Otizm parkı yapılacak mı?

Malatya Otizm Derneği Başkanı Alaettin Baydaş, Malatya Özalper Mahallesine Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak olan down sendromu çocukların yararlanacağı parkın akıbetini sordu.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır döneminde 5 dönümlük alanda içerisinde Down Sendromlu ve Otizmli çocukların eğitim görecekleri, sosyal aktivitelere katılacağı alanlar olarak planlanan park alanının programda çıkarılmasına tepki gösterdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat tarafından açıklanan 112 Acil Eylem planı içerisine yer alan tesisin yapılması için destek çağrısı yaptı.

15 ARALIKTA TEMEL ATILACAKTI

Malatya Otizm Derneği Başkanı Alaettin Baydaş, “Malatya'daki otizmli çocuklarımızın ağır engelli çocuklarımızın durumunu biz gayet iyi biliyoruz. İhtiyaçlarını mülki idare amirlerimize dile getirdik. Bunlardan bir tanesi otizmli evlatlarımızı normal eğitimden sonraki zamanlarını harcayabileceği enerjilerini atabilecekleri bir alan. Geçmiş yıllarda Başkan Ahmet Çakır'a dile getirdik. Kendisi Özalper Mahallesinde atıl durumda olan 5 dönümlük bir araziyi bizlere tahsis etmeye söz verdi. Bu bahsettiğim park için belediye tarafından projeleri çizildi. İçinde kafeteryaları olacak down sendromu ve otizm derneğinin. Projede çocuklarımızın eğitim alabilecekleri yaşam odaları projeleri çizildi. Spor salonları, kafeterya, normal vatandaşların orada gelip zamanını geçirebilecekleri tüm engelli gruplarının etkinlik yapabilecekleri bir alan. Hacı Uğur Polat Belediye başkanı olduktan sonra Özalper Mahallesindeki parkımızı acil eylem planına dâhil etti. Buranın 1 Aralık'ta temelinin atılacağı sözünü verdi” dedi.

ÇOCUKLARIMIZIN BU PARKA İHTİYACI VAR

Baydaş, “Engelliler gününde engelli derneklerini bir araya topladığında hayal kırıklığına uğradık. Kendi döneminde buranın temelinin atılmayacağını kendisinden sonra kim belediye başkanı olursa ona kaldığını ifade etti. Bu bizim için çok yaralayıcı bir oldu. Çünkü çocuklarımızın böyle bir alana ihtiyaçları vardı. Bu projenin bir an evvel hayata geçirilmesini biz arzuluyoruz. Malatya'da 69 bin engelli yaşamakta. Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu illeri arasında en fazla engellinin yaşadığı il Malatya. Otizmli ve down sendromlu çocuklarımızın hepsinin bu parka ihtiyacı var. Bizim gayemiz çocuklarımıza hizmet etmek. Dünyada eskiden her 500-1000 doğumda bir görülen otizm artık şu an 59 doğumdan birisi otizmli. Nedeni de bilinmiyor. Tedavi yöntemi de yok. Sadece ilacı kaliteli bir eğitim ve spor. Özalper Mahallesindeki park bizim olmazsa olmazımız” diye konuştu.

BU PARKLARIN OLDUĞU ÖRNEK İLLERİMİZ VAR

Baydaş, “Olmazsa eğer bunlar birer canlı bomba gibidir. Sokakta eğer bunlar enerjilerini boşaltmazsa gerek eğitimle ve gerek sporla sokakta herhangi bir insana da zarar verebilecek duruma da gelebiliyorlar. Saldırgan olabiliyorlar. Özalper Mahallesindeki parkın sosyal devlet anlayışı gereği bu parkın özellikle yapılmasını istiyoruz. Bu parkların olduğu örnek illerimiz var. Bu parklar çocuklarımızın iyileşmesinde çok önemli. Bu parkta spor salonları, günlük ders alabilecekleri sınıflar, günlük yaşam becerilerini öğrenebilecekleri sınıflar var, iki tane derneklerin ofisi olacak, kafeteryamız var. O kafeteryada iyi duruma gelmiş iyileşme göstermiş evlatlarımız orada çalışabilecek, hizmet verebilecek. Sağlıklı insanlarımız dışarıdan gelip orada kahvesini içebilecek. Onlara engelli çocuklarımız hizmet edecek. Cüzi bir miktarda olsa orada kazanılan para harçlık olarak o çocuklarımıza dağıtılacak bir nevi çocukları motive etmek ve çocuklarımızı hayata kazandırmak. Benim iki tane ağır engelli evladım var. Yani biz damdan düşeniz biz biliyoruz bunun tedavisi budur” dedi. Dernek Başkan Yardımcısı Ramazan Bayır ise geçtiğimiz ay 112 eylem planı içerisinde açılışı yapılan hayvan barınağını dile getirerek, hayvanlara da yapılsın ancak bu tesis çocuklarımıza yapılacak tesisten önemli mi diyerek, “Engellilere yapacakları birkaç kuruşluk okul yerine hayvan barınakları için milyonlarca lira harcayan yöneticilerimiz engelli çocuklara neden para bulamıyorlar” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme