Bademden para kazanıyorlar

Malatya'nın Darende ilçesi Ağılyazı Mahallesi sakinleri, mahallenin kıraç alanlarında kayısı ve badem yetiştiriyorlar. Meyvenin dışında önemli miktarda da buğday ve arpa üretimi yapıyor. Mahalle halkının asıl geçim kaynakları ise büyükbaş hayvanlarda elde ettikleri sütten geliyor. Sipariş üzerine peynir ve tereyağı yapan köylüler ürettikleri ürünleri Darende'deki esnaflar aracılığıyla müşterilerine ulaştırıyorlar. Mahallenin en büyük sorununun ise mahallenin göç vermesi olarak belirtiliyor.

Bademden para kazanıyorlar

NetHaber: Kendinizi tanıtır mısınız?

Mehmet Salbaş: Ağılyazı Mahallesi Muhtarı Mehmet Salbaş. 1969 doğumlu ilkokul mezunuyum. Darende Malatya arası minibüsçülük yapıyorum. Çalışıyorum ilk dönem muhtarlık yaptım. Eğer vatandaş teveccüh gösterirse tercih ederse yeniden muhtar adayı olmak istiyorum. Mahallemizde 80 hane 350 civarında nüfusumuz var. 200 civarında da seçmenimiz var. Halkımız seçerse yeniden muhtar olma ya da talibiz.

NetHaber: Muhtarlık görevi esnasında mahalleli ile ilişkileriniz nasıl?

Mehmet Salbaş: Mahallemin sorunları ile ilgileniyorum. Onların sıkıntılarını taleplerini, kaymakamlık olsun, valilik olsun,  gerek belediyeler ve diğer kurumlar olsun taleplerini yetkililere iletiyorum. O taleplerin takibini yapıyorum. Yani devlet ile vatandaş arasında arabuluculuk yapıyorum. Maaş alıyorum diye bu işi yapmıyorum. Köylülerime bir hizmet yapayım diye geleceksiniz yoksa maaş için bu işe girilmiyor. 

NetHaber: Mahallenizin sıkıntılarınız nelerdir?

Mehmet Salbaş: Yolumuzun altyapısını Büyükşehir Belediyesi yaptı ancak henüz asfaltlama yapılmadı. Mezralarımızdan Akpınar, Ağılyazı ve Alacaören adında 3 mahallemiz var. Alacaören mahallemizde sadece kanalizasyon yapılmadı. Projeyi alındı ama ödenek çıkmadığı için yapılmadı. 

NetHaber: Mahallenize neler kazandırdınız?

Mehmet Salbaş: Mahallemizin altyapısını kanalizasyonu yaptım. İçme suyunda sıkıntımız yok.  Köyümüze bir taziye evi yaptırdık. Belediyenin de bize katkıları oldu vatandaş katkısı olan köylüden topladık.  Köylüler köyümüze komşuluk ilişkileri çok iyi köylülerimize memnunuz herhangi bir sıkıntımız yok.

MAHALLEMİZ SÜREKLİ GÖÇ VERİYOR

Nethaber: Mahalleniz kaç haneden oluşuyor? Nüfus durumu nasıl?

Mehmet Salbaş: Mahallemizde 80 hane var. 400 civarında nüfusumuz 250 civarında seçmenimiz var. Ancak diğer köylerde olduğu gibi bizim köylerimizde de göç sorunu var. Köylerimizde göç çok. 3 mahallemizde de göç verdik. Gurbetçi oldular hepsi. Manisa, İstanbul, Adapazarı, Bursa gibi illerde yaşıyorlar. Orada hepsinin dükkânları marketleri işyerleri var iş sahipleri. Bu komşularımız yazın mutlaka köyüne geliyor. Köylere şimdi biraz daha fazla özlem duyuluyor. Eskiden böyle bir şey yoktu giden gelmiyordu. Ama bizim komşularımız yaz aylarında mutlaka köylerine geliyorlar.

Nethaber:  Görev yaparken ne gibi zorluklarla karşılaştınız?

Mehmet Salbaş: Çok fazla bir zorluk yaşamadık köylülerle kurumlarla ilgili ilişkilerimiz çok iyi.  Samimi olarak gittiğiniz derdiniz anlattığınız zaman işimiz görünüyor. Yalan dolanla gitmediğimiz zaman makul mantıklı taleplerle gittiğiniz zaman işiniz görünüyor. Sağolsunlar. Kurumlardan hangisine girdiysek kendi kurumları ile alakalı işlerimiz görüldü hiçbir sıkıntı yaşamadık.  Büyükşehirde olsun MASKİ’de olsun sıkıntı yaşamadık. Bu kurumlara istediğimiz zaman ulaşabiliyoruz muhatap bulabiliyoruz. Telefon ettiğimiz zaman telefonlarımıza cevap veriyorlar. Darende merkezde dolsun yine aynı şekilde ilişkilerimiz iyi bir şekilde sürüyor. Kaymakamımız olsun, belediyemiz olsun bir sıkıntı yaşamıyoruz.

KOMŞULUK İLİŞKİLERİMİZ ÇOK İYİ

NetHaber: Mahalle sakinleri ile komşuluk ilişkileri diyalogları nasıl?

Mehmet Salbaş: Komşuluk ilişkilerimiz çok iyi hiçbir sıkıntı en ufak bir sıkıntı yaşamadık. Komşularımız birbirleriyle yardımlaşıyorlar. İşleri olsa birbirleriyle yardımlaşıyorlar özel günlerinde yani bir cenazede, bir düğünde, bir yemekte herkes bir araya geliyor. Köyümüzden de memnunuz dairelerimiz den de memnunuz işimizden de memnunuz. Bir nevi gönüllü olarak bu işi sürdürüyoruz. Kamu kuruluşlarından belediyelerde memnunuz herhangi bir sıkıntımız yoktur.

PEYNİR VE TERAYAĞINI SİPARİŞ ÜZERİNE YAPIYORUZ

Nethaber: Mahallenin geçim kaynakları nelerdir?

Mehmet Salbaş: Mahallemizin en önemli geçim kaynağı küçük ve büyükbaş hayvanları var. Ama büyükbaş hayvan ağırlıkta. Akpınar Mahallesi büyükbaşta 150-200 e yakın büyükbaş hayvanı var. Bunlar hayvanlardan elde ettikleri süt ile genellikle peynir yapıyorlar ve bu peynirleri de Darende’ye getirip belli esnaflar var onlara teslim ediyorlar. Onlarda aracılık ederek bu ürünlerini satıyorlar. Çoğunlukla sipariş üzerine yapıyorlar. Dolayısıyla bir pazar sıkıntıları da olmuyor. Doğrudan getirip Darende’deki esnafa veriyorlar esnaf aracılığıyla ürünlerini hemen satıyorlar.

Nethaber: Önümüzdeki dönem yapacağınız önemli çalışmalar nelerdir?

Mehmet Salbaş: Eğer yeniden seçilirsem mahallemizin altyapısı bittiği için 3 mahallede parke sözü aldık bunları yaptıracağız. Yada sıcak asfalt yapacaklar. Onların sözünü aldık. Darende’den sözünü aldık. Mahalle aralarına parke taş yapıp yollara da asfalt dökülecek.

Nethaber: Köyümüzden ortak kullanım olarak neler var?

Mehmet Salbaş: Sağlık ocağımız var camimiz var. Sağlık ocağında ebemizde var. Mahallemizin ulaşımı da iyi herhangi bir sıkıntımız yok. Ulaşım sıkıntımız yok. Zaten mahallemiz merkeze 17 kilometre uzaklıkta yer alıyor.

BUĞDAY VE NOHUTUMUZ ÇOK KALİTELİ

Nethaber:  Köyde hayvansal ürünler dışında neler üretiliyor?

Mehmet Salbaş: Hayvancılık başta olmak üzere köyümüzde buğday ve nohut üretimi yapılıyor. Kıraç arazi olduğu için sulu olmadığı için kıraç alanlara vatandaş kayısı ve badem dikiyor. Bu yıl 5 bine yakın kıraç alanda kayısı dikimi yapıldı. Arazilerimiz sulu değil ama arazilerinin verimli Buğday ve nohut ekiyoruz verimli.

Nethaber: Mahallenizin sorunları var mı?

Mehmet Salbaş: İl dışında yaklaşık 400 hane gibi bir insanımız var. En büyük sorunumuz göç sorunu. Yaklaşık 400 hane dışarıda insanımız var. Okullarımızda okuyan öğrenciler taşımalı olarak merkeze geliyor. Mevcut okulumuz var ama mahallelerimizde öğrenci sayısı az olduğu için taşımalı olarak Darende’ye geliyor çocuklarımız. Röportaj-Foto: Hanifi Evren- A.Vahap Kaygusuz