Emekler görücüye çıktı

Adalet Bakanlığı Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtlarında hükümlü ve tutuklular tarafından üretilen ürünlerin tanıtımı ve satışı yapılan 'Ürün ve El Sanatları Fuarı' Malatya'da açıldı. Adalet Bakan Yardımcısı Selahattin Menteş, 302 İşyurtlarında toplam 58 bin 595 hükümlü ve tutuklunun çalışmakta olduğunu söyledi.

Emekler görücüye çıktı

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü tarafından 15 Temmuz Şehitleri Meydanında açılan fuar, Türkiye’nin 58 ceza infaz kurumunda bulunan tutuklu ve hükümlülerin ürettiği mobilyadan, gıdaya, tekstilden hayvancılığa, tarımdan, hediyelik eşyaya kadar binlerce ürünü Malatyalılarla buluşturacak.

Tutuklu ve hükümlülere mesleki eğitimler verilmekte

Fuarın açılış konuşmasını yapan Malatya Cumhuriyet Başsavcısı Muhammet Savran, “Ceza infaz kurumlarında kalan hükümlü ve tutukluların el emeği ve göz nuru ile ürettiği ürünlerin sergilendiği fuarın ilimizde ilk defa düzenlendiğini hatırlatarak, “İnfaz faaliyeti sadece kapalı kapılar ardında konulan hükümlü ve tutukluların firar etmelerini önlemeye yönelik tedbirlerden ibaret değildir. Bunların kurumlarda kaldığı sürece verilecek mesleki ve kültürel faaliyetler neticesine hatalarını geride bırakarak, her açıdan olgunlaşmış ve meslek edinmiş bireyler olarak aramıza dönmelerine yardımcı olan bir süreçtir. Bu amaçla tutuklu evlerimizin işyurtları kurumlarında birçok branşta mesleki eğitimler verilmekte eğitimin üretime kazandırılması kapmasında en büyük kazancın meslek sahibi yapılarak rehabilite edilen hükümlü ve tutuklular olduğunu söylemek istiyorum. Amacımız haksız rekabete dayanan ticaret yapmak değil amacımız bunların üreten ve meslek sahibi olmasını sağlamaktır. Bu yolla sağlanan üretimin ülke ekonomisine sağlanan katkı çok büyüktür. 58 ceza infaz kurumunda üretilen ürünler bu fuarda bir hafta boyunca sergilenip, satışa sunulacak. 195 kurum personeli ve açık ceza infaz kurumlarımızda cezalarını infaz eden kurumlar ile özgür dünyanın ilgisi ve beğenisini sunarken farklı sektörleri bir araya getiren yeni bir bakış açısını getirdiğimizi düşünüyoruz” dedi.

Eğitim faaliyetlerine çok önem veriyoruz

Ceza İnfaz Kurumları İle Tutuklu Evleri İşyurtları Kurumu Başkanı Murat Ata ise, 2019 yılı itibariyle 58 bin hükümlü ve tutukluya mesleki eğitim kazandırmak için faaliyet gösterdiklerini kaydederek, “Biz kendimizi soğuk demir parmakların sıcak yüzü olarak ifade etmekteyiz. Bildiğiniz gibi her insan birer potansiyel suca dayalıdır aynı zamanda biz kadim geleneğimizden gelen insana insan olarak değer verme anlayışıyla hükümlü ve tutukluların insan olduğunu unutmadan onarın tekrar topluma kazandırmak amacıyla eğitim faaliyetlerine çok önem veriyoruz. İnfazlarından sonra hayata başladıklarında suçlu olarak ve aynı zamanda topluma da zarar verememelerini hedefliyoruz bu sayede kurumumuz gerçekten dünyanın örnek modellerinden biridir” diye konuştu.

Meslek edinmeleri noktasında önemli bir görev ifa ediliyor

Böyle bir fuara ev sahipliği yaptığı için mutluluğunu ifade eden Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ise, “Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Biz tabi cezaevinde tutuklu olan insanları, cezaevinde çıktıkları zaman omuzlarına bir apolet tıkarak daha farklı bir yapı ile toplum içerisine girdiklerini gördük. Bunun üzüntüsünü hep yaşadık. Bunların ıslah edilmesi noktasında acaba ne yapılabilir işyurtlarını faaliyetlerini görüp, takip ettikten sonra orada tutuklu kardeşlerimin hem ıslah edilmesi hem de meslek edinmeleri noktasında önemli bir görev ifa ediliyor. Tutuklu halleri bittikten sonra toplun nezdinde kendi iş yerlerini ve sanatlarını icra etmeleri anlamında önemli bir görevi ifa etmiş oluyorlar” şeklinde konuştu.

Hayata daima bağlanmak gerekir

Malatya Valisi Aydın Baruş ise, her insanın hata yapabileceğini belirterek, “Bu hatasının bedelini de yasaların öngördüğü çerçevede ödemek durumunda kalabilir. Ama hiçbir zaman umutsuzluğa kapılmamak, hayata daima bağlanmak gerekir. Cezaevlerinde bulunan mahkum ve tutuklulara yeni bir umut vermek, onlara hayata bağlamak ve cezaevinden çıktıktan sonra da, geçimlerini temin edecek, becerilerini onlara kazandırmak amacıyla yapılan çalışmaları takdirle izliyoruz. 50 binin üzerinde mahkum ve tutuklumuz bu eğitimlere devam ediyor. Bu çok sevindirici bir gelişme. Nerede olursa olsun, her Türk vatandaşı ülkesine nasıl katkı yapabileceğini, ailesine nasıl katkı yapabileceğini düşünmek durumda” dedi.

58 bin 595 hükümlü ve tutuklu çalışmakta

Adalet Bakan Yardımcısı Selahattin Menteş ise, Cezaevlerinde gerçekleştirilen mesleki eğitim çalışmalarının, tutuklu ve hükümlülerin tahliyeleri sonrasında hayata tutunarak sorumluluk sahibi bireyler olmalarını sağlamakta olduğunu vurguladı. Menteş, “Meslek edindirme kursları aracılığıyla, kendilerine verilen teorik bilgileri, işyurtlarında çalışarak, pratiğe dönüştüren hükümlü ve tutuklularımız, bu eğitimler sayesinde ekip çalışması ve zaman yönetimi gibi becerilerini de geliştirebilmektedirler. Bu anlamda ceza infaz kurumlarımızda bulunan, hükümlü ve tutukluların atıl iş ve güçleri hizmete ve üretime dönüştürebilmesi için 1997 yılında işyurtları kurumu kurulmuştur. Kuruluşunda sayısı 156 olan iş yurtlarımız da o tarihte 3 bin 214 hükümlü çalışmaktayken, 2018 yılı sonu itibari ile sayıları 302 olan işyurtlarımız da toplam 58 bin 595 hükümlü ve tutuklu çalışmaktadır. El sanatlarımızın, nesilden nesile aktarılmasını sağlayan, tarım ve hayvancılık alanında yapılan yatırımlar ile ülke ekonomisine katkı veren, açılan meslek kursları ile sanayi ve hizmet sektöründe duyulan, ara eleman ihtiyacını gideren, kullandığı teknoloji ile özel sektöre örnek olan, organik tarım ve hayvancılık çalışmaları ile bu çalışmaların ülke genelinde yaygınlaşmasını sağlamaktadır. İşyurtları kurumumuz bu faaliyetleriyle günümüz Türkiye'sinde çalışma hayatına destek sağlayan katma değeri yüksek bir kurum olmuştur” ifadelerine yer verildi. 17-23 Nisan tarihleri arasında açık kalacak fuarın açılışına Malatya Valisi Aydın Baruş, Adalet Bakan Yardımcısı Selahattin Menteş, AK Parti Malatya Milletvekilleri Hakan Kahtalı, Bülent Tüfenkci, Öznur Çalık, Ceza İnfaz Kurumları İle Tutuklu Evleri İşyurtları Kurumu Başkanı Murat Ata, Malatya Cumhuriyet Başsavcısı Muhammet Savran, Hakim Savcılar Kurulu Üyesi Mehmet Ademoğlu Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, merkez ilçe belediye başkanları, hakimler savcılar ve vatandaşlar katıldı.