Denetimler artırılsın

Malatya Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Ramazan Toptaş, oda olarak il genelinde yaptıkları denetimler sonucunda çok sayıda kaçak Suriyeli berber tespit ettiklerini belirterek, belediyelerin denetim yapması gerektiğini söyledi. Toptaş, 'Hiçbirinin ne vergi levhası ne de bir belgesi var. Hepsi kaçak' dedi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Denetimler artırılsın

Türkiye'deki berberliğin yasal çerçevelerle çizilmiş kuralları olduğunu kaydeden Toptaş, Suriyelilerin bu kurallara uymadığını ve bu yüzden sektör olarak çok büyük sıkıntı yaşadıklarını ifade etti.

Belediyeler inşallah bize destek olacaklardır

Toptaş, Malatya’nın genelinde kayıt dışıyla ilgili bir çalışma içerisinde olduklarını anımsatarak, “Yaptığımız çalışmalar neticesinde berber güzellik salonlarıyla ilgili bizi şaşırtan bir durum ortaya çıktı. Suriyelilerin aşırı bir derecede iş yeri açtığını ve bu iş yerlerinin hijyen ortamına uygun olmadığını kayıt dışı olduğunu ve bu durum esnafımızı rahatsız ettiği için esnaflar telefonla şikayet ettikleri için acilen mecbur çıkmak zorunda kaldık. Çok hoş olmayan bir ortamla karşılaştık. Biz dilekçelerimizi belediyelere ileteceğiz. Bu duruma bir an önce Suriyelilere bir çözüm bulunmasını istiyoruz. Çalıştıkları ortamın sıkıntılı olduğunu gördük. Buna oda olarak ciddi bir şekilde üzerinde duracağımızı söylemek istiyorum. Belediyeler burada inşallah bize destek olacaklardır. Bu durumu bir an önce çözmemiz lazım. Berberler ve kuaförlerin Malatya’da şehir dışında parmakla nasıl gösterildiğini biz daha önce size göstermiştik. Şampiyonalarda alınan dereceler vardı. Ama şu anki durum bizleri üzüyor. Ekibimizle dün gördüğümüz manzaraları görmenizi isterdik. Gerçekten hiç iç açıcı bir durum değil. Buna derhal belediyeler tarafından müdahale edilmesi lazım. Genellikle Ferhadiye Mahallesi ve Başharık Mahallesinde yoğunluktalar” dedi.

Bu işin peşini bırakmayacağımız

Berber salonu olarak kullanılan alanların hijyenik olmadığını söyleyen Toptaş, “Gittiğimiz yerlere salon demek için bin şahit lazım. Adam bir ev tutmuş. Evin bir bölünü, kimi bodrumları iş yerine cevirmiş. Tabi söylemek istemiyorum hiç iç açıcı bir durum değil. Suyun olmadığı içerinin çok berbat olduğu ve bu şekilde sac kestiğini tespit ettik. Biz kimsenin ekmeğiyle uğraşmıyoruz. Suriyeliler iş yeri açabilir. Yalnız biz şunu istiyoruz. Bizden nasıl ustalık, kalfalık belgesi istiyorlarsa, aynı şartları Suriyelilerden de istesinler. Bizim taşıdığımız şartları onlarda taşınsın. Başharık bölgesindeki esnafımız mağdur oluyor. Bütün prosedürü, vergi kaydı, ruhsatı var. Bunların neden yok esnafın ban sorduğu bu haklılar. Ben sonuna kadar esnafın yanındayım. Bu işin peşini bırakmayacağımız bu işe derhal bir çözüm istiyoruz belediyelerden. Gerekirse belediye başkanlarımızı oraya götürüp kendilerini görmesini sağlayacağım. Gelip görsünler bu salon buraya uygun biz de kabul ediyoruz. Kesinlikle hijyen olmayan bir ortamda çok berbat bir ortamda çalışıyorlar. Biz kimseye karşı değiliz bizim taşıdığımız şartları onlarda taşısınlar” diye konuştu.