Bölgeye 1043 ünite kan gönderildi

Türk Kızılay'ı Güney Batı Anadolu Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Serdar Ucuz, Elazığ'daki depremin ilk dakikalarından itibaren alarm durumuna geçtiklerini belirterek, 'Depremde acil olarak toplam 1043 ünite kan çıkışı yaptık. Bunun 200 ünitesi İnönü Üniversite'sine, 843 ünite ise Elazığ'daki özel, devlet ve üniversite hastanelerine çıkış yapıldı' dedi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Bölgeye 1043 ünite kan gönderildi

Türk Kızılay’ı Güney Batı Anadolu Bölge Kan Merkezi Müdürü  Dr. Serdar Ucuz, deprem olduğu andan itibaren, bölgeye 1043 ünite kan gönderdiklerini söyledi.
Elazığ’daki depremin ilk dakikalarından itibaren hızlı bir şekilde organize olduklarını vurgulayan Ucuz, "Deprem gecesi saat 9 gibi personellerimizle birlikte kan merkezine geldik. Kan merkezinde hızlıca öncelikle Elazığ, Sivrice depremi olarak görüldüğü için 400 ünite kanın hemen Elazığ'a çıkışını yaptık.  Daha sonra Doğanyol ve Pütürge'de depremin olduğu öğrenince İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezine hemen 200 ünite kan çıkışı yaptık. Depremde acil olarak toplam 1043 ünite kan çıkışı yaptık. Bunun 200 ünitesi İnönü Üniversite'sine 843 ünite ise Elazığ'daki özel, devlet ve üniversite hastanelerine çıkış yapıldı" diye konuştu.

Şuanda mevcutta 4000 ünite kan var

Kan depolarının olası durumlara karşı her zaman iyi olduğunu söyleyen Ucuz,  "Depolarımız zaten iyiydi, ama olası bir durum için Türkiye'nin diğer bölgelerinden; Kayseri, Gaziantep, Ankara'dan da tekrar depolarımız eski haline getirildi. Şuanda mevcutta 4000 ünite kan var.  Allah korusun yine böyle bir şey olduğunda hazırlıklıyız. Buradan şu sonuç çıkıyor kan acil değil, sürekli bir ihtiyaç. Böyle bir durum olduğunda biz hazırlıklı oluyoruz depolarımızda hemen müdahale edebiliyoruz. Vatandaşlarımızın bu acil durumda kan bağışına değil, düzenli olarak normal zamanda gelip, kan vermesinin ne kadar doğru olduğunu afette gördük" şeklinde konuştu.

Kızılay olarak hazırlıklıyız

Ucuz, deprem sonrası gelip kan vermek isteyen vatandaşların olduğuna dikkat çekerek, "Onun için normalde hafta sonları ekiplerimizi  azaltıyorduk ama aynı şekilde devam ettik.  Vatandaşımızın ciddi bir talebi oldu. Sadece Malatya'da değil, aynı şekilde Adıyaman ve Elazığ'da da talep oldu. Depremden sonra oldukça ciddi bir kan bağışı aldık. Bu konuda vatandaşlarımızın duyarlılığına da teşekkür ediyoruz.  Kızılay olarak biz bu durumlara hazırlıklıyız. Bu ulusal bir problem, tüm Türkiye olarak hazırız. Tüm Türkiye'nin deposu var. Onun için öncelikli olarak zaten dışarıdan kan geliyor. Buradaki vatandaşlarımızda tedirginlik oluyor,yakınlarında  sıkıntı oluyor. Zaten öncelikli olarak buradaki vatandaşlardan değil, dışarıdaki kan ünitelerinden yararlanıyoruz. Vatandaşlarımızın normal zamanlarda kan bağışı yapması, eğer başka bir yerde afet varsa gelip kan vermeleri daha doğru olur" açıklamalarına yer verdi.