Cuma düzenlemesi yapılsın

Koruyucu sağlık kurallarına uymak suretiyle, camilerde Cuma Namazı kılınmasının sağlanması talebinde bulunan Hukukun Üstünlüğü Derneği Yönetim Kurulu üyesi Av. İsmet Bahadır, 'İnancımızın vazgeçilmezi olan Cuma Namazının kılınmasına yönelik bir düzenlemenin hakkımız olduğuna inanıyoruz' dedi.

Cuma düzenlemesi yapılsın

Hukukun Üstünlüğü Derneği Yönetim Kurulu adına açıklamalarda bulunan Av. İsmet Bahadır, Cuma Namazının kılınmamasını makul bulmadıklarını belirterek, sağlık kurallarına uymak suretiyle, camilerde cuma namazı kılınmasının sağlanması talebinde bulundu.

Tedbirler üst düzeyde uygulandı

Kovıd-19 salgını sebebiyle, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sağlık tedbirleri üst düzeyde uygulandığını ifade eden Bahadır, "Kamu sağlığının korunması amacıyla son derece gerekli ve yerinde uygulamalarla başta seyahat ve çalışma özgürlüğü olmak üzere pek çok alanda bir dizi yasaklar ve kısıtlamalar getirilmiştir. Bu düzenlemeler, Umumi Hıfzıssıhha Kanunu kapsamında Sağlık Bakanlığı bünyesinde oluşturulan kovıd-19 "Bilimsel Danışma Kurulu'nun tavsiye kararlarıyla şekillendirilmektedir. Bu kararlar doğrultusunda toplumsal yaşam pandemi dönemi şartlarına uygun şekillerde devam ettirilebilmektedir. Örneğin ülkemiz genelinde okullarda fiziki eğitim-öğretim süreçlerine ara verilmiş olsa da internet tabanlı uzaktan eğitim formları uygulanmaya başlanmıştır. Yine bu minvalde iş dünyasında ve toplu ulaşımda kimi düzenlemelere gidilerek vatandaşlarımızın sıhhi tedbirlere riayet koşuluyla günlük sosyal yaşam faaliyetlerinin kesintisiz devamı sağlanmaya çalışılmış ve başarılı sonuçlar alınmıştır" diye konuştu.

Düzenleme yapılmalı

Hukukun Üstünlüğü Derneği olarak pandemi döneminde kamu sağlığına yönelik alınan tüm tedbir ve düzenlemeleri desteklediklerini ifade eden Bahadır, "Ancak aynı sıhhi gerekçelerle kısıtlanan, milli manevi değerlerimiz ve inanç dünyamızda özel bir yeri olan Cuma Namazlarının kılınmasının sağlanmasına yönelik bir düzenleme yapılmamış olmasını da makul bulmuyor, günlük hayatın rutin aktiviteleri alınan tedbirler kapsamında yerine getirilebiliyorken, inancımızın vazgeçilmezi olan Cuma Namazının kılınmasına yönelik bir düzenlemenin hakkımız olduğuna inanıyoruz. Eğitimin, toplu ulaşımın, çalışma yaşamının, ticaretin hatta market alışverişlerinin uygun formlarda sürdürülebildiği bir ortamda, başarıyla uygulanan koruyucu sağlık tedbirleri kapsamında sosyal mesafenin korunması ve hijyen koşullarına riayet edilmek kaydıyla Cuma Namazlarının da camilerde kılınmasının sağlanabileceğini düşünüyoruz. Cemaatle eda edilmesi gereken cuma namazlarının uzun bir süredir kılınamaması nedeniyle toplumumuzda duyulan üzüntü ve mağduriyet duygusunun had safhaya ulaştığını da gözlemlemekteyiz. Talebimiz; diğer pek çok alanda halen uygulanan örnek düzenlemeler ışığında camilerimizde pandemi dönemi şartlarına uygun çözümler üretilerek bu önemli ibadetimizin ifasının sağlanmasını talep ediyoruz. Tek bir vatandaşı için yabancı bir ülkeye uçak gönderebilen Devletimizin, halkının %99'unun Müslüman olduğu ülkemizde, cuma namazlarının yeniden topluca eda edilebilmesi konusunda gereken adımları süratle atacağına inanıyor, bir an önce mağduriyetin giderilmesini arz ve talep ediyoruz" şeklinde konuştu.