Beydağ'ı sil baştan

Beydağı Kentsel Dönüşümü ve Güney Kuşak Yolu için toplamda 300 bağımsız bölümde özel mülkiyet kamulaştırmaları yapılarak, Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından 200 milyon üzerinde bir bedel harcanarak 923 konut ve 38 iş yerinin yapımında sona gelindi. Güney Kuşak Yolu'nun tamamının çift yönlü 4 şerit olarak açılabilmesi için yine 250 milyon lira gibi bir maliyet Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanıyor. Yapılacak kaldırım, çevre ve peyzaj düzenlemeleriyle birlikte yaklaşık 500 milyon TL gibi bir rakamın harcanacağı Beydağı adeta sil baştan yenilenmiş olacak.

Beydağ'ı sil baştan

Malatya’nın kent merkezinden bakıldığında şehrin Beydağı eteklerindeki siluetini oluşturan ve Beydağı, Yamaç, Fırat, Çöşnük Mahallelerini kapsayan Beydağı Kentsel Dönüşümü ve Güney Kuşak Yolu’ndaki çalışmalar hızla devam ediyor. Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından hem yol hem de kentsel dönüşüm için 200 milyon lira maliyetle gerçekleştirilen kamulaştırma işlemleri tamamlandı. Mahkemelerin tespit ettiği bedeller üzerinden vatandaşlara yapılan ödemelerle herhangi bir mağduriyet oluşturmayan Malatya Büyükşehir Belediyesi, 20 yıldır çözüm bekleyen Beydağı Kentsel Dönüşüm’de sona geldi. Eylül ayında konutların teslim edileceği ifade edilirken, 4 mahalleyi yakından ilgilendiren, şehrin kent içi trafiğinde önemli bir aksa sahip olan Güney Kuşak Yolu’nun da son baharda bitirilmesi hedefleniyor. 

350 konut mahalleliye verilecek

Geçtiğimiz günlerde Çevre Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Ankara’da görüşen Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, daha önce konutlara başvurmayan ancak konutların yükselmesiyle ve bölgenin yeni yollarla birlikte ciddi bir alt merkeze dönüşmesiyle yeniden harekete geçmiş ve boşta kalan konutlardan almak istemişti. Başkan Gürkan’ın talepleri Bakan Kurum’a iletmesiyle boşta kalan yaklaşık 350 konutun da yeniden mahalleliye verilebileceği muhtarlar tarafından müjde olarak karşılanmıştı. 

Malatya’ya yeni bir prestij katacak

Beydağı Kentsel Dönüşüm ile birlikte Güney Kuşak Yolu’nun tamamlanmasının ardından, şehrin güneyinde oluşturulacak alt merkez, hem o bölgedeki gecekondu türündeki yapılaşmanın yerine daha modern ve sağlam yapıların vatandaşlara sunulmasını sağlayacak hem de çift gidiş çift geliş olarak projelendirilen Güney Kuşak Yolu, şehir içi ulaşımda önemli bir alternatif görevi görecek. Yine aynı bölgeye yapılan 3 milyon 300 bin metrekare büyüklüğünde yeşil alan sahip Beydağı Tabiat Parkı’da hem bölgeye hem de Malatya’ya yeni bir prestij katacak.