Ekmeğe zam yolda

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, artan maliyetler nedeniyle fırıncı esnafının zor günler geçirdiğini belirterek, 'Bugün 260 TL'lik un 500 TL'ye çıktı. Bu maliyetlerin altında fırıncı esnafının kalkması çok zor' dedi.

Ekmeğe zam yolda

Malatya Fırıncılar ve Unlu Maddeler İmalatçılar Odası Başkanı Mehmet Büyükelçi ve Oda Yönetim Kurulu Üyeleri, Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin’i ziyaret ederek bir süre görüştüler.

Ziyarette konuşan Malatya Fırıncılar ve Unlu Maddeler İmalatçılar Odası Başkanı Mehmet Büyükelçi, una gelen zam ve artan maliyetler nedeniyle fırıncı esnafının zor durumda olduğunu belirterek, “Ekmeğe zam yapmayı düşünüyoruz. Un fiyatlarına yüzde 80’in üzerinde zam geldi. Un fiyatları 260 TL’den 500 TL’ye yükseldi. Maliyetlerin artık altından kalkamıyoruz” dedi.

MESOB Başkanı Şevket Keskin, “Ben toplumun artık zamlara biraz alıştığını görüyorum. Bizim zamlarla boy ölçüşeceğimiz zaman da değil. Artık zam gelmediği zaman düşünüyoruz. Zam gelmediği zaman,  ‘Acaba, unuttular mı, nasıl 2-3 gündür zam gelmedi.’ diyoruz. Sadece un fiyatlarına yüzde 80’nin üzerinde zam geldiği söyleniyor. Bir de hasat zamanı, hasat geçtikten sonra un fiyatları ne kadar olacak? Ben, ‘Şekerin fiyatı 10 TL’yi geçer’ dediğimde, bazı insanlar, ‘3 liralık şeker 10 lira olur mu’ dediler. Şeker bugün 25 TL’ye yükseldi.  Unun fiyatı şu anda 500 TL, korkunç bir rakam. Esnafımızın yapabileceği bir şey yoktur. Milletvekillerimize sesleniyorum, çıkıp bir açıklama yapsınlar; bu zamlar nereye gidecek, nasıl olacak, ne yapılacak? Biz esnaf ve sanatkarımızın sorunlarını Sayın Cumhurbaşkanımıza arz ettik. TEKS Genel Başkanımız Sayın Bendevi Palandöken, her platformda esnafımın sorunlarını dile getiriyor. ” dedi.

Keskin şöyle devam etti, “Bu ülke bizim, bu memleket bizim sahip çıkalım, ama artık yetkililerinde zamlara dur demesi lazım. Önümüzü görmemiz lazım. Bugün aldığımızı aynı fiyata yarın tekrar rafımıza koyamıyoruz. Gerçekten esnaf perişan, millet perişan, çiftçi, köylü perişan. Bugün 260 TL’lik un 500 TL’ye çıkarsa fırıncı esnafının ekmeği 3 TL’ye satması mümkün değildir. Fırıncı sadece un ile çalışmıyor, bunun işçisi, odunu, elektriği, suyu, mayası, sigortası, kirası gibi bir sürü girdisi var. Maliyetler artarsa biz zam yapmak durumunda kalıyoruz. Esnafımızın bu maliyetlerin altında kalkması mümkün değildir.  Zamların durmasını ve önümüzü görmemizi istiyoruz. Yarın ne yapacağımıza dair bir fizibilite çıkartamıyoruz. Yarın ne olacağını kimse bilmiyor.  Hükümet yetkilileri, milletvekilleri çıkar bir açıklama yaparlar, biz de ona göre, vatandaşta ona göre bir yol çizer.” İfadelerini kaydetti.