Çocuklar korunmalı

HİMYAÇDER Genel Başkanı Ece Budan, çocukların özel bir duyarlılık ve korunmaya ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, 'Çocukların yaşamaya, eğitime, sağlıklı olmaya, sesini duyurmasına kendilerine adilce davranmasına hakları vardır. Bu hakları öteliyoruz gibi geliyor bana. Çünkü halen dünyada ve ülkemizde çocuklar şiddete, cinsel istismara maruz kalıyor' dedi.

Çocuklar korunmalı

Her yıl 20 Kasım'da kutlanan Dünya Çocuk Hakları Günü ile ilgili gazetecilere açıklamalarda bulunan Himayeye Muhtaç Yaşlılar Çocuk ve Kadınlar Sosyal Yardım ve Dayanışma Derneği(HİMYAÇDER) Genel Başkanı Ece Budan, Dünyada ve ülkemizde yaşayan çocuklara istismar, şiddet, açlık vs. gibi birçok sıkıntı yaşadığını alınan önlemlerin yeterli olmadığını söyledi.

Alınan önlemler yeterli değil

Budan, geleceğimizin teminatının çocuklar olduğunu belirterek, “Bunu çok iyi algılamamız lazım. Ö nedenle çocuklarımızın özel bir duyarlılık ve korunmaya ihtiyaçları var. Dünyada ve ülkemizde yaşayan çocuklara istismar, şiddet, açlık vs. gibi birçok sıkıntı yaşanmaktadır. Bunları iyileştirmek için her türlü siyasal önlemlerin alınması gerekmektedir. Alınan önlemlerin yeterli olduğuna çok inanmıyorum. Dünya Çocuk Günü ile şunu söylemek istiyorum. Çocukların yaşamaya, eğitime, sağlıklı olmaya, sesini duyurmasına kendilerine adilce davranmasına hakları vardır. Bu hakları öteliyoruz gibi geliyor bana. Çünkü halen dünyada ve ülkemizde çocuklarımız şiddete, cinsel istismara,  maruz kalıyor. Eğitim haklarını halen elde etmiş değil çocuklarımız. O nedenle çocukların geleceğini garanti altına almamız, iyi bir eğitim, iyi bir psikoloji, beslenme bütünüyle ele alınarak, çocuklarımızın geleceği teminat altına alınmalı. Çünkü bu teminat bizim geleceğimiz" diye konuştu.

Kadına şiddet değil topluma şiddet

Kadına şiddetin ülkemizde ve tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu haline geldiğine işaret eden Budan, “Şiddet, geçmişte de vardı. Belki geçmişte bu kadar basında ayyuka çıkmış durumda değildi. Ama kadına şiddeti tek kadına şiddet olarak da almamak gerekir diye düşünüyorum. Çünkü şiddet sınıfa, kültüre, gelire göre bazı değişiklikler göstermekle birlikte kadınların toplum içindeki yasal, toplumsal, ekonomik eşitliğin sağlanmasının engellemesi. Bu nedenle ben bundan da gene aynı konuyu düşünüyorum. Toplum bilinçlendirilmeli, toplumun her kesimi bu işe el atması gerekmektedir. Kadına şiddet olarak almamamız lazım konuyu, topluma şiddet, insana şiddet olarak almamız lazım. Günümüzde kadında, çocuk da, erkek de şiddet görüyor. Daha çok kadına şiddet değil de olaya öyle bakmak gerekiyor. Ben öyle bakmak istiyorum, öyle bakıyorum. Bu konun toplumsal bir sorun olduğunu deminde ifade ettiğim gibi bunun bir halk sağlığı sorunu olduğunu düşünüyorum. Bununla ilgili cidden gene siyasi konularda daha doğrusu yapılan bu kanunların yeterli olmadığını, hatta yapılan kanunların daha fazla zarar veren maddelerin olduğunu düşünüyorum. O nedenle bunu topyekun ele alıp, kadına şiddeti öneli bir şeklide toplum bilinçlendirilmeli. Psikososyal, ekonomi, eğitim konusunda kadın demeyelim de tüm toplumun bilinçlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Ama burada şunu da ifade etmek istiyorum; tabi tüm toplumun bilinçlendirilmesi ile birlikte en önemli nokta kadının bilinçlendirilmesi lazım. Çünkü erkeği de çocuğu da bütün insanları kadın yetiştiriyor. Kadının, psikolojik, sosyolojik, eğitim konusundaki bütün eksikliklerinin ivedilikle giderilmesi gerekiyor bu ciddi bir toplumsal sorun" şeklinde konuştu.