Dikkate alınmadık

Malatya Usta Öğreticiler Derneği Başkanı Halise Can, yıllardır özlük haklarına kavuşamadıklarını kaydederek, 'Şimdiye kadar yaptığımız bütün girişimler sonuçsuz kalmış olup, ülkemizin önemli bir açığını kapatan ve özveriyle çalışan usta öğreticiler, dikkate alınmamıştır' dedi.

Dikkate alınmadık
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Dernek binasında, basın mensuplarına usta öğreticilerin sorunlarından bahseden Can, önemli işlerde faaliyet veren usta öğreticilerin sürekli olarak geri plana atıldığını söyledi. Can, “Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliğiyle birlikte Ücretli Usta Öğretici Başvuruları değerlendirmeleri ölçüt ve puanlara göre yapılacağı kararlaştırılmıştı. ‘Ücretli Usta Öğreticilere Alan Taraması Görevi Verilemez’ hükmü ülkemizin tamamında ikili ilişkiler ve yıllar içindeki deneyimlerle öğrencilerin şahsi başvurusu ile kurs açan usta öğreticileri mağdur etmiştir. Puanlama sistemi ile meslektaşlarımızın önüne gelen engel sebebiyle birçok arkadaşımız öğrencisi olduğu halde açıkta kalmış kursunu açamamaktadır. Puanı yüksek olan bazı arkadaşlar keyfi davranıp kurslarını açmamaları sebebiyle diğer arkadaşların kurs açmasına engel olmaktadır. 8 ay bekleyen usta öğreticilerimiz bulunmaktadır. Kursunu açmak isteyen arkadaşlarımızın dilekçeleri bağlı bulundukları İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine ve Halk Eğitim Müdürlüklerine ulaştırılmıştır. Bağlı bulunduğumuz ilgi yönetmelikteki yapılan puanlama sistemi ile ilgili maddenin değiştirilerek en azından sırası gelen usta öğreticiye belli bir gün belirlenmesi bu süre dahilinde kurs açamayanların sırasının alttaki bekleyen usta öğreticilere geçmesinin sağlanması diğer hak kayıplarına engel olacağı görüşündeyiz” diye konuştu.

Asgari geçim standarttı açlık sınırının altında

Can, usta öğretici ücretlerinin asgari geçim standartlarının ve açlık sınırının altında kaldığını dile getirerek, “SGK primleri düşük olduğundan; gün sayıları primlerinin 67,65’e bölünmesi ile elde edilen rakam olmaktadır. Haftalık 30 saat ders okutabilen öğreticinin aylık SGK prim günü 20 veya 21 gün olmaktadır. Halk Eğitim Merkezlerinde çalışan kadrosuz usta öğreticilerin sigorta primlerinden işsizlik sigortası kesilmediği için kursları bittiğinde işsizlik maaşından yararlanamamaktadırlar. Kurs süremiz genelde 5 ile 7 ay arasında olması sebebiyle kalan aylar itibari ile işsiz bir şekilde maaş ve sigorta gibi birçok maddi ve manevi hakları kaybetmekteyiz ve ayrıca kurs açamadığımız süre boyunca SSK girişimiz bulunmadığından sağlık haklarının birçoğundan faydalanmamaktayız. 12 ay devamlı çalışamadığımız için de kıdem tazminatı hakkından da yaralanamamaktayız. Kadrolu Öğretmen ve Kadrolu Usta Öğreticilerde olduğu gibi sigorta primlerimiz 30 tam gün ve 12 ay olarak yatırılması ve böylece işsizlik sigortası ve kıdem tazminatından yaralanmamız sağlanmalıdır. Doğum hastalık ve yakınının ölümlerinde izin hakkımız bulunmamakta ücretlerimiz kesilmekte kar tatili ve resmi tatillerde ücretlerimiz kesilmektedir. Kadrosuz usta öğreticiler olarak uzun yıllar çalışmamıza rağmen kıdem tazminatı alamamaktayız. Eğitim için tutulan kurs yerlerinin kirası, elektrik, su, eğitim materyalleri kendi cebimizden karşılanmaktadır” şeklinde konuştu.

İkinci sınıf insan muamelesi görmekteyiz

Kalifiye eleman sıkıntısının usta öğreticiler sayesinde büyük ölçüde giderildiğini belirten Can, “Usta öğreticilerin ekonomiye katkısı bulunmaktadır. Döner sermaye ile çalışan kurumlarımızda zorunlu eğitim süresini tamamlamış her yaş grubundaki kişiler uygulamalı olarak eğitim görmekte, hem kendilerini yetiştirmekte hem de aile ekonomisine katkı sağlamaktadırlar. Usta öğreticilerin ücretleri öğretmenlerin ek ders ücretleri saati üzerinden yapılmaktadır. Halbuki ki usta öğreticiler teknik eleman vasıflıdır. Şunu da belirtmek isteriz ki; aynı işi yapan kadrolu usta öğreticiler 657 sayılı kanunun tanıdığı tüm haklardan yararlanırken, kadrosuz olarak çalışan usta öğreticilerin hiçbir hakka sahip olmaması çalışanlar arasında da çalışma barışını bozmaktadır. Kadrosuz usta öğreticiler, ikinci sınıf insan muamelesi görmekte; tecrübeleri, başarılı çalışmaları yok sayılmaktadır” ifadelerinde bulundu.