Canlı hayvan pazarı açıldı

Malatya'da koronavirüs tedbirleri kapsamında 19 Mart tarihinden itibaren kapalı olan Büyükşehir Belediyesine ait Yeşiltepe semtindeki hayvan pazarı, normalleşme sürecinde alınan tedbirlerle yeniden açıldı.

Canlı hayvan pazarı açıldı

Sabah erken saatlerinde açılan hayvan pazarında küçük ve büyükbaş hayvan alım ve satımı yapılmaya başlandı. Pazara gelenlerin maske taktığı ve sosyal mesafe kuralına uyduğu görüldü.  Burada basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Canlı hayvan Pazarı Dernek Başkanı Ramazan Kırma, Canlı Hayvan Pazarı'nın saat 06.00'da açılacağını ve 14.00'te kapanacağını söyledi. 

Bizi ithalata mecbur bırakmasınlar

Kırma, hayvan pazarının 19 Mart'tan bu yana kapalı olduğunu hatırlatarak, 350 civarında canlı hayvan ticareti yapan üreticinin bu süreçte sıkıntılar çektiğini belirtti. Canlı hayvan ticareti yapan üreticinin 3 aydır mağdur olduğunu vurgulayan Kırma, "Biz kapandığında da sormuştuk bize nasıl bir destekte bulacaklar diye söylemiştim.  Şimdiye kadar destek olmadı. Bize ve üreticiye destek istiyoruz. İnşallah bundan sonra üreticiye destek versinler, dişi hayvana baksınlar, süte değer versinler, üreticinin sütü satılsın. Bizi ithalata mecbur bırakmasınlar biz memnunuz. Bizim pazarımız 52 dönüm üzerine kurulmuştur.  Alanı çok geniş mesafe korunacak" dedi. 

Pazar 06.00'da açılacak ve 14.00'te kapanacak

Pazarın açılış ve kapanış saatleriyle ilgili bilgiler paylaşan Kırma, "Pazar her gün saat 6'da pazarımız açılacak ve 2 de kapanacak. Bunun yanında burada hayvanların barınakları burada var. Barınaklarda hayvanları olan o arkadaşlarımız akşama kadar pazarda duracaklar. Bugün Sayın Valimiz, Belediye Başkanımız olsun, Esenlik Genel Müdürü ve birlik başkanlarımız burada bulunarak bizlere destek verdiler. Bunların da teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Yaklaşık 3 ay kapalı kaldı

Malatya İli Kırmızı Et Üreticileri Birlik Başkanı Mehmet Taneli ise,  hayvan pazarının 3 aya yakın pandemi nedeniyle kapalı olduğunu hatırlatarak,  "Burada Ramazan Başkanımıza teşekkür ediyorum.  Hakikaten ciddi anlamda buranın açılması için mücadele verdi. Fakat bugün hayvan pazarının açılması ile birlikte inşallah herhangidir olumsuzluk çıkmadan çalışmalarımızı sürdürürüz.  Buranın açılması için kurumlarımız çok emek verdiler. Burada çalışan 60 yaşında esnaflarımız var. Genç arkadaşlarımız var. Bunların içeride çalışmalarına mani olmayalım. Maskelerimizi takalım, hijyenimize, mesafeye dikkat edelim.  Burada bir hastalığın çıkması Malatya'nın kaderiyle oynamak demektir. Maskeyi takarsak, mesafeyi korursak hijyenimize dikkat edersek İnşallah bu bize bulaşmaz. Yanımızdaki arkadaşımız eğer maske takmıyorsa onu da ona rica edelim maskesini taksın. Çünkü başkasının hakkına ne geçmeyelim. Bu bir kul hakkıdır. Burada alınan bir karar var. Hem alış veriş yapanlar, hem de işletmeciler bu karara uyarlarsa ciddi anlamda sıkıntı yaşanmaz diye düşünüyorum" konuştu.

Üreticilerin önünü açın

Hükümete üreticilerin açılması yönünde çağrıda bulunan Taneli, Eskiden Et ve Balık Kurumu vardı. Et Balık Kurumunun fiyatları belliydi. İnsanlar hayvanlarını götürüp orada kesiliyordu.  Ama şu anda maalesef öyle bir şey yok. Karmaşık bir durum var. Bir bakıyorsunuz fiyatlar tavan yaptı, bir bakıyorsunuz dibe vurdu. İnsanlar bu konuda istikrar olmadığı için zarar ediyor. Devletimizden bir istikrar olmasını istiyorum. Et fiyatlarının et ve süt kurumu üzerinden yapılmasını istiyorum. Fiyatların Bazı insanların elinde olmaması lazım bu insanların mağdur olmaması böyle bir karar alınmasını talep ediyoruz" açıklamalarına yer verdi.