Büyükşehir sınıfta kaldı

Yeniden Refah Partisi Malatya İl Başkanı Bilal Yıldırım, Malatya Büyükşehir Belediyesinin pandemi dolayısıyla açıklamış olduğu sosyal destek paketlerinin yetersiz olduğunu vurgulayarak, sosyal destek paketlerinin belli bir kesime hitap ettiğini ve bakkal hesabı yapılarak hazırlandığını söyledi.

Büyükşehir sınıfta kaldı

Yeniden Refah Partisi Malatya İl Başkanı Bilal Yıldırım, beraberindeki partililerle gazetemizi ziyaret etti. Ziyarette, Malatya gündemine dair önemli açıklamalarda bulunan Yıldırım, birçok belediyenin bu zor süreçte elini taşın altına koyarken Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin sınıfta kaldığını belirtti. Ağır bir şekilde devam eden virüsten kentteki her kesimin sektörel bazda etkilendiğine dikkat çeken Yıldırım, "Bugünlerde, yerel yönetimlerden sosyal belediyeciliğin gerekliliği hususunda atılacak adımlar beklenir.  Virüs, salgın, doğal afet ve benzeri durumlarda vatandaşımızın yardımına ilk koşan devletimizin idari birimleri olan belediyelerdir. Bu süreçte Malatya Büyükşehir Belediyesi hariç hemen hemen tüm büyükşehir belediyeleri salgın sebebiyle alınan tedbirlerin ardından çalışmalar başlatarak kira yardımı, su indirimi, su borçları silmek gibi sosyal devlet anlayışına uygun müjdeler verdiler. Büyükşehir Belediyesi’nin yanında merkez iki ilçemiz Battalgazi ve Yeşilyurt Belediyelerinden de sürece destek verici bir adım atılmamıştır. Bunlara örnek olarak yine bir AK Parti Belediyesi olan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ni, Bursa Büyükşehir Belediyesi’ni Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ni, Sakarya Büyükşehir Belediyesi’ni örnek gösterebiliriz. İlçe belediyeleri olarak Kocaeli’nin İzmit, Gaziantep’in Şahinbey Belediyelerini de gösterebiliriz" dedi. 

Belediye veresiye defteri tutuyor 

Yıldırım, birçok belediyenin bu süreçte elini taşın altına koyarken Malatya Büyükşehir Belediyesi sınıfta kaldığını aktararak, "Peki ya bu süreçte bu belediyeler vatandaşına ivedi bir şekilde bu yardımları ulaştırmak için adeta birbirleriyle yarışırken, Malatya Büyükşehir Belediyesi ödenmemiş su borçlarının tahsili için borç yapılandırma çalışması yaptı. Çok faydalı bir icraatmış gibi kapı kapı dolaşıp insanlara mukaveleler imzalatarak su borçlarını 18 aya kadar yapılandırmaya başladı. Adeta veresiye defteri tutan belediye bir de bunu çok büyük bir marifetmiş gibi reklamlarla yayınlar yaptı. Diğer belediyeler bırakın yapılandırma yapmayı su borçlarını tek kalemde silmek gibi büyük bir başarıya imza atmalarının yanında esnafa ve vatandaşa kira yardımı, mesken ve dükkanlarda kullanılan su fiyatlarına %50 gibi ciddi indirimler yaptı" diye konuştu. 

Mağdur edebiyatı oynanıyor?

'Meclis salonuna harcanan para esnafa ve vatandaşa neden harcanamıyor' diye soran Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü; "Şimdi bizler soruyoruz; halkımızın bilhassa esnaf kardeşlerimizin bu çok sıkıntılı döneminde yanında olmayacaksınız da ne zaman yanlarında olacaksınız? Bu yardımları yapamamanızın sebebi acaba Belediye borç batağı içinde olduğundan mıdır yoksa MASKi’nin %20 zamma rağmen halen daha paraya doymaması mıdır? Yoksa kasada para mı yok da mağdur edebiyatı oynanıyor? " 

Sosyal destek paketleri genele hitap etmiyor!

Yıldırım, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'ın açıklamış olduğu sosyal destek paketinin bakkal hesabı yapılarak hazırlandığını ifade ederek, "Tam net rakamların verilmediği açık bir şekilde kimlere ne gibi yardımların yapılacağı konusunda ucu açık açıklamalar yapmak kusura bakılmasın ancak bir bakkaliyenin yönetim anlayışıyla örtüşmektedir.  Bu halkın %68,47 oranla teveccühünü kazanmış belediye başkanı bu teveccühe maalesef karşılık verememiştir. 2020 yılı belediye bütçesi 750 Milyon olarak açıklanmıştı. Hazine Bakanlığı tarafından gönderilen bu paralar meclis salonuna 1 Milyon TL gibi masrafa onay verirken, esnafın ve vatandaşın su borçlarını ödemeye imkan tanımıyor mu? Onca protokol masraflarına bonkörce paralar harcanırken, yüzlerce billboardlara yüz binlerce para harcanırken esnafın ve vatandaşın bu zor döneminde sadece basit bir kira yardımı ve su indirimine bu paraların onda biri harcanamıyor mu?  Sayın Cumhurbaşkanımızın ve tüm devlet birimlerimizin canla başla halkın özellikle esnafın bu dönemde sıkıntılar yaşamaması adına yapmış olduğu çalışmaları Malatya Büyükşehir Belediyesi bu noktada önlemler almayarak gölge düşürmektedir. Cumhurbaşkanımız, Sağlık Bakanlığı ve Hazine Bakanlığımız başta olmak üzere birçok devlet birimimizin yaptığı hizmetleri takdirle karşılıyoruz. Aynı hassasiyeti Malatya Büyükşehir Belediyemizden de bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Vatandaşımızın menfaatini her daim savunacağız

'Futbol kulüplerinin milyonlarca lira borçları ödenirken bu paranın cüzi bir miktarı acaba esnafa ve vatandaşa çok mu görülüyor' diyen Yıldırım, "İlimizde bulunan 20 bin 166 esnafın ve 21 bin 242 iş yerinin bir iki aylık su faturası emin olun belediye salonuna harcan paranın, protokol ve reklam masraflarına harcanan miktarın ve futbol kulüplerine ödenen paraların yanında devede kulak kalır. Ayrıca sadece belediyeye ait taşınmazlara tanınan yardımlar neden genele hitap etmiyor? Su borcunun yanında esnafımızın ödemek zorunda olduğu ilan emlak ve benzeri alacakların da bu döneme mahsus alınmaması esnafımız için bir nebze de olsa rahatlatacaktır. Bu dönemde esnafın yanında çalışan vatandaşlarımızı da hesaba kattığımızda büyük bir mağduriyetin olduğunu apaçık görebiliriz. Bizler Yeniden Refah Partisi olarak bu zor dönemde esnafımızın ve vatandaşımızın menfaatini her daim savunacağız. Bu belirttiğimiz konular ışığında acilen esnaf ve vatandaşlarımız için daha genel kapsamlı sosyal destek paketlerinin açıklanmasını bekliyoruz. Bizler yapmış olduğumuz bu eleştirileri asla ve asla kişi, kurum ve kuruluşları lekelemek değildir. Aksine yapıcı onarıcı muhalefet anlayışıyla ilimizin daha da iyi bir şekilde yönetimine katkı sağlıyoruz. Bu çağrılarımıza kulak verilmesini bekliyoruz. Zira bizlerin çağrıları bizatihi esnaf ve vatandaşlarımızın çağrılarıdır" ifadelerini kullandı.