Antibiyotik kullanımı engellenmeli

Malatya Eczacılar Odası Başkanı Tahir Özelçi, 'Akılcı Antibiyotik Kullanımı' ile ilgili çalışmaların başarılı bir şekilde yürütüldüğünü belirterek, gıda sektöründe antibiyotik kullanımının engellenmesini istedi.

Antibiyotik kullanımı engellenmeli

Antibiyotik kullanımında sağlık sektörünün dünya standartlarını yakaladığını belirten Özelçi, antibiyotik kullanımında büyük problemin gıda sektöründe olduğuna dikkat çekti. Özelçi, “Antibiyotik kullanımı ile ilgili yaklaşık iki yıl önce sağlık Müdürlüğü yetkilileri ile başlattığımız bir çalışma vardı. Bunun akabinde biz, eczacılarımıza akılcı antibiyotik kullanımı ile ilgili eğitimler verdik. İlimizde antibiyotik kullanımı yüzde 36’lar civarından yüzde 26’lara inmiş durumda. Bu konuda büyük bir gelişme sağladık. Bu konuda hedefimiz dünya standartlarının altına inmek. Eğer tedbirler alınmazsa elimizde de yeni molekül antibiyotik olmadığından dolayı ileriki zamanlarda enfeksiyonların iyileşmemesi gibi bir süreçle karşılaşacağız.  Dolayısıyla ülke olarak da millet olarak da biz antibiyotik kullanımını mümkün olduğu kadar minimuma indirmeliyiz ki antibiyotik direnci insanlarda gelişmesin. Hatta hekimlerimiz bu antibiyotiği gribal ve soğuk algınlığı enfeksiyonlarında çok sık yazmamalı ve en son başvuracakları seçenek olmalı diye düşünüyorum” dedi.

Mutlaka engellenmeli

Gıda sektöründe antibiyotik kullanımının büyük problem olduğunu ifade eden Özelçi, gıda sektöründe antibiyotik kullanımının mutlaka engellenmesinin gerektiğini belirtti. Tavuklara antibiyotik verilmemesini isteyen Özelçi, antibiyotiğin bağışıklık mekanizmasını bozduğunu ifade etti. Özelçi, “Burada büyük sorun aslında gıda sektöründe. Bilhassa da tavukçulukta. Çünkü tavuklar antibiyotik kullanımıyla yüzde 10-20 daha fazla kilo alabilmek şansına sahipler. Ülkemizde yapılan tahlillerde de bu tavuk üreticilerinin antibiyotiği çok miktarda kullanıldığı görülmekte. Dolayısıyla tavuktan geçen antibiyotik de insan bağışıklığını ve insanların bakterilere karşı olan duyarlılığını azaltmakta ve bu antibiyotiklerin İnsan vücudunda etkisiz kalması ve dolayısıyla hastalığın iyileşmesini engellemektedir” şeklinde konuştu.