BİLSAM işsizliğe dikkat çekti

Bilgi Yolu Eğitim Kültür Ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (BİLSAM) tarafından işsizliğe dikkat çekmek amacıyla, 'Bir Dinamik Olarak Gençliğimiz' temalı sempozyum gerçekleştirildi. İki gün süren sempozyuma 17 üniversiteden 28 lisans ve lisansüstü öğrenci katıldı.

BİLSAM işsizliğe dikkat çekti

Sempozyumun açılışında konuşan İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Türkmen, gençlik konusunu önemli olduğunu belirterek, Gençliğin bir toplumun en önemli ve en kıymetli değeri olduğunu söyledi. Türkmen, Gençler oldukça dinamik, heyecanlı, değişime çok açıktır. Çok hızlı değişirler, hızlı değiştirirler. Gençliğin sorunlarını ele almak, onların sorunlarını gündeme getirmek, onlarla birlikte çözümler üretmek, sorunlarını çözmek bir toplumun belki de yapacağı en kıymetli bir iştir. Yeryüzündeki bütün toplumlar ve devletler gençlerle büyür ve gençlerle kazanımlar elde ederler. Bizlerinde özellikle coğrafyamız da bu konu da çok artılarımız var. O açıdan da baktığımız da, dünyanın bütün gözü bu geçlerimizde. Belki 30 milyon üzerinde 30 yaş altı gençlerimiz var. Onlar bizler ve ülkemiz için çok büyük değerler. Çok hızlı değişir ve değiştirir olması nedeniyle eğitimin neredeyse bütün aşamaları gençlikte başlıyor. Özellikle, medeni toplumlara baktığımız da çok küçük yaşlarda, dünyaya geldikten hem sonra anne baba ile 4-5 yaşında okulla başlayan ve neredeyse 23 yaşına kadar bütün eğitim süreçlerini tamamlamış biri olarak hayata başlıyor. O açıdan, bu tip çalışmaların yapılması, gençlerimizin burada konuşması, sorunlarını anlatması, bizlerinde ellerimizdeki imkânlarla, gençlerimizin sorunlarına çözümler bulma noktasında destek vermemiz gerekiyor” dedi.

Gençlik toplumların en önemli dinamiği

BİLSAM Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Gezer periyodik aralıklarla yılda bir ulusal öğrenci sempozyumunu gerçekleştirdiklerini söyleyerek, “İki gün boyunca sürecek olan sempozyumun verimli ve sürdürülür olması için uğraşıyoruz. İnşallah, verimli tartışmalara, müzakerelere sahne olacaktır. Gençlik ülke ve toplumların en önemli dinamiği kabul ediyorlar. Önümüzde bir toplumun geleceği nasıl olmalı diye yola çıkararak, bugün ne kadar gerçekten yetenek sahibi okuyan, araştıran ve merak duygusu gelişmiş dününü, bugününü, yarınını beraberce önemseyen ona göre hazırlanan bir gençlik yetiştirebilirsek, o kadar anlamlı olacaktır diye düşünüyorum” diye konuştu. BİLSAM Gençlik Üyesi ve İnönü Üniversitesi Kurucu Akademik Gençlik Topluluğu Başkanı Ahmet Polat ise, “Bu yıl altıncısı gerçekleştirilecek olan öğrenci sempozyumumuzun amacının ülkemizde bahse konu olan alanlarda okuyan, araştıran ve düşünceler geliştiren gençlerimizi bir araya getirmek olduğunu kaydetti. Polat, “BİLSAM kuruluşundan günümüze gençleri hep önemseyen ve faaliyetlerinin ağırlıklı bölümünü gençlere ayırıyor. Gençlik, toplumların en dinamik, en enerjik, gelişime ve değişime en açık toplumsal kesimidir. Tarih boyunca yenilik, değişim ve özgürlük çağrılarına ilk karşılık verenler ve sosyal devrimlerin ilk kıvılcımını ateşleyenler hep gençler olmuştur. Ancak ülke gençliği olarak başta eğitim ve İstihdam olmak üzere birçok sorunla karşı karşıyayız. Ülkemizdeki genç işsizlik oranı yüzde 25'i aşmıştır. Bu rakamlar her 3-4 gençten birinin işsiz olduğu anlamına gelmektedir” dedi.

5 milyon genç atıl durumda

Polat, “TÜİK verilerine göre Türkiye'de 15-24 yaş arası yaklaşık 13 milyon gencimizin 30'unun okula gittiği 30'unun çalıştığı, yaklaşık 40’lık bir kesimin yani yaklaşık 5 milyon gencimizin ise ne okula gittiği ne de çalıştığı; yani raporun ifade ettiği şekliyle “atıl” durumda olduğu belirtilmektedir. Bu durum hem yerel hem de merkezi yönetimin gündemine taşınmalıdır. Tarım, sanayi ve bilgi çağından sonra dünya şimdilerde yeni bir çağ olan dijital devrimi karşılamaya hazırlanmaktadır. Yapılan projeksiyonlar 2030 yılında, bugün insanlar tarafından yapılmakta olan işlerin 80'inin robotlar tarafından yapılır hale geleceğini, ondan sonraki 15 yıl içinde ise mesleklerin 80'inin ortadan kalkacağını göstermektedir. Bütün bunlar gençlerimiz ve onların geleceğiyle ilgili yeni projeksiyonlara, müzakerelere ve yeni bir yol haritasına ihtiyaç duyulduğunu göstermektedir. Üstelik bu, sadece ulusal düzeyde değil yerel boyutta da gündeme alınması gereken bir konudur” ifadelerine yer verdi.