İlaçlar piyasada yok
Malatya Eczacılar Odası Başkanı Tahir Özelçi, Türkiye genelinde 140'a yakın ilacın piyasada bulunmadığını söyledi. Özelçi, 'Üretici firmalar, Euro kurunun çok düşük olduğunu ve maliyetini kurtarmadığını bahane edip, ilaçlarını Türkiye'de piyasaya sunmuyorlar' dedi.
Gazetemize açıklamalarda bulunan Özelçi, piyasada ilacın az olmasının, üretici firmalar ve dağıtım kanallarının eczanelere ilaçların ulaşımında güçlük çıkartmaktan kaynaklı olduğunu kaydetti. Özelçi, “Malumunuz olduğu üzere ilaç fiyatları Euro kuruna sabitlenmiş durumda, dolayısıyla Euro kuru 2,69 ama şu anda 6 TL üzerinde bir Euro kuru var. Üretici firmalar, Euro kurunu bahane ederek, ilaçlarını Türkiye'de piyasaya sunmuyorlar. Euro kurunun çok düşük olduğunu ve maliyetini kurtarmadığını bahane ediyorlar. Hali hazırda bir sürü ilaç 140 a yakın ilaç piyasada bulunmazken, şubat ayında gelen zammı da bahane ederek, üretici firmalar ve dağıtım kanalları eczanelere bu ilaçların ulaşımında güçlük çıkartıyorlar. Stoklarında tutarak, eczanelere ulaşımına engelliyorlar. Dolayısıyla eczanelere gelen hastalarımızda, ilaç yokluğuyla karşılaşıyorlar. Biz halkımızın şunu bilmesini istiyoruz, eczanelere giriş yapılan ilaç, ilaç kontrol sistemiyle kontrol altındadır. Sağlık Bakanlığı hangi eczanede hangi ilaç var, yok bile bilme şansına sahiptir. Ayrıca beş yıllık bir eğitimin sonucu eczacı unvanını alan arkadaşlarımız ilacı en hızlı, doğru bir şekilde ulaştırmakla mükelleftirler. Bunu yapmak için gayret gösteriyorlar. Hatta bunu sağlamak adına zaman zaman hastaları mağdur etmemek için birbirleriyle yarışarak, ilaçlarını temin etmeye çalışıyorlar. Fakat dediğim gibi bütün problem üretici firmaların stoklarını, ilaçları eczanelere ulaştırmaması veya kısıtlı ulaştırmasından kaynaklı. Bu durumun bir an önce tedbirleri alınarak, üretici firmalar ve dağıtım kanalarıyla paylaşılarak, ilaç sıkıntısının giderilmesi, hasta mağduriyetini önleme açısından faydalı olacağını düşünüyorum” diye konuştu.
Hasta ilaca ulaşılamıyor
Ruhsatlandırılmamış ilaçların büyük sorun teşkil etmekte olduğunu dile getiren Özelçi, “Sosyal Sigortalar Kurumunun(SGK) yeşil kartlı, BAĞ-KUR'lu hastaların ilaçlarını SGK'dan almaya başlamasından sonra hastalarda bir rahatlama meydana geldi. Rahatça gelip, ilaçlarını eczanelerde alma şansına sahipler. Fakat biz birlik olarak ilacın ucuz, aynı zamanda ulaşılabilir olmasını isterken, evet ilaç baya ucuzladı ama hastanın ilaca ulaşılabilirliğinde sorunlar yaşamaya başladık. Bu nedenle bu tür ilaçların Türkiye'de ruhsatlandırılması yapılarak, bir an önce eczanelerde serbest ve sıkıntısız bir şekilde hastalara ulaştırmasının önünün açılması gerekir diye düşünüyorum. Bu nedenle bu tür ilaçların da Türkiye'de ruhsatlandırılmasının bir an önce eczanelerde ve serbest sıkıntısız bir şekilde bir şekilde hastalara ulaştırmasının önünün açılması gerekir diye düşünüyorum. En son 30 ilaç SGK tarafından geri ödeme kapsamına alındı. Bunu biz olumlu bir gelişme olarak görüyoruz. Bu ilaçlar anti bakteriyel, epilepsi, kanser ilaçları. SGKnın30 kalem ilacı daha kapsamına almasıyla birlikte sayı 8547'ye yükseldi. Bunun devamının gelmesini ve Türkiye'de bu tür yüksek teknolojiye sahip ilaçların artırılıp, halkımızın bu tür ilaçların ulaşımının kolaylaştırılması gerekiyor” şeklinde konuştu.