Altın düşüyor

Malatya Kuyumcular Odası Başkanı Murat Özhüsrev, altının fiyatının düşmesinin dolardan kaynaklı olduğunu söyledi. Özhüsrev, 'Altının yükselmesi kuyumculara yaramaz, biraz daha düşmüş olsa bizim için daha iyi olur biz sirkülasyondan para kazanabiliriz fiyat farkından kazanamayız' dedi.

Altın düşüyor

Özhüsrev, “Altının fiyatının düşmesinin sebebi yüzde seksen dolardan kaynaklıdır. Dolar yedi bin lira seviyelerine çıktığı zaman altının onsu bin iki yüz dolardı. Şuanda altının onsu bin 270 dolar. Ama dolar beş bin üç yüze düştüğü için TL yada dolarla çarpıyorsun altının has fiyatı 215 bin 216 çıkıyor. Bu düşme sayılmaz Amerikan dolarının düşmesinden kaynaklı, ons yoksa yükseldi. Dolar 7 bin lirayken ons daha düşüktü dolar yüksek olduğu için altında yükselmiş oluyordu. Altının yükselmesi kuyumculara yaramaz biraz daha düşmüş olsa bizim için daha iyi olur biz sirkülasyondan para kazanabiliriz fiyat farkından kazanılmaz. Altın ne kadar olursa bizim için aynı sebebi müşteri potansiyelinin yüksek olması lazım. Altın fiyatının yükselmesi kuyumculara cazip gelmez. Doların düşmesinin sebebi faizlerin artırılması döviz talebine göre fiyatlar değişir. Seçime kadar büyük bir ihtimalle böyle gidileceği yorumlanıyor. Faizin şu anda yükselmesinden dolayı bütün insanlar faize yöneliyor, dövize yönelmedikleri için fiyat artışı fazla göstermedi belli bir aralıkta gidip geliyor. Fiyatları tahmin etmek zordur. Dikkat ederseniz düştüğü fiyat zaman o, bulduğu fiyatı bulur, yani iki yüz elli TL’den düşmüşse iki yüz elli TL’yi zamanla bulur. Hemen artmaz dünya borsasıyla ilgilidir” diye konuştu.

Kuyumcuların talebi var

BDDK’nın taksit yasağıyla ilgili olarak kuyumcular birliği kurmaya çalıştıklarını söyleyen Özhüsrev, “Kuyumculuk sektöründe taksit yasağı olduğu için bize sıkıntı oldu. Çeyrek altın satışında değil de daha çok taksitle sattığımız fantezi ürünlerinde taksit yapma şansımız vardı. Ama işçiliksiz altınlarda zaten taksit olmaz, kredi kartı bile zor olur, nedeni paramızı kırk gün sonra almamız. Bankadan aldığımız zaman yüzde dört gibi kesinti yapıyor bizim kar oranımız zaten düşük. Kuyumculuk büyük bir sektör kuyumcuların talebi var. Devletimiz, hükümetimiz bunu sağlaması lazım bizim meslek için çok önemli. Taksit yasağı maalesef kuyumcular için bir sorundur, onu da çözemedik. Kuyumcular odası olarak her ayki toplantımızda konuşuyoruz. Bazı kuyumcular kredi kartını kötüye kullandıkları için biz bile müracaat ettik taksit yasağı kalksın çok tehlikeli duruma düşmüştü. Ama hükümet artık takip ediyor anında müdahale edilebiliyor” şeklinde konuştu.