'Daha etik olurdu'

Yeni Malatyaspor Kulübü, MHP Malatya Milletvekili Mehmet Fendoğlu'nun katıldığı bir televizyon programında anlattıklarını büyük bir şaşkınlık ve hayretler içerisinde izlediklerini açıkladı.

'Daha etik olurdu'

Yeni Malatyaspor’un resmi internet sitesinde yapılan açıklamada, Fendoğlu’nun kulüp ile ilgili merak ettiği soruların cevaplarının TFF yerine  kulüpten istemesinin, kulüp ve Malatya açısından daha doğru ve etik olacağına vurgu yapıldı.

Kulübün resmi internet sitesinde yapılan açıklamada; 

"Malatya Milletvekilimiz Sayın Mehmet Fendoğlu’nun dün akşam katılmış olduğu bir televizyon programında anlattıklarını büyük bir şaşkınlık ve hayretler içerisinde izlediğimizi belirtmek isteriz. Sayın Fendoğlu’nun kulübümüz ile ilgili merak ettiği soruların cevaplarını tarafımızdan istemesi, kulübümüz ve Malatyamız açısından daha doğru ve etik olurdu kanaatindeyiz. 

Yeni Malatyaspor Kulübü Malatya’nın en önemli marka değeridir. Bu doğrultuda Milletvekilimizin gerekli bilgi ve belgeleri bağımsız bir şekilde kulübümüzden istemek yerine TFF’den istemesi,  kulübümüzün saygınlığının ve itibarının zarar görmesi noktasında bir davranış olduğunu önemle belirtmek isteriz. 

Bir diğer önemli konu ise; 2014 yılında tek başkan adayı olarak girdiği kongredeki üyelerin ve şehrin ileri gelenlerinin teveccühleri ile demokratik bir şekilde kulübümüz 2. Lig’de mücadele ederken seçilip, 7 yılı aşkın süredir kulüp başkanlığı yapan, şehrimize 2 şampiyonluk, bir UEFA Avrupa ligi macerası yaşatan başkana, ismi ile hitap edilmesinin yakışık olmadığını ifade ederek, kendisine her ne şartta olursa olsun “Sayın Vekilimiz” diye hitap etmeye devam edeceğimizi belirtmek istiyoruz.

Muhasebeden anlamam...

Kendisinin de bahsettiği gibi “Muhasebeden anlamam...” ifadesinden yola çıkarak memnuniyetle sorularına cevap vermek istiyoruz.

1. Sayın vekilin lisansa engel borç dediği, Kulübümüzden geçen sezon ayrılan Robin Yalçın’ın alacağı 1 milyon 169 bin 768 TL. Bilançoda “Futbolculara borçlar” bölümünde yer almaktadır. 

Gençlerbirliği’nin 100 bin euro ve Kaizer Chiefs Kulübünün 140.000 dolar alacağı “Kulüplere borç” bölümünde yer almakta olup mali kongremizde açıklanan 75 milyon TL borcun içindedir.

Sayın Vekilimizin lisansa engel olan yaklaşık 3.5 milyon TL borcu TV’de açıklarken “Bakalım transfer yapabilecekler mi?” üsluplu, “Bir şey yakaladım” tarzındaki gülümsemelerini  de kendisine yakıştıramadığımızı belirtmek isteriz. Lisansa engel borcumuz kulübümüzün rahatlıkla ödeyebileceği limittedir. 

Sayın Vekilimiz bilanço varlıklarımızda kasa ve bankamızda bulunan nakit varlıklarımızı incelemiş olsaydı, bu durumun kulübümüz için sıkıntı olmayacağını da görmüş olurlardı. 

Değerli taraftarlarımız, lisansa engel borç konusunda rahat olsunlar.

2. Fiba Faktoring’e olan borç 31 milyon 671 bin 093 TL’dir ve bilançoda borçlar bölümünde yer almaktadır. Nakit akım tablosunda ise kulüp kasasına giren nakit bölümünde bulunmaktadır. Muhasebe hesabına göre bunun olması çok doğal ve muhasebenin doğru tutulması İçin gereklidir. 

Temlik 57 milyon TL’dir ve bu temliğe istinaden kredi borcumuz 31 milyon 671 bin 093 TL’dir. Yani Temlik kadar borç söz konusu değildir. Temlik farklı bir borç, kredi farklı bir borç değildir. Fiba Faktoring’e olan borç 31 milyon 671 bin 093 TL’dir. 75 milyon TL borcun içinde bilançoda görünmektedir.

Keşke Sayın Vekilimiz, TFF ile görüşürken, “Bu temlik ve kredi tam olarak nedir?” diye sorsaydı. Diğer kulüplerde de kredi borcuna karşılık temlik birbirinden farklı mı? 

Gerçekle alakası yoktur

Gerçekleştirilen TV programında “Temlik ayrı bir borç ve bilançoda yer almamaktadır...” denmişti. Bu kesinlikle doğru değildir. Değerli Vekilin bu açıklamaları yapmadan önce tam olarak araştırması ve kesin doğru olan bilgilerle açıklama yapması, kamuoyunu yanıltmaması adına doğru olurdu. Bu durumun da diğerleri gibi gerçekle alakası yoktur.

3.  Esenlik ya da diğer ilçe belediyelere bağlı bankaya bir kefillik söz konusu değildir. Kamu kurumlarının iktisadi teşebbüsleri herhangi bir özel kuruma kefil olmaları kanunen de mümkün değildir. Ayrıca bu rakam Sayın Vekilimizin belirttiği gibi 20 milyon TL değildir. Şöyle ki; Esenlik şirketi 2020-2021 ve 2021-2022 sezonu reklam ücreti olarak 6 milyon TL (24 adet Çek, çeklerin bitiş tarihi 2022 yaz dönemi) MORMAŞ ve Yeşilyurt İŞGEM ise 2’şer milyon yine belirtilen sezonları kapsayan 24’er adet reklam çeki kulübümüze verilmiştir. Toplam 10 milyon olan çekler Ziraat Bankası’na verilerek karşılığında 8,5 milyon TL kulübümüz kredi kullanmıştır. Ayrıca Sayın Vekilimizin hemşerilerimizi vicdanen yakalamak için çok net bir şekilde gerçek olmayan kefillik konusunu pişirip pişirip insanların önüne getirmesini de doğru bulmamaktayız. Arzu ederse kredinin kullanıldığı bankaya geçerken uğrayıp işin aslını öğrenebilir.

4. Kulübümüzün maliye ve SGK borcunun tamamı yapılandırılmış olup, borç yaklaşık 20 milyon TL’dir. Bu borç 75 milyon borcun içinde bilançoda bulunmaktadır. Ödeme bitiş tarihi 2024 yılıdır.

5. FIFA’da hali hazırda CAS’da dosyalarımız görüşülmektedir. Bu dosyalar Covid dönemi fesih dosyalarıdır. CAS nezdinde henüz bu fesh uyuşmazlıkları ile alakalı emsal kararlar sonuçlanmamıştır. Covid döneminde kulüplerin mali anlamda dünya genelinde büyük maddi sıkıntılar yaşadığı FIFA ve UEFA nezdinde kabul edilir bir gerçektir. Bahsi geçen uyuşmazlığa konu olan dosyalar, sözleşmelerinin devam eden diğer sezonlardaki alacaklarını da tazminat olarak talep etmiş olup, bunun CAS nezdinde kabul edilmemesine ilişkin güçlü tez ve delillerle hukuki mücadelemiz devam etmektedir. Bu durum Mali Genel Kurulumuzda da ayrıntılı bir şekilde anlatılmıştır.

6. Sayın Vekilimiz kulübün sadece 9’uncu aya kadar olan borçlarını bilançoda gösterdiğimizi söylemiştir. Sayın Vekilimiz bilançoyu yanlış yorumlamış, 9’uncu aya kadar ifadesi sadece verilen çekler hesabında görünmektedir. Bunun da nedeni kulübümüzün kestiği çeklerin vadesi 9’uncu ayda bitmiştir. Kongre zamanında 10’uncu aya kesilmiş herhangi bir çek yaprağı yoktur. Çekler 9’uncu ayda ödenerek bitecektir. Bilançomuzda kulübümüzün 2024 yılına sarkan maliye ve SGK borçları dahil yazılı olup, toplam borç hesabının içinde bulunmaktadır.

Özür dilemesini bekliyoruz

Sayın Vekilimizin kulübün mali tablosu ile alakalı başka sormak istediği sorular var ise kendisini ve kamuoyunu bilgilendirmekten büyük bir memnuniyet duyacağımızı ifade etmek isteriz. 

Sayın Vekilimizin bundan sonraki süreçte herhangi bir televizyon programına çıkmayı düşünmesi halinde aynı duruma düşmemek için program öncesi kafasına takılan soruları bize sorması, alacağı cevaplara göre açıklama yapması daha doğru olacaktır. 

Aksi durumda gözbebeğimiz olan Yeni Malatyaspor’umuzun gerek TFF, gerekse diğer değerli kurumlar nezdinde saygınlığını zedelemekle birlikte, transfer edilecek ve halihazırda mevcut futbolcularımız nezdinde güvensizlik, kamuoyunda ise kaos ortamı oluşturulmasına zemin hazırlayacaktır.

Sayın Vekil, yukarıda bahsi geçen muhasebe kayıtları ile alakalı cevaplarımızın aksini düşünüyorsa kendisini bunu ispat etmeye davet ediyor, eğer ispat edemiyorsa televizyon programında yanlış bilgilerle yanıltmış olduğu hemşehrilerimizden ve kamuoyundan özür dilemesini bekliyoruz. Saygılarımızla" ifadeleri kullanıldı.