Çağrıların yüzde 85'i asılsız

2019 yılında il ambulans servisine 572 bin çağrı geldiğini belirten Malatya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli, gelen çağrıların 73 bini vaka olarak gerçekleştiğini, asılsız ihbarlarda bir önceki yıla göre yüzde 10 bir düşüş yaşandığını söyledi.

Çağrıların yüzde 85'i asılsız

Malatya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli, 112 Acil Komuta Kontrol Merkezine yapılan gereksiz çağrılarla ilgili bilgi verdi.  Vatandaşa çağrıda bulunan Bentli, 112 acil çağrı hatlarını gereksiz kullanmamalarını ve trafikte ambulanslara geçiş önceliği verilmesi konusunda hassasiyet göstermelerini istedi.

Asılsız çağrılarda düşüş yaşanıyor

Bentli, Malatya genelinde 35 tane 112 istasyonunun olduğunu ifade ederek,  507 personelle sağlık hizmeti hizmet verdiklerini belirtti. 'Sahte çağrıların yüksek olması tüm Türkiye'nin sorunu' diyen Bentli, "2017, 2018 tüm Türkiye'de ortalama yüzde 93, 94 bir sahte çağrı oranı varken, rakam giderek azalmakta.  Geçen yıl İçişleri Bakanlığımızın genelgesiyle, sahte çağrılar tespit edildiği zaman 250 lira para cezası uygulanması devreye girdikten sonra azaldı ama hala çok yüksek oranlarda. 2017'de 716 bin çağrının 72 bini vaka olarak gerçekleşmiş. Tabi bunların hepsi asılsız çağrı değil. Çok acil olmadığını komuta doktorlarımız değerlendirip, hastanın polikliniğe veya kendi imkanlarıyla acile başvurmaları önerilen vakalar. Ama çoğunluğu dediğimiz asılsız ihbarlar. 2018'de 617 bin çağrının, 71 bini vaka olarak gerçekleşmiş. 2019'da 572 bin çağrının 73 bini vaka olarak gerçekleşmiş. Oran olarak yüzde 10'lardan 13'lere çıkmışız gerçek vaka çağrılarında. Asılsız ihbarlar yüzde 90'lardan, yüzde 80'lere düşmüş. Vatandaşlardan isteğimiz, sizin yakınınızda olabilir sonuçta belli sayıda çağrı alan personelimiz var. Kendi yakınınız için aradığınız meşgul olduğunda bazı hastalıklarda 1 saniyenin önemi var. Bunu düşünsünler hem vicdanen bu konuda biraz rahatsız olsun diye demecimizi vurgulayarak, veriyoruz. Giderek bu sayı düzelecektir. Trafik konusunda sıkıntı yaşamıyoruz. Halkımız bu konuda duyarlı. Bazı dikkat etmeyen vatandaşlar olabilir. Bu konuda duyarlı olmalarını tavsiye ediyoruz" dedi. 

TSK bize çok büyük destek oluyor

Bentli, kapalı köy yollarının fazla olmasından dolayı sıkıntı yaşadıklarını dile getirerek, "Bu konuda da 2'inci Ordu'nun helikopterini kullanıyoruz. Kendi helikopterimizi her zaman kendimiz kaldırabiliyoruz. Bizim helikopterimiz tipide çıkamıyor. Askeri helikopter Sayın Valimizin talimatı doğrultusunda vaka olunca çıkartıyoruz. Sağ olsun TSK bu konuda bize çok büyük destek oluyor. Hava ambulansımız, Malatya, Adıyaman, Elazığ, Kahramanmaraş, Bingöl, Tunceli, Erzincan illerine hizmet veriyor.  Burada bazı ilçelere veriyoruz bazılarına vermiyoruz. Çünkü onun daha yakın olduğu bir helikopter merkezi varsa, ilçelere onlar hizmet veriyorlar. Helikopterle yılda ortalama 100 hasta taşıyoruz. Daha çok acil vaka, kalp krizi, trafik kazası gibi karayollarıyla daha uzun sürecekse veya hava şartları uygun olmadığı zamanlarda bu hastaları taşıyoruz.  Paletli ambulansımız da var. Özellikle paletli ambulansımız, Pütürge, Arapgir ve Akçadağ'da gerçekten köy yollarında kar lastiği de olsa gidemeyeceğimiz yerlerde paletli araçlarımız hastalarımızı alıyorlar" diye konuştu.