir. İşte sosyal devlet anlayışıyla özel gereksinimi olan bireylerimizin her türlü ihtiyaçlarını karşılamak üzere çok önemli değişimleri ülkemizde gerçekleştirdik.  Bu gün geldiğimiz nokta da Avrupa ülkelerinden çok daha ilerde farkındalık yaratan hizmetlere imza attık. Engelli aylıklarından, evde bakım ücretlerine, eğitime, erişime ve ulaşıma kadar,  bir çok alanda yapmış olduğumuz hizmetler vatandaşlarımız için vazgeçilmezdir. Malatya’da engellilerin eğitimlerine yönelik olarak önemli hizmetler yerine getirildi. Son rakamlarla yaklaşık 20 milyon TL’ye mal olan Otistik Çocuklar Okulu’nu Malatya’mıza kazandırdık.  Malatya’mızda Görme Engelliler Okulumuz Türkiye’de ender okullardan biridir. Turgut Özal Özel Eğitim Meslek Okulumuz yine kendi alanında çok önemli bir eğitim hizmeti sunuyor”  sözlerine yer verdi.