Öndeş güven tazeledi
Demiryol-İş Sendikası Malatya Şubesi'nin 11. Olağan genel kurulu gerçekleştirildi. Tek liste halinde gidilen seçimde mevcut Başkan Nurettin Öndeş, yeniden başkanlığa seçilerek, güven tazeledi.
Kentteki özel bir otelde gerçekleştirilen kongreye CHP Genel Başkan Yardımcısı Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, AK Parti Malatya Milletvekili Hakan Kahtalı, MHP Malatya Milletvekili Mehmet Celal Fendoğlu, CHP İl Başkanı Enver Kiraz, siyasi partilerin temsilcileri, kurum ve kuruluşların temsilcileri, sendika başkanları, sendika üyeleri ve basın mensupları katıldı. Kongrenin açılışında konuşan Demiryol-İş Sendikası Malatya Şube Başkanı Nurettin Öndeş, Genel kurulların sendikal mücadelelerin demokrasi şölenleri olduğunu söyledi. Öndeş, “Genel kurullar sendikaların 4 yıllık süre ile yol haritasının belirlendiği en yüksek organlar ve delegelerin iradesinin tecelli ettiği en önemli gündür. Yine genel kurullar sendikaların geleceğe yönelik projelerinin çizildiği yerdir. Sendikacılık üyelerine ve topluma faydalı hizmetler üretme yeridir. Sendikacılık yaparken üyelerimize hizmet götürme, ülke meselelerine çözüm ortağı olma globalleşen dünyadan uzaklaşmadan kapılarımızı kapatmadan kendi öz değerlerimizi koruyarak yenidünya modelinde yer alma gayesi taşıyoruz. Bize göre sendikalar sadece ücret sendikacılığı yapmamalı, aynı zamanda etkin hizmet sendikacılığı yapmalıdır. Değişen şartlar içinde sağlıktan eğitime ulaşımdan sanayiye üyelerine ve ülkesine çok çeşitli faydalar sağlamak için projeler üretmeli ve bu çalışmaları sendikacılığın gereği saymalıdır” dedi.
Kıdem tazminatı emekçinin güvencesidir
Kıdem tazminatının sendikanın kırmızıçizgisi olduğunu ifade eden Öndeş, “Haklardan bir adım dahi geriye gidilecek olması işçi sınıfına indirilecek en büyük darbe olur. Kıdem tazminatı emekçinin güvencesidir, alın teridir, heba ettiği yıllarıdır, yıpranmasıdır, umududur. Emekçinin alacağı üç kuruş kıdem tazminatı kimseyi zengin etmez, iflah da etmez. Emekçinin umudunu söndürmeye, alın terine göz dikmeye hiç kimsenin hakkı yoktur. Mevcut kıdem tazminatı uygulamasındaki eksiklikler tabi ki giderilmeli ve herkes kıdem tazminatı alabilmelidir. Kıdem tazminatı alamayanlarla ilgili yapılacak iyileştirmelere, işçi lehine olacak her türlü düzenlemeye elbette destek veririz ama mevcut durumdan bir adım dahi geri gidilmesine de asla göz yummayız, haklarımızdan taviz vermeyiz” diye konuştu. Öndeş, toplu iş sözleşmeleriyle sağlanan ücret zamlarının bir kısmının vergi artışı ile geri alınmasına itiraz ettiklerini belirterek, “Vergi sisteminin yeniden düzenlenmesini ve adil bir sistemin getirilmesini talep ediyoruz. Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmalıdır. Çalışanların gelirlerine uygulanan ilk vergi oranı yüzde 10 olarak değiştirilmeli, diğer oranlar yüzde 15 ve yüzde 20 ile son bulmalıdır. İşsizlik ve yoksulluk, her ülkenin en önemli sosyal yarasıdır. Ekonomik kayıp olarak da görülen işsizlik sorununun temel çözümü, yatırımların teşvik edilmesinde yatmaktadır. Bunun dışındaki bütün tedbirler, işsizlik sigortası da dahil - pasif tedbirlerdir. İşsizlik; emeğin üretimde kullanılmaması bakımından ekonomik bir kayıp olduğu kadar, "sosyal tehlike" olarak da görülmelidir. İşgücümüzü korumadan, geleceğimizi kurgulamak çok zordur. Yatınım-büyütme-istihdam, tüm sorunların çözüm aracıdır. Bu nedenle, kamu ve özel kesim, ülkemizin ve milletimizin geleceğinin güvence altına alınması için, yeni bir seferberlik başlatmalı, istihdam dostu yatırımlar özendirilmelidir” sözlerine yer verdi.