Devrim niteliğinde

Tarım ve Orman Bakanlığının aromalı bal ürünlerinin üretimini yasaklama kararını değerlendiren Malatya İli Arıcılar Birliği Başkanı Ali Çolak, kararın sektör açısından devrim niteliğinde olduğunu söyledi. Çolak, 'Artık herkes güvenli şekilde balını tüketebilecek' dedi.

Devrim niteliğinde

Tarım ve Orman Bakanlığı, aroma vericiler veya bal eklenerek bal aromalı şurup, çam aromalı şurup ve benzer isimlerle bal izlenimi veren ürünlerin üretimini yasakladı. Karara destek veren Malatya İli Arıcılar Birliği Başkanı Ali Çolak,  bu kararla birlikte hileli balların önüne geçilebileceğini belirtti.

Hilelerin önüne geçilecek

Çolak, gazetemize yaptığı açıklamada, sektör olarak bal aromalı şurup benzeri ürünlerle uzun yıllar mücadele etmeye çalıştıklarını ve bunun sıkıntısını yaşadıklarını belirterek, birlik olarak bu sorunu ilgili kurum ve kuruluşlara ileterek çözüm talep ettiklerini söyledi. Bakanlığın 18 Şubat tarihinde yasakladığı bal aromalı şurup kararının sektör açısından önemli olduğunu vurgulayarak, "Yani gerçek balın değerinde satılması ve balın öneminin daha iyi anlaşılacağı bir karardır. Ancak bu karar yılsonuna kadar satılmasının engellenmemesi üzücüdür. Bal aromalı şurup, sağlığa zararlı ve yasaklı olduğu halde yılsonuna kadar bakanlığımızın satışını serbest kararını üzüntüyle karşıladık. İnşallah bu karar tekrar gözden geçirilir. Bal aromalı şurup nedir? Genelde otel, lokanta ve merdiven altı imalat dediğimiz şey budur. Glikoza, şekerli suya yüzde2 ila 3 oranında bir bal karıştırılarak, bal aromalı şurup diye piyasaya sürülmekte insanlarımızda, üzerindeki etiketi okumadan bal yerine bal aromalı şurubu almaktaydılar. Etiketin üstüne 'bal', altına 'aromalı şurup' yazıyordu. Herhangi bir cezai işlemi de yoktu. Artık bu da bitecek. Bu hilelerin önüne geçilecek. Çünkü adam diyordu 'bal satmıyorum, bal aromalı şurup atıyorum.' Bu durum esas bala bir engeldi ve balın adına bir lekeydi. Bu kararın alınması bizim için önemli ve bir devrimdir. Ama yıl sonuna kadar toplatılmaması ve süre verilmesi ayriyeten üzüntücü bir karardır. Bu kararın hemen uygulanmasını istiyoruz. Piyasadaki bal aromalı şurupların toplanmasını, verilen kararın daha uzatılmamasını bizi sevindirecektir" şeklinde konuştu.