C vitamini zengini 'kuşburnu'

Kış aylarında gribal enfeksiyonlara karşı vücudu koruduğu ve C vitamini yönünden dünyanın en zengin bitkilerinden birisi olduğu kanıtlanan 'kuşburnu' Malatyalı vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor. Malatya'da uzun yıllardan bu yana aktarlık yapmakta olan Abdullah Erkan, kış aylarından dolayı C vitamini zengini kuşburnuna olan talebin arttığını söyledi.

C vitamini zengini 'kuşburnu'

Kış aylarıyla birlikte Malatya'da bitki çaylarına olan talep artmaya başladı. Bu nokta da Soğuk algınlığından kronik yorgunluğa, tansiyonu düzenlemeden böbrek ve mesane rahatsızlıklarına kadar birçok hastalığa fayda sağladığını ifade eden Aktar Abdullah Erkan, Kuşburnu’nun faydalarını anlattı. Erkan, Malatyalı vatandaşların özellikle kış aylarında kuşburnuna yoğun ilgi gösterdiğini söyledi.

Vitamin deposu

Ülkemizin çeşitli bölgelerinde bol miktarda yetişen kuşburnunun Malatya’da da bolca yetiştiğini ifade eden aktar Abdullah Erkan, “Genellikle Ekim ve Kasım aylarında toplanır. Çok şifalı olan bitkilerimizden bir tanesidir. Özellikle C vitamini açısından çok yüksektir. Kışın vazgeçilmez bitkilerinden bir tanesidir. İdrar söktürür, kum ve taş düşürmesine yardımcı olur. Müshil etkisi vardır. Basurda çok fayda verir. Özellikle grip ve soğuk algınlığında çok faydalıdır. Vücuda dirençlik verir. Romatizma ağrılarına iyi gelir. Ateşli hastalıklarda ateşi düşürür. Kuşburnu yapılan analizlerde diğer tüm bitkilerden daha fazla C vitamini içerir. Bağırsakları yumuşatır. Basur kanamalarını önler. Kolesterolü düşürür. Antioksidan özelliği taşır” diye konuştu.

Vücudun gelişmesine yardımcı olur

Kuşburnu’nun Potasyum yönünden de çok zengin olduğunu söyleyen Erkan, “Kemikleri güçlendirir. Vücudun Kalsiyum ihtiyacını giderir. Böbrek rahatsızlıklarında çok fayda verir. Gözleri kuvvetlendirir. Vücut gelişmesine yardımcı olur. En çok C vitamini etli kısımda bulunur. Kuşburnu’nun çayı kullanıldığı gibi marmelattı da kullanılır. Marmelat mide rahatsızlıklarında, kan temizleme de, romatizmal hastalıklarda, basur da, raşitizim de, diş eti ağrılarında, vücudun güçsüzlük durumlarında, nezle de, gripte, bağırsak iltihaplarında, kan şekerinin dengelenmesinde rahatlıkla kullanılır” dedi.