Bitkisel ürünleri bizde satalım

Malatya Aktarlar Odası Başkanı Sinan Cavlak, ilaç formatlı bitkisel ürünlerin sadece eczanelerde satılmasının karşısında olduklarını belirterek, geleneksel tıbbi ürünlerin kontrollü olarak önceden olduğu gibi aktarlarda satılmasını talep ettiklerini söyledi.

Bitkisel ürünleri bizde satalım

Cavlak, son günlerde sıkça gündeme gelen aktarlarda bitkisel tıbbi ürün satılması ve bu ürünlerin ruhsatlandırılmaları konusunda açıklamada bulundu. Sinan Cavlak, ilaç formatlı bitkisel ürünlerin sadece eczanelerde satılmasının karşısında olduklarını belirterek, geleneksel tıbbi ürünlerin kontrollü olarak önceden olduğu gibi aktarlarda satılmasını talep ettiklerini söyledi. Oda Başkanı Cavlak, daha önce Tarım ve Orman Bakanlığının ruhsatlandırdığı bitkisel ürünlerin bundan böyle Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlanmasını ise olumlu bir gelişme olarak yorumladı.

YASAKLAR KABUL EDİLEMEZ

Sinan Cavlak,  “Sağlık Bakanlığı’nın girişimi ile Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürünlerin ruhsatlandırma sürecinin, 210 günden 90 güne düşürülecek olmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Ancak daha önce aktarlarımızda satışa sunulan ilaç formatlı bitkisel ürünlerin sadece eczanelerde satışına izin verilerek aktarlarda satışının yasaklanması kabul edilemez. Ruhsatlandırma işlemlerinin Tarım ve Orman Bakanlığından Sağlık Bakanlığına geçmesini olumlu karşılıyoruz. İçerik analizlerinin, ürünü tüketiciye sunmadan önce Sağlık Bakanlığı tarafından kontrol edilmesi, toplum sağlığımızın karşı karşıya kaldığı riskleri minimize etmesi açısından olumludur. Gelinen noktada küresel ilaç şirketlerinin Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürünlerimizin genlerini bozabileceği, kimyasal karışımlarla niteliğinin değiştirileceği endişelerimizi de paylaşmak istiyorum. Aktarlarımızda satışa sunulan ilgili ürünlerin denetiminin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılması gerekmektedir. Bununla birlikte sadece eczanelerde satışının yapılabileceği öngörülmektedir. Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürünlerin satışı Aktarlarımızda yapılmaya devam edilmeli, hekimlerimizin reçetelerine de girmeli ve ücretleri SGK tarafından da karşılanmalıdır” dedi.

İLAÇ LOBİLİERİ EKMEĞİMİZE GÖZ DİKMESİN

Cavlak, “Hekimlerin reçetesine girmeyen tedaviye yardımcı bitkisel ürünlerin satışını aktarlarda yasaklayıp eczanelere vermek ilaç lobilerinin aktarlarımızın ekmeğine göz diktiğinin ve lobi faaliyetlerinin başarıya ulaştığının göstergesidir. Kaldı ki eczacılar Geleneksel Tıbbı aktarlarımızdan daha çok bilmemektedir. Hükümet bunun farkına varmalı, yüzyıllardır toplum sağlığına hizmet eden aktarlarımızı ekmeğinden etmemeli, tecrübe ile elde edilen bu zanaatkârlığın ortadan kaldırılmasına zemin hazırlamamalıdır. Aktarlarımızın ürün kalemleri daraltıldıkça kapanan aktar dükkânlarımızda artacaktır. Bu mesleği tarihe karıştırmak yerine bilimsel çalışmalarla güçlendirmek gerekmektedir. Tıp Fakülteleri gibi Bitkisel Ürünler Fakülteleri kurulmalı, alternatif tıp geliştirilmelidir”  diye konuştu. Malatya’da hizmet veren aktar esnaflarından Tarık Gür ise, kendilerinin karışım yapmadıklarını, benzer ürünleri ise işyerlerinde sattıklarını dile getirerek İlaç niteliğindeki kararı olumlu karşıladıklarını ifade etti. Gür, “Sattığımız karışım ürünleri Tarım orman Bakanlığı tarafından sertifikalandırılmış ürünlerden oluşuyor. Biz karışım ürün yapmıyoruz ancak yapan bazı esnaflarımız var. Gerekirse bu tür ürünleri de işyerlerimizde satarız” diye konuştu.