Ekmeğe zam kapıda

Pideyi oluşturan başta un fiyatları olmak üzere oduna, doğalgaza, elektriğe, su faturasına yüzde 20'den fazla zam geldiğini ifade eden Malatya Fırıncılar ve Unlu Maddeler İmalatçıları Odası Başkanı Mehmet Büyükelçi, 'Önümüzdeki ay da asgari ücret zamlanacak. Bizim için ekmek zammı artık kaçınılmaz oldu' dedi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Ekmeğe zam kapıda

Oda binasında,  gazetecilere değerlendirmelerde bulunan Büyükelçi, hem Battalgazi hem de Yeşilyurt ilçesinde lokanta adı altında ruhsat verildiğini belirterek, fırınların çoğalmasının ekmek fiyatlarının zamlanmasına neden olacağını söyledi.

Maliyetleri artık cebimizden karşılıyoruz

2019 yılında ekmeğe zam olmayacağını hatırlatan Büyükelçi, “Ancak un fiyatlarına yüzde 20 civarında, oduna ise yüzde 100’e varan bir zam geldi. Doğalgaz, elektrik, su faturalarını da saymıyorum. Önümüzdeki ay da asgari ücret zamlanacak. Bizim için ekmek zammı artık kaçınılmaz oldu. Biz istiyoruz ki zammı hemen yarın yapalım. Emin olun ki maliyetleri artık cebimizden karşılıyoruz. Özellikle pide ekmek yapan esnaflarımız tamamen zarar ediyorlar. Pidenin maliyeti çok fazla, el emeği çok fazla. 2020 yılında zam kaçınılmaz. Hem somun ekmek hem de pidenin fiyatı 1,5 TL olacak" diye konuştu.

Hangi şartlarda fırın ruhsatı veriliyor

Büyükelçi, fırın ruhsatı ve devrinin normalde verilmediğini sadece miras bırakılabildiğini belirterek, “Her tarafta fırınlar açılmaya devam ediyor. Hem Battalgazi ilçesinde hem de Yeşilyurt ilçesinde lokanta adı altında ruhsat veriliyor. Fırın ruhsatı ve devri normalde verilmiyor. Sadece fırınlar miras kalabiliyor. Ruhsat veren yetkililer nasıl lokantadaki fırınlara ruhsat veriyorlar bizler anlamadık. Fırınların çoğalması da ekmek fiyatlarının zamlanmasına neden olacak. Her yerde yufka ekmek satılıyor. Her binanın altında neredeyse yufkacı var. Yapılan bu yufkaların sağlıklı olup olmadığını da bilmiyoruz ve bunun nasıl denetildiğini anlamıyoruz. Ekmek belirli bir standartta üretilmeli ki, fırıncı esnafları para kazansın.  Fırın enflasyonu yükseldi ki, esnaflar nasıl para kazanacaklar, ürettikleri ekmekleri nasıl satacaklar? Bu tür faktörler ekmek zammını zorunlu kılıyor. Öte yandan her apartmanın altına lahmacun salonu adı altında fırınlar açılmaya devam ediyor. 10 yıldır komşumuz Elazığ’da fırın devri verilmiyor. Adıyaman’da yine fırın ruhsatı verilmiyor. Biz de neden veriliyor bunu bir türlü anlayamadık. Fırınlar arasındaki mesafenin 250 metre olması yönünde bir yönetmelik var. Bu mesafe Malatya’da ne yazık ki, 100-150 metre. Binaların altındaki fırınlar deprem riskini de beraber getiriyor. Malatya’da ise binaların altındaki fırın sayısı tam aksine çoğalıyor. Neden böyle bir şey var, hangi şartlarda fırın ruhsatı veriliyor, biz bunun cevabını belediye başkanlarımızdan kamuoyuyla paylaşmalarını istiyoruz. Bu gibi nedenler ekmeğe zam yapmamızı kaçınılmaz kılıyor" şeklinde konuştu.