Çalışmalar yeterli değil

Kuzey Çevre Yolu'nda incelemelerde bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, yapılan çalışmaların yeterli görmediğini vurguladı. Bakan Turhan, çalışmaların hızlandırılması, buradaki makine ekip ve ekipmanlarının arttırılması gerektiğini belirterek, 'Hep birlikte ortak çalışarak bu projeyi Malatya'ya en kısa sürede kazandırmanın gayreti içerisinde olacağız' dedi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Çalışmalar yeterli değil

Turhan, çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere geldiği Malatya'da, yapımı devam eden Kuzey Çevre Yolu'nda incelemelerde bulundu. Daha sonra Malatya Büyükşehir Belediyesini ziyaret eden Turhan, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'dan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Bakan Turhan, burada yaptığı konuşmada, kentin Doğu-Batı, Kuzey-Güney akslarında önemli bir kavşak noktası olduğunu ve her açıdan geliştiğini söyledi.

Malatya sosyal ve ekonomik yönden gelişiyor

Malatya’nın geçmişten günümüze birçok devlet ve siyaset adamı yetiştirmiş önemli şehirlerden biri olduğunu kaydeden Turan, “Anadolu’muzun önemli şehirlerinden biri olan ve birçok medeniyete beşiklik ev sahipliği yapmış önemli kentlerimizden biri. Tarihte üstlenmiş görevlerin dışında ülkemizin Türkiye Cumhuriyetinin geçmişinde çok değerli devlet adamları yetiştirmiş bir kentimiz. Sahip olduğu insan değeri ile tarihi değerleri, kültürel değerleri ile medeniyeti ve uygarlığıyla önemli bir şehrimiz. Bulunduğu konum itibariyle de Doğu-Batı, Kuzey-Güney akslarında bir kavşak noktasında. Buda Malatya’mızın ülkemizin önemli kentlerinden birisi olduğunun göstergesi. Son yıllarda ülkemizde yaşanan ekonomik gelişmelerden de payını almış bir kentimiz. Büyükşehir vasfında ve şehir sosyal ve ekonomik yönden gelişiyor” diye konuştu.

Benim Malatyalı’ lığım o zaman başladı

Kayısı festivalinin önemine değinen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Turan, “Kayısı festivali nedeniyle bu yörenin önemli bir mahsulü olan ve dünyada da hak ettiği nam, şöhretin sahibi olan kayısı için düzenlenmiş olan festivalinde hem Malatya’mızın tanıtımına hem kayısının tanıtılmasına katkı sağlamasını diliyorum. Uzun yıllardan beri bu festival yapılıyor. 1982 yılında askerlik görevini yapmak için Ağustos ayında geldiğimde Malatya’da Kernek Meydanında kayısı festivali yapılıyordu. Benim Malatyalı’ lığım o zaman başladı. Malatyalılarla o günden beri dostuz o zamandan beri hala görüştüğümüz dostlarımız vardır. Malatya insanının vefasını buradan söylemeden geçemeyeceğim” şeklinde konuştu.

Bu proje uzun bir geçmişe sahip

Bakan Turan, karayollarının bugüne kadar Malatya için önemli çalışmalar yaptığına değinerek, “Bakanlığımızın sorumluluğunda olan öncelikle Karayolları çalışmalarında bugüne kadar Malatya’mız için önemli çalışmalar yapıldı. Doğu-Batı Kuzey-Güney istikametinde mevcut yolların kapasitelerinin artırılması, iyileştirilmesi ve bölünmüş yollar haline getirilmesi amacıyla komşu illerle olan bağlantıları önemli ölçüde tamamlandı diyebiliriz. Malatya kentinin sürekli gelişmesi ve büyümesi, araç sahiplerinin artması şehir içi ulaşımın şehirlerarası ulaşımdan ayrılması amacıyla Malatya’mıza çevreyolu projesi başlatmıştık. Bu proje uzun bir geçmişe sahip. Bu işe başladık devam ediyoruz. Geçmişte kaybedilen zamanları bir kenara bırakıp bu projemizi öncelikli olarak Malatya’daki ulaşım altyapısının hizmetine dâhil edeceğiz. Malatya’ya bugün gelir gelmez projenin devam eden kesimlerini Karayolları Genel Müdürümüz, Bölge Müdürümüz, Valimiz, Milletvekillerimiz ve yerel yöneticilerimiz ile birlikte yapılan çalışmaları gördük. Yapılan çalışmaları yeterli görmedik. Bu çalışmaların hızlandırılması ekip ve ekipmanların artırılması ile yol güzergâhının yapılacağı güzergâhında biran önce idari işlemleri yapılması için ilgili arkadaşlarımızla görüşülerek bu projeyi Malatya’mıza en kısa süre içerisinde kazandırmanın gayretinde olacağız” dedi.

Yapılan işleri takip edeceğiz

Malatya’nın gelişimine katkı sağlamak istediklerini dile getiren Turan, “Büyükşehir Belediye Başkanımız bazı taleplerde bulundu. Bunlarla ilgili geçmişte yapmış olduğumuz işlemler var bunları takip edeceğiz. Malatya’mızın şehirsel, kentsel gelişimine katkı sağlayacak şekilde kullanılması amacıyla hep birlikte el birliğiyle Malatya’mıza kazandırılmasına çalışacağız. Karayolları Şube Şefliğimizin bulunduğu alanın Malatya’mıza bir kent parkı olarak kazandırılması noktasında bir talepleri olmuştu geçmişte, bu konu ile ilgili olarak yaptığımız çalışmalar vardı. Bunları bundan sonra hızlandırıp icraata geçirmenin gayreti içerisinde olacağız” ifadesinde bulundu.

Hızlı tren hattı projesi devam ediyor

Bakan Turhan, Malatya, Elazığ, Diyarbakır hızlı tren hattı proje çalışmalarının devam ettiğini hatırlatarak, projenin tamamlanmasıyla birlikte yapım aşamasına geçileceğini kaydetti. Turhan, “Ülkemiz artık karayolu ulaşım alt yapısı ile ilgili sorunlarını önemli ölçüce çözmüştür. İyileştirme çalışmalarımız bazı bölgelerde, alt yapıyı geliştirme çalışmalarımız, bakım ve onarım çalışmalarımız devam ediyor. Bundan sonra ülkemizdeki özellikle ekonomik büyüklüklerin artması ile birlikte artan yük ve yolcu hareketini daha ekonomik bir şekilde bu hizmeti sunmak için ülkemizin genelinde ve ana aksağında hızlı trenle yolcu ve yük taşımacılığı ile projeler geliştiriyoruz. Şuanda büyükşehirlerimizde Ankara-İstanbul ve Konya arasında yüksek hızlı tren hizmeti yapılıyor. Ankara-Sivas, Ankara-İzmir-Bursa ve Adana-Gaziantep arasındaki çalışmalarımız da hızla devam etmekte. Ayrıca proje çalışmaları devam eden Sivas-Kars arası Kayseri-Samsun ve Kayseri-Mersin arasındaki proje çalışmaları tamamlandığında Sivas, Malatya, Elazığ ve Diyarbakır hattı da dâhil, yine Gaziantep ve Habur arasındaki güzergâhta proje çalışmalarımız devam ediyor. Bunlar bizim ileriye dönük ulaşım alt yapı projelerimiz. Ülkemizin ekonomik büyümesine paralel olan ekonominin yükünü taşıyacak olan hem ulaşım maliyet girdisi ucuz olan, bu sistemleri hizmete almak durumundayız. Biz bu ulaşım alt yapılarını tamamlamasaydık, bugün ki büyüklüklere ulaşamazdık” dedi.

Yeşil alan kazandırmak istiyoruz

Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ise, şehir merkezinde kalan, Karayolları Şube Şefliği alanı içerisinde bulunan alanın Malatya’ya yeşil alan olarak kazandırılması ve alt kısmının ise otopark olarak düzenlenmesi için Belediyemize devrini arzu ettiklerini ifade etti. Kayısı festivali hakkında bilgiler aktaran Gürkan, “Bu yıl gerçekleştirmiş olduğumuz Kayısı Festivalini ‘Güneşin Altın Yumurtası’ teması ile gerçekleştirdik. Kaysı Festivalimiz 1973 yılında başlayan geleneksel yapı içerisinde devam ediyordu. Festivalimiz 6 yıldır yapılmıyordu. Biz memleketimizde birlik ve beraberlik duygusu ihdas edildikten sonra diğer işlerin yapılacağı kanaatindeyiz. Sizlerin de bu konudaki hassasiyetlerini biliyoruz. Daha buraya gelmeden önce, bir yılan hikâyesine dönüşen ve Malatya halkı tarafından da bilinen çok uzun zamandır özlemle beklenen Kuzey Çevreyolu ile ilgili bizzat buraya gelmeden yerinde inceleme yaptınız. Kuzey Çevreyolu inşallah sizin de direktifleri ile önümüzdeki yıllar içerisinde bitirilmesini arz ediyoruz. Uzun yıllar beklediğimiz ve Malatya trafiğinin yoğun olarak cereyan ettiği bu bölgede hem Malatya trafiğinin rahatlatılması anlamında, hem de çevreyolunda gelecek araçları zaman kaybı açısından önemli olacağı kanaatindeyim” diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turan’a Kayısı ile Aslantepe höyüğünde çıkan ilk kılıcın birebir aynısını yansıtan bir kılıç hediye etti.

Ziyarette kimler yer aldı

Büyükşehir Belediyesindeki ziyarete Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turan’ın yanı sıra Vali Aydın Baruş, eski Gümrük ve Ticaret Bakanı AK Parti MKYK üyesi Malatya milletvekili Bülent Tüfenkci, AK Parti İl Başkanı İhsan Koca, İlçe Belediye Başkanları, Karayolları Genel Müdürü ve bürokratları ile kalabalık bir heyet katıldı.