Altın hep kazandırdı

Altının önemli bir yatırım aracı olarak yerini koruduğunu ifade eden Malatya Kuyumcular Odası Başkanı Murat Özhüsrev, 'Yatırımcılara tavsiyem, bugüne kadar uzun vadede hep kazandıran ve yüzleri güldüren altına yatırım yapmaya devam etsinler. Yıllar geçse de değer kaybetmeyen tek meta altındır. Altın, yatırımcısını güçlendirir' dedi.

Altın hep kazandırdı

Altın fiyatları ile ilgili açıklama yapan, Malatya Kuyumcular Odası Başkanı Murat Özhüsrev, altın fiyatlarındaki yükselişin, Türkiye kaynaklı değil dış kaynaklı olduğunu söyledi. Özhüsrev, altın onsunun yükselişte olduğunu belirterek, “Altının onsu yükselişe devam ediyor. Bundan sonra yükseliş devam edecek. Sebebi ise ABD faiz indiriminden bahsediyor. Faiz indirimi yapacak. Bu da onsun yükselmesini devam ettirecek. Merkez Bankası bir şey yapmasa altın ilk etapta hafifi bir yükseliş yapsa bile ABD faiz indirimi yapacağı için dövizin çok aşırı gidişini kimse beklemez. Yine ons ve altın yükselir. Hiçbir zaman kaybı olmayan altın yatırımcısını güçlendirir. Altın herkes tarafından kabul gördüğü için ülkeler para basarken altını baz alıyorlar. Dolayısıyla altın referans alınacak. Altının iç piyasada yükselmesinin bir tek sebebi vardır. İç krizler, Amerika’yla çekişmemiz doları yükseltirse ons yükselmese bile altını yükseltir. Altın onsunun bizim içerdeki olaylarla alakası yok. Dünyadaki siyasi, ekonomik büyüme şartları etki eder. İçerdeki olaylar dövizi yükseltir, paranı değersizleştirir” diye konuştu.

Eskisi gibi sürümden de para kazanamıyoruz

Alış ve satış arasındaki farkın yüksek olmasının sebeplerine de değinen Özhüsrev, “Parayı nasıl devlet basıyorsa, çeyrek altını da Darphane basıyor. Darphane’ye bir kilo altını verdiğin zaman sana 610 çeyrek verir bu ne demek. Devlet 17, 70 gr işçilik parası alıyor. Bunun karşılığı 8,5 liraya denk geliyor. Kutu masrafı, giderleri kattığın zaman 10 liraya geliyor. Kazancımız yüzde 2,5’a tekabül ediyor. 400 Liralık bir üründe yüzde 2,5 kazanmak çoksa bir şey diyemeyeceğim. Yazın çeyrek satan olmaz ben nerden alacağım? Merkez Bankasından 10 liraya al 10 liraya sat ben bundan nasıl para kazanıp, evime ekmek götüreyim. Bu işin maliyetine bakılır. Müşteriden her zaman sattığın malı alamazsın. Eskisi gibi sürümden de para kazanamıyoruz. Şimdi kaç kişi altın alıp takıyor. 10 sene önce kaç çeyrek götürüyordun şimdi kaç tane götürüyorsun. Bunu kıyaslamak lazım. Biz eskiden çeyrek haftada 100,150 çeyrek satıyorduk. Şimdi 10, 15 tane satabiliyoruz. Elektrik, işçilik zammı devam ediyor. Gider çok. Satış az. Farkın bizle alakası yok. Altının fiyatı yükseldiği zaman aradaki fark yükseliyor” ifadelerinde bulundu.