Nihayet kayısı depolanacak

Dünyada tüketilen kuru kayısının yüzde 85'inin üretildiği Malatya'da, Büyükşehir Belediyesi ile Ticaret ve Sanayi Odası'nın katkı sunduğu, Ticaret Borsasının ise hazırlayarak Kalkınma Bakanlığı tarafından destek almaya hak kazandığı 18 milyon 886 bin 818 lira tutarındaki kuru kayısı lisanslı depoculuk projesi nihayet hayata geçiyor.

Dünya kuru kayısı ihtiyacının yüzde 85'inin karşılandığı Malatya'da, Büyükşehir Belediyesi, Ticaret Odası ve Ticaret Borsası tarafından 10 bin ton kapasiteli lisanslı depo hayata geçiriliyor. Kalkınma Bakanlığının onayladığı proje sayesinde, kayısının gerçek değerini bulması, fiyatta oluşabilecek spekülasyonların önüne geçilmesi sağlanacak. Lisanslı depo sayesinde ilerleyen dönemlerde de üretici, depoya koyacağı ürün karşılığında alacağı senetle, istediği banka yada kooperatiften borçlanma imkanına kavuşacak.

587 PROJEYE DESTEK VERİLDİ

Malatya Valisi ve Fırat Kalkınma Ajansı (FKA) dönem başkanı Ali Kaban ile Malatya Ticaret Borsası Başkanı Gürsel Özbey, FKA tarafından projeye 12 milyon lira destek verilmesine ilişkin protokolü imzaladı. Vali Kaban, imzanın ardından yaptığı konuşmada, FKA'nın 2010 yılından itibaren 587 adet projeyle yaklaşık 90 milyon lira hibe desteği sağladığını kaydetti. Kaban, kuru kayısı lisanslı depoculuk projesinin kent için önemli olduğunu belirterek, kayısının kalitesine göre sınıflandırılarak modern altyapıya sahip sağlıklı ortamlarda depolanmasına, daha iyi şartlarda pazarlanmasına ve Malatya'nın kayısı ticaretinde çok önemli bir merkez olmasına büyük katkılar sağlayacağını söyledi.

KAYISI FİYATINDA İSTİKRAR SAĞLANACAK

Kaban, “Kayısı fiyatındaki istikrarı sağlamak ve uygun koşullarda finansman temini oluşturmak suretiyle üreticilere önemli destekler sağlayacak proje kapsamında, Malatya'da 10 bin ton kapasiteli lisanslı bir depo tesisi kurulacak. Tarım ürünleri ticaretini kolaylaştıran ve bir güven mekanizması oluşturan lisanslı depoculuk sistemi, üretici, tüccar, sanayici ve ihracatçılara önemli kazanımlar sağlayacaktır. Sanayici ve ihracatçı işletmeler başta olmak üzere ihtiyaç duyulan miktar ve kalitede ürüne istenilen zamanda ulaşılabilmesine ve ürünün fiziki dolaşımı yerine elektronik ürün senedi aracılığıyla alınıp satılmasına imkan sağlayacak projeyle kayısı tarımı, ticareti ve sanayisi başta olmak üzere ilin ekonomisine büyük katkı sağlanacaktır” dedi.

Yorumlar 1

Bakmadan Geçme