Buğday ucuz

Yeni mahsulün gelmesiyle birlikte piyasaların canlandığını belirten Buğday Pazarı esnafları, 'Son bir yıldır ekonomik şartların oluşturduğu nedenlerden dolayı her şey 5 katına çıktı. Buğday fiyatlarıyla da karşılaştırırsak buğday ucuz' diye konuştular.

Buğday ucuz

Buğday pazarı piyasasının şimdilik çok iyi olduğunu dile getiren esnaf Bayram Ağdemir, Malatya buğdayının talebi karşılamadığını söyledi. Aldemir, “Bulgurluk buğday Malatya’da kalmadı. Dışarıdan geliyor ve bu yüzden pahalı. Malatya’da her taraf kayısı bahçesi oldu. Bulgurluk buğdaylar dışarıdan geliyor. Malatya’nın neresinden bakarsanız bakın yüzde 70 civarı kayısı bahçesi oldu. Bu yüzden Malatya buğdayı talebi karşılamıyor ve dışardan alınıyor. Bazen buğday fiyatlarını esnafların yükselttiği söylentisi çıkıyor. Fiyatların yükselmesinde esnafların bir etkisi yok. bulgurluk buğdayın yüzde 90’ı Konya’dan, Şanlıurfa’dan, Diyarbakır’dan geliyor bu yüzden de fiyatlar pahalı. Şimdi bulgurluk buğdayın kilosu 1,20 ila 2,50 TL arasında kalitesine göre değişiyor. Biz esnaflar ise 1,80 ila 2 TL arasında alıyoruz. Esnafın kazancı yüzde 5 veya yüzde 10’u bulmuyor” dedi.

Bu yıl arpa gelmedi

Esnaf Hüseyin Güneş ise, buğdayın girdilerinin çok fazla olmasına rağmen buğday pahalı olmadığını kaydederek, Malatya’da ekim yapılması halinde buğday fiyatının daha da uygun olacağını belirtti. Güneş, eskiden herkesin evinde bulgur yaptığını anımsatarak, “Şimdi onlar tamamen bitti. Biliyorsunuz son yıllarda her şey zenginin elinde. Hayvancılıktan tutun da hububata kadar her şey zenginin elinde toplandı. Malatya Buğday Pazarı’na her yıl dolu dolu arpa gelirken bu yıl arpa gelmedi. Her ilçede şirket var. Kooperatifler var, ofisler var. Bu nedenle arpa pazara gelmiyor. Küçük esnaflar böylelikle iş yapamaz hale geldiler. Kimsenin bu duruma karşı yapacağı bir şey yok. Önümüzü göremiyoruz. Önümüz aydınlık değil. Vatandaşlarımız artık bir bulgur almaya marketlere gidiyor. Vatandaşlarımız buğdayını alıp, kendisi kaynatacak, bulgurunu kendisi yapacak, değirmende kendisi öğütecek. Biz marketlerde satılan bulgurlara güvenmiyoruz. Hiçbir zaman o raflarda satılan paketli bulgurları almadım” şeklinde konuştu.