Başkan açıklasın

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, Malatya Büyükşehir Belediyesinin 1 katrilyon 778 trilyon 257 milyon borcu olduğunu belirterek, 'Belediye başkanı çıkıp kalem kalem belediyenin nerelere borcu varsa açıklamalıdır. Borcu ortaya atıp kenara çekilmek olmaz' dedi.

Başkan açıklasın

CHP İl Başkanlığında Büyükşehir Belediyesinin borcu ile ilgili açıklamalarda bulunan Kiraz, Malatya belediyesinin Malatya’yı ne hale getirdiğini her zaman anlatmaya çalışıp, çabaladıklarını söyledi. Kiraz, “Ortaya belediyenin borcunu gösteren bir rakam düştü ve bizim yıllardır niye çırpındığımızı çok açık bir şekilde ortaya koydu. Malatya Belediyesinin bu güne kadar AKP dönemindeki yöneticileri tarafından nasıl soyup soğana çevirdiğini bütün Malatya bir rakam ile öğrenmiş oldu. Büyükşehir belediyesinin önemli gelir kalemleri var. Kişi başına bütçeden pay alır. Büyükşehir belediyesinin halkın ödemiş olduğu vergilerden önemli geliri var. Su parasını ödüyoruz, yetmiyor atık su bedeli ödüyoruz. Onun yanında emlak vergisi, çöp vergisi buna benzer bir sürü kalemlerle vatandaş olarak büyükşehir belediyesine vergimizi ödüyoruz” diye konuştu.

Borcu ortaya atıp kenara çekilmek olmaz

Belediyenin bu kadar geliri varken, Malatya’ya hiçbir şey yapılmadığını iddia eden Kiraz, “Her fırsata söyledik Malatya da halen büyükşehrin kapsamında olan ama halen kanalizasyonu olmayan köyler var. Lağımı köy içlerine akan bir sürü mahalle var. Yollarından geçilemeyen birçok mahalle var. Bu yüzyılda utançla ifade ettiğimiz mecburi hizmet köylere gitmemişken, Malatya merkezde bir çivi belediye tarafından çakılmamışken, yeni döneme girerken borç rakamını açıkladılar. 1 katrilyon 778 trilyon 257 milyon borcu var. Belediyenin şirketleri var. Belediye başkanı çıkıp kalem kalem belediyenin nerelere borcu varsa açıklamalıdır. Borcu ortaya atıp kenara çekilmek olmaz. O kadar büyük bir borç nereye harcanmıştır. Mutlaka açıklanmalıdır. Malatya’ya hizmete harcanmadığını hepimiz biliyoruz. Kişi başı gelen gelirin yanı sıra bu kadar yüksek bir rakam borcumuz var ise kimse kusura bakmasın belediyeyi AKP’nin başkanları ve yöneticileri babalarının çiftliği gibi kullanmışlardır. Vatandaş bugün manava giremiyor, ekmekle soğana muhtaç olmuş, vatandaş bu haldeyken onların ödediği vergilerle birileri belediye de sefa sürmüş. Paraların nereye gittiği ile ilgili önemli örneklerden biri araç kiralarının iptali ile ilgili” dedi.

Neden iptal edildi?

Kiraz, araç filo kiralamaları neden iptal edildiğini açıklanması gerektiğini vurgulayarak, “Bu araçlar bugüne kadar nerelerde kullanıldı, kimin hizmetindeydi, makam araçları kimlerin eşlerini çocuklarını gezdiriyordu. Bunlar kamuoyuna açıklanmalıdır. Kiralanan araçların bazılarının hiç çalışmadan ücretlerinin ödendiği de iddia edilmektedir. İş makineleri de aynı şekilde. Selahattin Gürkan’ın bütün Malatya’ya karşı borcu var. Bu rakamların tümünü kamuoyuna açıklamalıdır. Bir belediye neden şirket kurar. O şirket kar edip, belediyeye katkı sunsun diye. Zarar ediyorsa kapatılır. Malatya perakende sektörünün yüzde 60- 70’ini kontrol eden Esenlik Şirketi nasıl oluyor da zarar ediyor. Bunu anlamak mümkün değil. Buna rağmen esenlik genel müdürüne ne kadar maaş verdiğin belli değil. Fazladan çalıştırdığın personelin sayısı belli değil. Şirketten nereye kaynak aktarıldığı belli değil. Hem 24 Haziran hem de 31 Mart seçimlerini hangi bütçe ile yaptığınızı açıklayacaksınız. Bütün billboardlar bütün bez afişler, AKP için belediye bütçelerinden yaptırıldı. Belediyenin imkânlarını seferber ederek, mitingler için ücretsiz insan taşıtarak bu borçların artmasına sebep oldular.