Artık eşit oranda kükürt
AK Parti MKYK üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, 'Dünya kayısı başkenti' olarak bilinen Malatya'nın 3 ilçesinde kurulan kayısı kükürtleme ve kurutma tesisleri sayesinde özellikle Avrupa ülkelerinin kayısıda istediği kükürt oranının ayarlanmış olacağını açıkladı.
Milletvekili Çalık, Malatya'da Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce hazırlanan proje kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığının hibe desteğiyle Battalgazi ve Yeşilyurt ilçelerinde kurulan kayısı kükürtleme ve kurutma tesisinde incelemelerde bulundu.
Yeşilyurt ilçesi Şahnahan mahallesindeki kükürtleme ve kurutma tesisini inceledikten sonra açıklamalarda bulunan Çalık, Gaziantep'in baklavası ve Aydın'ın incirinden sonra Türkiye'nin Avrupa Birliği nezdinde coğrafi işaret tesciline sahip üçüncü ürünü olan Malatya kayısısında kükürtleme sorununu çözeceklerini ifade etti.
“İstenen miktarda kükürtlemeyi sağlıyor”
Şahnahan ve etrafındaki mahallelerinin kurulan tesisten istifade edeceğini aktaran Çalık, tesis sayesinde kuru kayısıda kükürt miktarının istenen seviyede ayarlanacağını ve diğer meyve sebzelerin kurutularak çiftçiye alternatif gelir sağlanacağını kaydetti. Çalık, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin Malatya ziyaretlerinde Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nün hazırladığı bu projeyi sunduklarını anımsatarak, projenin böylece hibe desteği aldığını ifade etti.
“Doğanşehir ve Kale ilçemize de kurulacak”
Çalık, kayısı kükürtleme tesisinin Akçadağ, Battalgazi ve Yeşilyurt ilçelerine kurulduğunu, Doğanşehir ve Kale ilçelerine de kurulacağını belirterek, “AB'ye uyum kapsamında kayısıdaki kükürt oranının 2000 parts per million'un (ppm) üzerinde olmaması gerekiyor. Avrupa 2000 ppm'i sınır tutarken, Amerika Birleşik Devletleri'nde bu oran 3000 ppm. Üreticilerimiz islim damında kayısılarını kükürtlerken maalesef bu oranları kontrol edip, denetleme imkanları yok. Göz kararı kükürt konuluyor, islim damında kükürtleniyordu. Yeni tesisimizde kurulan mekanizma, kayısının her yerini eşit oranda kükürtleyecek. Kükürdü kontrollü hale getirdiğimizde, hem iç piyasada hem de dış piyasada kükürtle ilgili sorunumuzun kalmayacağını düşünüyorum” dedi.
“Model Kayısı Fabrikası kurulacak”
Milletvekili Çalık, Battalgazi'deki Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün bulunduğu araziye Fırat Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle 4,9 milyon TL maliyetle model kayısı fabrikası kurulacağını ifade ederek, “Model kayısı fabrikamızın kurulacağı arazide incelemelerde bulunduk. 2021 yılı Ağustos ayında hizmete girecek model fabrika, kayısı işletmelerine tanıtılarak, yaygınlaştırılacak ve kayısı üretiminde kalite ve standart problemleri giderilecek” diye konuştu.
Milletvekili Çalık'a ziyaretlerinde Malatya Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit, Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürü Abdullah Erdoğan, Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdulvahap Yoğunlu, Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, AK Parti Malatya İl başkan yardımcısı Kamil Biter, AK Parti Yeşilyurt ilçe başkanı Muhammed Yalçınkaya ve partililer eşlik etti.