Bilgi insan için hayattır

Malatya'da 24 Kasım Öğretmenler günü Battalgazi Şehit Oğuzhan Günaydın Halk Eğitim Merkezi salonunda düzenlenen programlarla kutlandı. Malatya Valisi Aydın Baruş, burada yaptığı konuşmada, başta şehit öğretmenler olmak üzere ebediyete irtihal etmiş tüm öğretmenlere rahmet diledi. Baruş, Vali Baruş, 'İlahi Nidanın Kur'an'daki ilk seslenişi 'Oku' dur. Okumak bilgi sahibi olmanın ilk şartıdır. Bilgi insan için hayattır' dedi.

Bilgi insan için hayattır

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan programda göreve yeni başlayan genç Öğretmenler için yemin töreni düzenlendi. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un mesajı okunmasının ardından yılın öğretmeni, emekli öğretmenlere onur belgesi verilirken, çeşitli yarışmalarda derece alan öğretmenlere de ödül verildi.

ÇALIŞMANIN KÖLESİ OLMALIYIZ

Programın açılış konuşmasını yapan İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı, öğretmenler gününün kadim bir mesleği icra eden değerli öğretmenlerimizin emeklerine karşılık bulduklarını gösteren bir gün olduğunu hatırlatarak, “Öğrencilik, insanlık tarihinin en değerli ve ölümsüz mesleği olmaya devam etmektedir. Yarının umudu, bugünümüzün ve geleceğimizin güvencesi olan çocuklarımızı daha İleriye taşıma görevi bizim omuzlarımızdadır. Bundandır ki öğretmenlik mesleği maddiyatla veya başka bir şeyle kıyaslanamayacak kadar yüce bir meslektir. Öğretmenlik, insanlığın kadim mektebidir. Hayat uzun bir yolculuktur: öğretmen bu yolculukta elimizden tutan, bize yol gösteren: değerlerimiz, ahlakımız. Vicdanımız, İnancımız, konusunda bizleri bu güzel değerlerden haberdar eden kişidir. Öğretmen "Hayat bilgisinin" bilgesidir. "Hayat alfabesini" bizlere öğretirken. Yalnızca okuryazar yapmaz bizi, insanlığı hayatın okuryazarı haline getirir. Yüzü aydınlığa. Sırtı tarihin birikimine, tecrübesine dayalıdır. Onun için çocukların gözbebekleri en büyük kitaptır. Düşleri hayalleri buradan görür ve yönlendirir. Öğretmen, zorluklarla mücadele etme gücümüzdür. Bir çocuğun gözlerindeki ışıktır öğretmenin mutluluğu. O. gönüllü bir destektir, içten bir rehber. Adanmış bir hayatın özetidir. Çocuklarımız geleceğe yazacağımız mektup gibidir. Biz doğru evrensel değerler taşıyan manevi ve kültürel değerleri barındıran bir eğitimle gençlerimizi. Çocuklarımızı yetiştirirsek; yazdığımız mektuplar hepinizi mutlu edecektir. Bu yüzden bilginin efendisi olmak için çalışmanın kölesi olmalıyız. Yani çok çalışılmalıyız” dedi.

HİÇ BİLENLERLE BİLMEYENLER BİR OLUR MU?

Malatya Valisi Aydın Baruş ise konuşmasının başında başta şehit öğretmenler olmak üzere ebediyete irtihal etmiş tüm öğretmenlere rahmet dileyerek başladı. Vali Baruş, “İlahi Nidanın Kur’an'daki ilk seslenişi ‘Oku’ dur. Okumak bilgi sahibi olmanın ilk şartıdır. Bilgi insan için hayattır. Zümer Suresi’nde Hak Teâla Hazretleri buyurur ki; “Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu? Doğrusu akıl iz’an sahipleri bunu anlar” Bilgiye sahip olmanın yolu ilim tahsil etmekten geçer. İlim sahibi olmak insan olmanın gereğidir. Bunun için bilgi sahibi olmanın, öğrenmenin yaşı, zamanı ve mekânı yoktur. Sevgili Peygamberimiz ”İlim, müminin yitik malıdır, nerede bulursa alır." buyurmuştur. Tahsil ettiğimiz ilim hakikate ulaşmada anlam kazanırsa irfana dönüşür. Bizi ilim ve irfan sahibi kılacak olan yegâne yöntem eğitimdir. Yeni nesilleri yetiştiren öğretmenler, insanlığa, ülkesine ve milletine ölümsüz eserler kazandıran gerçek mimarlardır. Öğretmenlerin çalışmaları ve harcadıkları mesai bugünü, yarını ve geleceği inşa etmek içindir. Medeniyetimizin geleceği olan çocuklarımızın akılları ve gönülleri sizlere emanettir. Fikri hür, vicdanı hür, karakteri güçlü, fikir dünyasının bütün kutuplarına yelken açmaktan korkmayan, özgüven sahibi nesiller yetiştirmek sizlere tevdi edilmiş önemli bir görevdir. Siz, ilim ve irfan bakımından donanımlı nesiller yetiştirirseniz, ülkemizin geleceği de o kadar aydınlık ve müreffeh olacaktır. ‘Dünyada her şeye değer biçilebilir, ama öğretmenin eserine değer biçilemez.’ Eğitimciler olarak yapmamız gereken bu hazineleri ortaya çıkarmak, işlemek ve ülkemizin insan kaynağına değer katmaktır.  Öğretmenlik İnsanlığın gözünde çok saygıdeğer ve kutsal bir meslektir. Ortaya koyduğunuz eserlerde imzanız olmayacak, ancak yetiştirdiğiniz her başarılı ve şuurlu genç sizin için insan en büyük mutluluk ve onur kaynağı olacaktır. Çocuklarımıza öğrettiğimiz bilgiler bir gün onlar tarafından unutulabilir. Ama öğrencilerinize kazandırdığınız hayat değerleri onların kalplerinde ve zihinlerinde ömürleri boyunca yaşamaya devam edecektir. Öğretmen sadece bilgi veren değildir, Öğretmen aynı zamanda hayatın manasını öğreten bilgedir.  Öğretmen öğrencilerini geleceğe hazırlayan, onların kişilik hamurunu ellerinde şekillendiren kişidir. Öğretmen bu anlamda bir sanatkârdır. Sınıflarınız bu fidanların yetiştiği bahçelerdir. Çocuklarımıza verilecek her bilgi ve hikmet damlası onların büyümelerine yardım edecektir” diye konuştu.