Altında yükseliş sürüyor

Dünya altın piyasasında ONS'un artmasıyla altın fiyatlarında yükseliş yaşanıyor. Kuyumcular, artışın süreceğini tahmin ediyor. Esnaf, fiyatların yılsonuna kadar daha da yükseleceği ve yeniden 300'lü seviyelerine gelebileceğini söylüyor.

Altında yükseliş sürüyor

Kuyumcu Engin Temizer, altın sektöründe hızlı bir yükseliş olduğunu belirterek, yaşanan yükselişin yılsonuna kadar beklediklerini kaydetti. Temizer, bu yıl altın piyasasının baya hareketli geçtiğini anımsatarak, “Son zamanlarda özellikle de Kurban Bayramında altın fiyatlarında bayağı bir yükselmeler yaşadık. Tabi bu dünya çapında olan ONS hareketleri ile alakalı olan bir durum. Fakat biz bunu yılsonuna doğru bekliyorduk. Yılsonunda 300'leri görürüz diye tahmin ediyorum. Fakat dediğim gibi bu hareketlenme daha erken başladı. 300'lü rakamları yeniden görebilir.  Yaşanan bu yükselmelerden dolayı altın satışları da, işlerde biraz sakin geçti. Fiyatlar biraz daha sakinleşirse, fiyatlar biraz daha oturursa işlerimiz biraz daha iyi olacaktır" dedi.

Uzun vadede iyi bir yatırım aracı 

Temizer, altının uzun vadede iyi bir yatırım aracı olduğuna dikkat çekerek, "Her zaman söylediğimiz bir söz var, uzun vadede yatırım yapmak isteyen arkadaşlarımız en güvenli liman altındır. Kısa vadeli alanlarda her ne kadar bir şeyler getirmese de uzun vadede iyi bir yatırım aracıdır. Şuan stabil gidiyor ama altında tekrar bu yükseliş bandı sürecek. Çünkü sınırlarımızdaki sıkıntılar olsun, ülkenin ekonomik sıkıntıları olsun fiyatları ister istemez etkiliyor. Ayrıca sınırlarımızın dışında olan ticaret savaşları da bunun en büyük sebebi. Ülkelerin altına dönmesi ve rezerv olarak altını arttırması fiyatı ONS anlamında biraz yükseltiyor. Daha da yükseleceği bekleniyor" diye konuştu.

Herkes kendi işini yapsın

Bankaların altın uygulamasını ve iş bilmeyen kişilerin altın sektörüne girmesini de eleştiren Temizer, bankaların altın sektörüne el atmasının sektörü baltaladığını vurguladı. Temizer, herkesin kendi işini yapmadığı sürece bu sıkıntıların devam edeceğini söyleyerek, “Bu nedenle herkes kendi işini yapsın. Bankalar para satsın, piyasadan altın toplamasın biz onu isteriz. Sektörü bilmeden, anlamadan sektöre dâhil olan kişilerden dolayı sektörde olumsuz etkileniyor. Bu tarz kişilerin sektöre girmeden önce bir elemeden geçirilmesi, bir çözüm bulunması gerekiyor. Bir çözüm bulunup ona göre bu kişilerin sektöre yerleştirilmesi gerekiyor. Bu tarz hareketler sektöre ciddi anlamda darbe vuruyor. Müşteri ile kuyumcu sektörünü karşı karşıya getiren bir durum. Güvenilir, güvenilmez insan bu konuda net fikir sahibi olamıyor. Kuyumculara tavsiyemiz güvenmedikleri, bilmedikleri sektöre girmemeleri. Olaya kendi açımızdan bakacak olursak. Bilmediği, anlamadığı bir sektöre girerse oradan darbe yiyecektir. Bu da ister istemez tüm sektöre yansıyacaktır. Bu tarz olaylar yaşanıyor bilmediği sektöre girmiş batırdığı parayı kuyumcudan süspanse etmiştir. Süspanse ettiği içinse bu milletin parasıdır, emanettir” şeklinde konuştu. Malatya'da kuyumculuk yapan Engin Temizer, altın fiyatlarındaki son durumu ve düğün sezonundaki satış miktarlarını değerlendirdi.