Battalgazi'nin borcu 112,5 milyon TL

Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, Battalgazi Belediye'sinin 112,5 milyon lira civarında borcunun olduğu belirterek, borcun yaklaşık 90 milyonunun İller Bankası'na olduğunu söyledi.

Battalgazi'nin borcu 112,5 milyon TL

Battalgazi Belediye Meclisi, Mayıs ayı olağan toplantısını, Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder başkanlığında Battalgazi Belediye Meclisi Salonu’nda gerçekleştirdi. Toplantının açılışında konuşan Güder, her belediyenin maddi anlamda sorun ve sıkıntılarının olduğunu ifade etti. Güder, “Bu sorunların nasıl aşılabileceği, ekonomik bir yaptırımla karşı karşıya kaldığımızda bizim ülkemizin etkilendiği gibi belediyelerin de etkilendiği konuşuldu. Bu süreçte belediyeler millete hizmet yapan birimler. Belediyeler üzerinden neler hesap ediliyor, ne düşünülüyor şeklinde her belediyenin sunmuş olduğu bir teklif vardı. Ve oradaki izlenimde belediyelerin birçoğunun kendi imkânları ile hizmet edemediğini, gerek İller Bankası’ndaki borçlanmayla, gerekse de hibe yoluyla veya iller bankası dışındaki borçlanmayla bu süreci götürmüş olduklarını görmüş olduk” dedi.

Borçlanma yoluna gidilmiş

Nisan ayı toplantısında belediyenin bütçesine hâkim olmadıkları için bilgi veremediklerini kaydeden Güder, “Fakat arkadaşlarımızın bu süreçte yapmış olduğu çalışmalarda Battalgazi Belediyemizin 112,5 milyon lira civarında bir borcunun olduğu ve bu borcun yüzde 80’ninin her belediyenin borçlandığı bir borç olduğu, İller Bankası’ndan alınan borçlarla yatırım yapıldığıdır. Battalgazi Belediyesi’nin 112,5 milyon borcunun 90 milyon civarında İller Bankası’na borçlu olduğu, diğer borçların da hizmet yapmak için borçlanma yoluna gidilmiş. Örnek veriyorum, İspendere bölgesinin müteahhitler aracılığı ile tanzim edilmesi, şuan Mucur Tesisimizin çalıştığı ve müteahhitte olan borçlarımız. Diğer belediyelerle kıyasladığımızda borçlarımızın çok düşük olduğunu ve yapılan borçlanmaların da gerekçelerinin olduğunu görüyoruz. Eski Malatya’ya baktığımız yeni bir değişimin olduğunu, Engelsiz Yaşam için krediler kullanılırken buralar için kullanılmış. Bu binaların yapılması, karşılığında DSİ binalarının yapılması, Yasam Merkezi’nin yapılması, İspendere İçmeleri, Tahtalı Hamam gibi yerler için borçlanılmış. Yani şuan 112,5 milyon lira civarında bir borcumuz var” şeklinde konuştu.

Başkan Güder’e yetki verildi

Toplantıda, imar ile ilgili gündem maddeleri de görüşüldü. İmar ile ilgili gündem maddeleri yapılan görüşmenin ardından oybirliği ile İmar Komisyonu’na havale edildi. İmar ile ilgili gündem maddelerinin ardından Battalgazi Belediyesi 2018 yılı kesin hesabı görüşüldü. Battalgazi Belediyesi’nin 2018 yılı geliri 133.618.309.33 TL, gideri ise 162.665.347.00 TL olarak meclise sunuldu. Yapılan görüşmenin ardından Battalgazi Belediyesi’nin 2018 yılı kesin hesabı oybirliği ile onaylandı. Battalgazi Belediye Meclisi, daha sonra 1. ve 2. Kat sathi kaplama yapım işi için 6 milyon TL, agrega üretimi muhtelif malzemesi alım işi için 5 milyon TL, yaya kaldırımı, kilit taşı ve taş duvar yapım işi için 5 milyon TL, bitüm ve muhtelif malzeme alım işi için 9 milyon TL kredi kullanılması ve krediye konu işle ilgili her türlü işlemi yapmak üzere Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder’e yetki verilmesi ile ilgili gündem maddeleri görüşüldü. Yapılan görüşmenin ardından gündem maddesi oybirliği ile kabul edildi. Battalgazi Belediye Meclisi, son olarak Güneş Enerji Santrali yapımı için Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder’e yetki verilmesi konusunu gündem maddesi olarak görüşürken, gündem maddesi oybirliği ile kabul edildi. Battalgazi Belediye Meclisi, Haziran ayı olağan toplantısını 11 Haziran 2019 Salı günü saat 14.00’de gerçekleştirecek.