Toplanacak alanımız yokmuş!
Belediyelerin depremlerden ders alması gerektiğini belirten Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, binaların, denetimi konusunda sadece yapı denetim firmalarının değil belediyelerinde binaları denetlemesi gerektiğini söyledi. Kentteki, deprem toplanma alanlarının yetersizliğine vurgu yapan Gürkan, 'Hiçbir parka ticari alanların yapılmaması noktasında bütün arkadaşlara uyarımı hatırlatmak istiyorum. Bakınız depremde toplanacak yerimiz yok' dedi.
Malatya Büyükşehir Belediyesi Kasım Ayı Meclis Toplantısının I. Birleşimi, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan Başkanlığında yapıldı. Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonunda gerçekleştirilen toplantı, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Toplantı gündem ilanından sonra gündeme intikal eden diğer konuların gündeme alınması ve mazeret dilekçelerinin okunmasının ardından, gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. Gündem maddeleri arasında bulunan bazı maddeler görüşülüp kabul edildi. Gündemde yer alan bazı maddeler bir sonraki toplantıda görüşülmek üzere ertelenirken, bazı maddeler ise ilgili komisyonlara havale edildi.
Denetimler sağlıklı yapılmalı
Toplantı öncesinde bir konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, 30 Ekim'de İzmir'de meydana gelen depremde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diledi. Belediyelerin depremlerden ders alması gerektiğini ifade eden Gürkan, "Özellikle çok katlı binalar, güçsüz binalar zemini sağlam olmayan binalar ve bina yapılırken genel kontrolünün sağlıklı olmamasından dolayı sonuç olarak böyle oluyor. Yoksa 6.6'lık bir depremde bu kadar can kaybı dünyanın hiçbir yerinde olmamıştır. Ama maalesef ülkemizde buna benzer şeyleri yaşıyoruz. Bundan ders alarak bir daha buna benzer olaylar yaşamamak için özellikle belediye başkanı arkadaşlarımız zemin etütlerini, jeolojik etütlere ve bina sağlamlığına dikkat etmeleri gerekir. Burada şunun altını çizerek ifade etmek isterim. Belediyenin her konuda her türlü yetkilere haizdir. Uygun olmayan her şeye her belediye müdahale edebilir yasal hakları olsa dahi dolayısıyla yasaya uygun olmayan hiçbir şey doğru bir yaklaşım değildir. Biz bir kere yasayı geçsek ne olur bir kere şunu yapsak ne olur bunlar doğru yaklaşımlar değildir. Bunlara dikkat edelim özellikle Malatya'mızda bundan sonra yapı denetimi bu işleri takip etseler de öncelikle belediyenin fen işleri bu işleri yakinen takip edecek imar düzenlemelerinde de azami hassasiyeti göstereceğiz. Şehrimizde ve ilçelerimizde özellikle deprem toplanma alanları noktasında gerekli özen ve titizliği göstereceğiz. Bundan böyle hiçbir parka ticari alanların yapılmaması noktasında bütün arkadaşlara uyarımı hatırlatmak istiyorum. Bakınız depremde toplanacak yerimiz yok" dedi.
Deprem Türkiye'nin gerçeği
Depremle ilgili söz alan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Meclis Üyesi Günnur Tabel ise, depremin Türkiye'nin bir gerçeği olduğunu belirterek, "Deprem 30 Ekim'de bu kez de İzmir'de kendini hatırlattı. Öncelikle vefat edenlere Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı ve yaralılara acil şifalar diliyorum. Sayın Başkanım, her deprem sonrası neler yapılır diye günlerce konuşulup sonra hiçbir şey olmamış gibi unutuyoruz. Dünyada bu yıl içinde olan birkaç depremden örnek vermek gerekirse Amerika, Alaska 7.8 ölüm sıfır, 25 Mart 7.5 Rusya ölüm sıfır, 7.4 Meksika ölüm 10, 6.9 İzmir ölüm 107, 6.8 Elazığ ölüm 41 öncelikle dünyada bu nasıl bizde neden böyle niye eksik yapıyoruz. Bunu araştırmak gerekiyor. Bize göre en basit haliyle bizim iyi yönetim dediğimiz bizim fakir olduğumuz, insan canının değersiz malın daha değerli olduğunu ve depremi ciddiye almadığımızı gösteriyor. Deprem insanları uyarıyor. Çürük yanlış yapılan binalar, insanları öldürüyor. Deprem bir kader değil bir imtihandır. Mesela İmar Barışında hak kazananlar bir ülkede devlet eliyle İmar Barışı altında yasa çıkarılıp kaçak, ruhsatsız, sağlıksız yapılara para karşılığı ruhsat veriliyorsa sözün bittiği yerdedir. Kentsel dönüşümün yerinde amacına uygun ve ranta dönüştürülmeden devlet veya belediye eliyle yapılmalıdır” diye konuştu. Tabel'in sözleri üzerine tekrar konuşan Gürkan, “Teşekkür ediyorum Günnur Hanım, biz zaten konuya ilişkin gerekli açıklamaları yaptık. İmar Barışını da biz yanlış anlıyoruz gibime geliyor. İmar barışındaki temel yaklaşım, yani imar standartlarına uymuş o şekilde olan yapıların imar barışında yer alması lazım ama bizdeki algılama o yasaya göre uygun bir algılama değil haydi kim ne yapmışsa oldu geçti. Öyle bir durum yok. İmar barışını da doğru algılamamız gerekir diye düşünüyorum” ifadesini kullandı. Kasım Ayı Meclis Toplantısının II. Birleşimi 16 Kasım Pazartesi günü saat 14:00'te yapılmasına karar verildi.