Emekli nasıl geçinecek?

Tüm İşçi Emeklileri, Dul ve Yetimleri Derneği (TÜMİŞDER) Malatya Şube Başkanı Mehmet Tangüner, emeklinin zor durumda olduğunu belirterek, emeklinin nasıl geçineceği düşüncesi içerisinde olduğu söyledi. Tangüner, 'Malatya gibi bir yerde bir dairenin kirası bin lira emekli nasıl geçinsin. Emekli ek iş yapmazsa nasıl kirasını ödeyecek, nasıl geçinecek. Mecbur ek iş yapmak zorunda. Hükümette sıkıntılarımızın giderilmesi için bazı beklentiler içerisindeyiz' dedi.

Emekli nasıl geçinecek?

Emeklilerin sorun ve sıkıntılarıyla ilgili şube binasında açıklamalarda bulunan TÜMİŞDER Malatya Şube Başkanı Mehmet Tangüner, emeklilerin birçok sıkıntısı olduğunu sıkıntıları sürekli dile getirdiklerini maalesef sıkıntılara bir çözüm bulunamadığını ifade ederek, emeklinin geçinemediği için mecburen ek iş yapmak zorunda kaldığını belirtti. 

Emeklilere el uzatılsın

İntibak yasasının geçtiğimiz aylarda mecliste reddedildiğini anımsatan Tangüner,  "Sürekli gündem olan intibak yasası, malumunuz 2000 yılından önce bir intibak yasası yapıldı. Ortalama 300-350 lira emekliler yararlandı. Daha sonra denildi ki, 2000'den sonra emekli olanlar için bir intibak yasası yapacağız. Geçtiğimiz aylarda mecliste reddedildi. 5-5 buçuk milyon emekli yaralanacaktı. İptal edildi. Zam zaten malum. Ortalama 80-90 zam verilmesi yapılsa ne olacak. Geçmişte ek ödeme vardı. Fatura toplanıyordu. Fakat maaşı yüksek olanlar burada sıkıntı yaşadılar. Bunu iptal edip, yerine yüzde 4 ek ödeme çıkardılar. Ek ödemeyi yüzde 8-9'a çekeceklerdi. Maalesef herhangi bir şey çıkmadı.  Emekliler olarak zor durumdayız. Hükümette sıkıntılarımızın giderilmesi için bazı beklentiler içerisindeyiz. Emekli nasıl geçinecek bunu düşünüyoruz. Üzüntü duyuyoruz.  Biliyorsunuz daha önce yüzde 8 enflasyon zammı veriliyordu. Bunu düşürdüler dediler enflasyon düştü. Yüzde 5 buçuk 6 civarında zam, emekliyi tatmin etmiyor. Emekli zaten kirada. Malatya gibi bir yerde bir dairenin kirası bin lira emekli nasıl geçinsin. Emekli ek iş yapmazsa nasıl kirasını ödeyecek, nasıl geçinecek.  Mecbur ek iş yapmak zorunda. Yetkililerin bunu görmesi lazım. El uzatmaları gerekiyor. Bu insanlar nasıl yaşayacak" diye konuştu. 

Verilen sözler kısmen tutuldu

Emeklilerin konut sıkıntısının olduğuna dikkat çeken Tangüner, "Konut durumuna gelince TOKİ ismiyle ülkenin neresinde konut yapılırsa yapılsın bizim yüzde 25 hakkımız var. Biz müracaat edersek yüzde 25'ini alırız. Onun için emekli arkadaşlar kuraya girsinler, çıkanlar evini alsınlar. Emekliler ortalama bin 500 lira maaş alıyor. Emeklilere ev yapacağız dediler. Kentsel dönüşümden de emeklilere ev tahsil edilecek. 3+1 evlerin taksitleri 2 bin liranın üzerinde. 2+1'lerde bin 500 liranın üzerinde emekliler nasıl ödesin.  Gençler faydalanıyor. Gençler nasıl ödesin.  İş olmayınca nasıl ödeyecek" şeklinde konuştu. Tangüner, emeklilere verilen sözlerin kısmen tutulduğunu fakat emeklinin istediği gibi olmadığını söyledi.