Düzenleme şart

TEB 22. Bölge Malatya Eczacı Odası Başkanı Uzm. Eczacı Tahir Özelçi, kronik hastalıkların tedavisinde kullanılan yurtdışından gelen ilaçlarla ilgi yeni bir düzenleme yapılması gerektiğini söyledi.

Düzenleme şart

Özelçi, ekonomik krizi bahane eden bazı kişilerin yurtdışından ithal edilen ilaçları çeşitli yollarla ülkemize soktuklarını ve bu ilaçların eczaneler dışında kargo vasıtasıyla hastalara ulaştırarak yüksek fiyatla haksız kazanç elde ettiklerini dile getirerek konuyu yetkililerin dikkatine sundu. Özelçi, “Son günlerde Türkiye'nin gündeminde olan bizimde gündemimizi işgal eden fırsat düşkünlerinin ekonomik krizi fırsata dönüştürmek amacıyla ilaç sektöründe bir takım suni gelişmeler oluyor. Dolayısıyla zaten ekonomisi zorda olan eczacılar bu alım koşulları değişince iyice ekonomisi zorlanmaya ve hastaya ilaç ulaştırmada zorluk çekmeye başladılar. Bilhassa da yurt dışından gelen ithal ilaçlar ki bunun oranı az değil. Şuanda yüzde 60 civarındadır. Bu firmalar vadelerini geri çekip alım koşulları zorlaştırarak dağıtım kanallarımızı zorlamaya başladılar. Bunun mukabilinde eczacılarımızda bu koşullarda geriye doğru bir çöküş yaşamaya başladılar. Vadede olsun, alım şartlarında olsun, Dolayısıyla bu ilaçların temin edilmesinde güçlük yaşamaya, hastaya ilaç ulaştırılmasında büyük zorluklar yaşamaktadır. Bu nedenle ilaç sektörünün Türkiye'nin içinde bulunduğu şartları da göz önüne alarak eczacılarımızın bu konuda zorlamak halk sağlığında sekteye uğramaması adına, dolarının da tekrar eski seviyelerine doğru düştüğünü göz önüne alırsak tekrar kendilerine gözden geçirip bu eski ekonomik koşullarına dönmeleri gerekiyor. Bu da eczacılarımızı bir süre de olsa rahatlatacaktır diye düşünüyorum. Bu elzemdir yoksa 2019 yılında piyasada bulunmayan ilaçların sayısı hızla artacak ve dolayısıyla hastanın ilaca ulaşımı engellenmiş olacaktır” dedi.

FIRSATÇILARA MEYDAN VERİLMEMELİ

Başkan Özelçi, “Biz birlik olarak da, oda olarak da diyoruz ki evet ilaç ucuz olmalı. Aynı zamanda insan sağlığı açısından da ulaşılabilir olmalı. 2004 yılından bu yana İlaçlarda yaklaşık 300 defa fiyat düştü. Fiyat düşmesi biz eczacıların da istediği bir şeydi. Çünkü yıllardır büyük ilaç tekelleri ilaçları fahiş fiyatlara ülkemize satmışlar. Biz de bunun farkındaydık. Ama artık geldiğimiz koşullarda dünya ülkelerinden ilacı çok ucuza mal ettiğimiz düşünülürse bu sıkıntıları yaşamamak için son teknolojik ürünleri de ülkemize sokacak bir sistem geliştirilmelidir. Bu amaçla ilaç alımında kullanılan 2,60 olan dolar kurunun acil bir şekilde ilaçta yeniden düzenlenmesi gerektiğini düşünüyorum.  Mevcut ilaç alımında kullanılan 2,60 olan Dolar kuru şu anda ilaçta yetersiz bir kurdur. Çünkü artık teknolojisi yüksek ilaçlar dolar kurundan dolayı ülkemize ilaç firmaları ilaçlarını ülkemize sokmamaktadır. Bu nedenle her gün ulusal televizyonların birisinden ilacı ulaşamayan bir hasta portföyü görmekteyiz.   Sağlık Bakanlığımız bir an önce bu tür ilaçların ülkemize girişinin sağlanabilmesi için gerekli tedbirleri almalı ve mutlaka bu ilaçların ülkemize girişini sağlamalıdır diye düşünüyorum” diye konuştu.